Καταγγελίες από… βίτσιο;Της Νίκης Κουλέρμου

Μήπως ο κ. Φαίδωνος δεν είναι τη δημαρχία της Πάφου που επαναδιεκδικεί, αλλά θέλει να υπουργοποιηθεί; Μήπως στέλλει μηνύματα στην Πινδάρου; Διεκδικεί, μήπως με τον ανασχηματισμό, που λέγεται ότι θα γίνει προσεχώς, τη θέση του Ιωνά Νικολάου; Ολη αυτή η φασαρία που κάνει από τα ΜΜΕ, αυτό δείχνει. Καταγγέλλει τους πάντες αλλά δεν είναι έτοιμος να στείλει όλα τα λαμόγια, με ή χωρίς γραβάτα, στη φυλακή! Ο ίδιος λέει δημόσια ότι υπάρχει διαφθορά παντού, προσπαθώντας να υπερκεράσει σχετική δήλωση του Γενικού Ελεγκτή ως εάν να λέει «εγώ θα βοηθήσω στην πάταξή της, εγώ είμαι ο αδιάφθορος, ικανός να τα βάλω με τη λερναία ύδρα της διαφθοράς…». Χρειάστηκε, βέβαια, να τον πάρει τηλέφωνο ο Ιωνάς Νικολάου για να πάει στην Αστυνομία να δώσει κατάθεση για τη καταγγελία του ότι δόθηκαν μίζες για το κτίριο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία Schlumberger, στον Δήμο Αραδίππου.

Παρ’ όλο που η σκιά της καταγγελίας του έπεφτε πάνω σε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνον της Αραδίππου, ο κ. Φαίδωνος δεν είχε την ευαισθησία να πάρει τηλέφωνο, ας πούμε τον δήμαρχο της Αραδίππου (είναι και του κόμματός του) και να τον ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη εκεί. Μίζα 50.000 ευρώ δεν είναι και λίγα λεφτά. Ενας μεροκαματιάρης μπορεί να χρειαστεί και 2 και 4 και παραπάνω χρόνια για να έχει τέτοιο εισόδημα.

Οτι ένας μεγάλος αριθμός γραβατωμένων και μη είναι της μίζας και της αρπαχτής δεν είναι βέβαια νέο. Δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας ο κ. Φαίδωνος. Κατά καιρούς αποκαλύφθηκαν ουκ ολίγα σκάνδαλα και φαινόμενα, ενώ για τη μεγάλη έκταση της διαφθοράς φαίνεται να έχει εκπλαγεί και ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο δημόσιο. Πλην όμως αυτό που λέει ο κ. Φαίδωνος είναι κάτι συγκεκριμένο και το οποίο γνωρίζει, προφανώς, εκ της θέσεώς του.

Ωστόσο η καταγγελία του, για παράδειγμα, ότι οι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων κλέβουν αρχαιότητες είναι ακόμα στον αέρα. Προτιμά να δημιουργεί εντυπώσεις παρά να επιδιώκει την τιμωρία των ενόχων. Ως εάν και γνωρίζει ότι αυτά που λέει δεν μπορούν να τεκμηριωθούν…

Διαφορετικά γιατί να μη δώσει κατάθεση στην Αστυνομία για αυτά που λέει; Αν θέλει να βοηθήσει στην αποκάλυψη των διεφθαρμένων, αν θέλει να τους οδηγήσει στη φυλακή και να σώσει το δημόσιο από τα τομάρια, γιατί δεν ζήτησε ο ίδιος να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία; Γιατί χρειάστηκε να του τηλεφωνήσει ο κ. Ιωνάς Νικολάου; Γιατί στο τηλεφώνημα του κ. Νικολάου ανταποκρίθηκε και δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του αρμόδιου Υπουργού και της Νομικής Υπηρεσίας για να ερευνηθούν οι καταγγελίες του για τους «κλέφτες» των αρχαιοτήτων;

Χθες ο κ. Φαίδωνος επανέλαβε τις καταγγελίες του για μίζες που λάμβαναν υπάλληλοι στο Φόρο Εισοδήματος, υπενθύμισε το κάλεσμα στις αρμόδιες Αρχές να ερευνήσουν τη μεταβολή περιουσιακών στοιχείων ορισμένων ανωτέρων της πολεοδομίας. «Εδωσα ονόματα τουλάχιστον 11 κρατικών αξιωματούχων σε θέσεις κλειδιά, παρ’ όλα αυτά δεν οδηγήθηκε κανείς ενώπιον της δικαιοσύνης, γιατί υπάρχει συγκάλυψη», είπε αφήνοντας σκιές και σε αρμόδιους Υπουργούς για να μην πούμε στον ίδιο τον Πρόεδρο, εφόσον μιλά για «κρατικούς αξιωματούχους σε θέσεις-κλειδιά»!
200 κυπριακές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα έδωσαν μίζες εκατομμυρίων σε κρατικούς υπαλλήλους.

Τελικά όλες αυτές οι καταγγελίες γίνονται από… βίτσιο; Για προβολή και δημοσιότητα; Για αποπροσανατολισμό;