Κατανοούμε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά όχι την Επίτροπο Διοικήσεως!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, με την τοποθέτησή της για τους πίνακες και το καλλιτεχνικό έργο του καθηγητή – καλλιτέχνη Γ. Γαβριήλ.

Η κα Λοττίδη δεν εκπροσωπεί τον εαυτό της, αλλά είναι και Επίτροπος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οπότε οι τοποθετήσεις της προκαλούν κάθε δημοκρατικό και ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο.

Ο Επίτροπος Διοικήσεως είναι θεσμός που θέλει ανοιχτόμυαλη σκέψη και όχι θεοκρατούμενες και συντηρητικές αντιλήψεις.

Η κα Λοττίδη μάς είπε ότι ο καλλιτέχνης Γ. Γαβριήλ «προσπέρασε τα θεμιτά όρια της αποδοχής της όποιας πρόκλησης και άγγιξε τα θεία, αγγίζοντας συνάμα τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών». Άγγιξε προφανώς τα προσωπικά αισθήματα της κας Λοττίδη, αλλά αυτό θα έπρεπε να το αφήσει για τον εαυτό της. Είναι ανεπίτρεπτη μια τέτοια τοποθέτηση από έναν ανεξάρτητο θεσμό, ο οποίος καλείται να υπερασπιστεί την ελευθερία της άποψης και της σκέψης, να υπερασπιστεί την ελεύθερη προσωπικότητα του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα πίστης, θρησκείας, εθνότητας ή φυλής.

Η κα Λοττίδη ταυτίζεται και υπερασπίζει τον θρησκευτικό συντηρητισμό ότι δεν μπορεί ένας καλλιτέχνης να «αγγίξει και να προσβάλει τα θεία», ενώ ο Αρχιεπίσκοπος προχωρεί και ένα βήμα πιο κάτω ζητώντας απόλυση του κ. Γαβριήλ γιατί δεν μπορεί, όπως μας είπε, «να είναι δημόσιος υπάλληλος και να προσβάλλει τον Πρόεδρο και τον επικεφαλής της Εκκλησίας»!

Ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να μην το γνωρίζει, αλλά η κα Λοττίδη ως Επίτροπος Διοικήσεως οφείλει να γνωρίζει ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητο στοιχείο στην τέχνη. Όπως οι ίδιοι οι ανθρώποι των Γραμμάτων και Τεχνών σημειώνουν, «η καλλιτεχνική δραστηριότητα όχι μόνο δεν πλήττει τα δημόσια ήθη, αλλά αντιθέτως μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης, ακόμη και μέσω της αμφισβήτησης κυρίαρχων εθνικών ή θρησκευτικών αφηγήσεων».

Συνεπώς, τέτοιες ακραίες και με θρησκευτική αφετηρία αντιδράσεις, για έργα τέχνης -είτε μας αρέσουν είτε όχι (υπάρχουν και οι κριτικοί της Τέχνης)- επιβεβαιώνουν πόσο συντηρητική είναι ακόμη η κοινωνία μας για να βγούμε έξω από το «κουτί»!

Σημείωση: H Κύπρος αποτελεί μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που η Εκκλησία έχει λόγο και ρόλο στα θέματα Παιδείας, ενώ ακόμα διατηρεί άρθρο στον Ποινικό Κώδικα με το οποίο ποινικοποιείται η βλασφημία.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News