Καταδικάζουν την εισβολή

245

Με διαφορετική χροιά και στόχους τα κόµµατα καταδικάζουν την Τουρκία

Σύσσωµη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία. Σήµερα αναµένεται στη Βουλή να επιδιωχθεί συµψηφισµός δύο ψηφισµάτων σχετικά µε το ζήτηµα, ούτως ώστε το σώµα να το υιοθετήσει, ει δυνατόν, οµόφωνα.

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε χθες ψήφισµα καταδίκης της εισβολής παράλληλα µε ψήφισµα που κατέθεσαν το Κίνηµα Οικολόγων µαζί µε την Ε∆ΕΚ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ∆ηµήτρης Συλλούρης, κάλεσε για σήµερα το πρωί σύσκεψη, η οποία σύµφωνα µε τις πληροφορίες µας θα επιδιώξει τη δηµιουργία ενιαίου κειµένου.
Μετά την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ την Τρίτη, µε την οποία καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ακολούθησαν χθες και τα άλλα κόµµατα, αλλά και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Αξίζει να σηµειωθεί πως εκτός από το ΑΚΕΛ, τα άλλα µεγάλα κόµµατα δεν σχολίασαν το πράσινο φως που άναψαν οι ΗΠΑ για την εισβολή της Τουρκίας.

Κληθείς χθες να σχολιάσει τη χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι πρόκειται για «µια ακόµη απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία καταδικάζεται, τουλάχιστον από τη δική µας οικογένεια, την ΕΕ και δεν θεωρώ ότι δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις είπε πως η τουρκική εισβολή στη Συρία είναι καθ’ όλα καταδικαστέα και εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία γράφει ακόµα µια µαύρη σελίδα βίας στην ιστορία της και εύλογα χαρακτηρίζεται ως η πιο επεκτατική και επιθετική χώρα της περιοχής».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε συµπαράσταση στον αγωνιζόµενο κουρδικό λαό, αλλά και «έντονη ανησυχία για τις σφαγές, που δυστυχώς εκτιµάται ότι θα ακολουθήσουν την εισβολή».

«Αυτή η νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αποδεικνύει για πολλοστή φορά την επεκτατικότητα, τη βαρβαρότητα και την παντελή αδιαφορία της Τουρκίας για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώµατα». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόµη ότι «ο Οργανισµός Ηνωµένων Εθνών και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να δράσουν άµεσα, έτσι ώστε να σταµατήσει η εισβολή στη Συρία και η νέα γενοκτονία κατά του κουρδικού πληθυσµού».
Σε ανακοίνωσή της η Ε∆ΕΚ δηλώνει την απερίφραστη καταδίκη της για την τουρκική επίθεση στη Συρία.

Προσθέτει µάλιστα πως τόσο η εισβολή στη Συρία όσο και οι καταδικαστέες και παράνοµες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και όχι µόνο, «θα έπρεπε να είχαν τερµατίσει τις ψευδαισθήσεις κάποιων στην Κύπρο».

Το Κίνηµα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει ανεπιφύλακτα, σε δική του ανακοίνωση, τις επιθέσεις στα σύνορα της Συρίας από την Τουρκία και τη νέα τουρκική εισβολή εναντίον του Ροζαβά στο βόρειο τµήµα της χώρας.

Η Συµµαχία Πολιτών σχολιάζει πως «το πράσινο φως που έδωσε στην Τουρκία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, για εισβολή στη Συρία και το οποίο περίτεχνα ο Τραµπ διαψεύδει, µας ανησυχεί σοβαρά για τον τρόπο αντιµετώπισης από µέρους της Ουάσινγκτον των τουρκικών απαιτήσεων και στο Κυπριακό.

Aνησυχία, αλλά και απογοήτευση αισθανόµαστε και για την παθητική στάση που η ΕΕ τηρεί απέναντι σε αυτά τα τραγικά γεγονότα».
Η Αλληλεγγύη επίσης µε δική της ανακοίνωση καταδικάζει µε τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ µιλά για εν Κύπρω τουρκόφιλους.

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Ανησυχεί η ΕΕ – ∆ιάλογο µε ∆αµασκό λέει η Ρωσία – Απειλεί ο Ερντογάν

Έντονη ανησυχία έχει δηµιουργήσει διεθνώς η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία µετά το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ για την τουρκική επιχείρηση.

H Βρετανία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση µετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή εγκυµονεί τον κίνδυνο πρόκλησης µεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης και µπορεί να υπονοµεύσει τον αγώνα κατά του Ισλαµικού Κράτους. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εµανουέλ Μακρόν, κάλεσε χθες την Τουρκία να τερµατίσει το συντοµότερο δυνατόν την επίθεσή της στη Συρία, η οποία «ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαµικό Κράτος να ανοικοδοµήσει το χαλιφάτο του».

«Καταδικάζω µε τον πιο έντονο τρόπο τη µονοµερή στρατιωτική επίθεση στη Συρία», είπε. Το Παρίσι κάλεσε επίσης χθες το απόγευµα στο Υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Γαλλία. Στη Ρώµη, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Λουίτζι Ντι Μάιο, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών δυνάµεων στη Συρία και ζήτησε να σταµατήσουν αµέσως οι µάχες. «Την καταδικάζουµε … επειδή η στρατιωτική δράση κατά το παρελθόν οδηγούσε πάντα σε περισσότερη τροµοκρατία», είπε ο Ντι Μάιο. Μεγάλο λάθος της Τουρκίας χαρακτήρισε την εισβολή στη Συρία ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος ∆ένδιας.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ και ο Πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάµ Σαλέχ, εξέφρασαν την ετοιµότητά τους να συνδράµουν τις επαφές για τη διευθέτηση της κατάστασης στο βορειοανατολικό τµήµα της Συρίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, την οποία εξέδωσε µετά την τηλεφωνική συνοµιλία που είχαν οι δύο πλευρές.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνοµιλίας τους «εκφράσθηκε η κοινή άποψη ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί µια στιβαρή και µακροχρόνια σταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βάση του σεβασµού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας µέσω της έναρξης διαλόγου µεταξύ της ∆αµασκού και της Άγκυρας, καθώς και µεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της Συρίας».

Η Τεχεράνη απηύθυνε ξανά χθες έκκληση «να σταµατήσει αµέσως» η τουρκική επίθεση. Η Ισλαµική ∆ηµοκρατία του Ιράν «εκφράζει τις ανησυχίες της» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης και επιµένει «να αποσυρθούν οι τουρκικές στρατιωτικές µονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος της Συρίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ. Η Κίνα, από την πλευρά της, ζήτησε χθες να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.

Η διπλωµατία του εµιράτου του Κουβέιτ έκρινε την Τετάρτη ότι η επιχείρηση της Τουρκίας απειλεί άµεσα τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιφέρεια και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, µετέδωσε το επίσηµο πρακτορείο ειδήσεων του εµιράτου KUNA. Η τοποθέτηση αυτή είναι ουσιαστικά ταυτόσηµη µε εκείνην αρκετών ακόµη αραβικών χωρών που καταδίκασαν την τουρκική εισβολή, συµπεριλαµβανοµένων της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαµίν Νετανιάχου, προειδοποίησε για την πιθανότητα εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων.

Ερντογάν: Απειλεί µε πρόσφυγες

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατοµµύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν ως κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδροµή στη Συρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπεραµύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης, ισχυριζόµενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τµήµατος της χώρας. Υποστήριξε επίσης πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δηµογραφική δοµή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους.