Καταρχήν αποδοχή του Μνημονίου Συνεργασίας από τον ΠΑΣΙΝΣυνεχίζουν να ζητούν επιπλέον εγγυήσεις, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις με ΟΑΥ

Πράσινο φως έδωσε χθες ο ΠΑΣΙΝ σε κατ’αρχήν αποδοχή του μνημονίου συνεργασίας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά.

Σε χθεσινή πολύωρη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΙΝ και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και απόψεις ότι θα έπρεπε εκ νέου να αναβληθεί η όποια απόφαση, η πλειοψηφία των μελών αποφάσισε την κατ’ αρχήν αποδοχή του μνημονίου συνεργασίας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ως βάση διαπραγμάτευσης με έκαστο νοσηλευτήριο ξεχωριστά, υπό την προϋπόθεση να δοθούν οι ζητούμενες εγγυήσεις από το κράτος, καθώς και διευκρινίσεις/στοιχεία από τον ΟΑΥ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2020.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνδέσμου, «oι απαιτούμενες εγγυήσεις, διευκρινίσεις και στοιχεία θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν με τις αρμόδιες αρχές από συσταθείσα επιτροπή του ΠΑΣΙΝ εντός της επόμενης βδομάδας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα καταθέσει συμπληρωματικό προυπολογισμό 70 εκ ευρώ, στα πλαίσια της εγγύησης βιοσημότητας τους.

Νωρίτερα πάντως υπήρξαν και περιπτώσεις όπου είχαν ζητήσει αναβολή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Πολυκλινική Υγεία στη Λεμεσό με επιστολή της στον πρόεδρο του ΠΑΣΙΝ Σάββα Καδή είχε ανακοινώσει την πρόθεση του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου για την ετοιμασία τεχνοοικονομικής μελέτης σχετικά με την οικονομική του βιωσιμότητα σε περίπτωση ένταξής του στο ΓεΣΥ.

Η μελέτη, όπως επισημαίνεται, θα παρουσιαστεί σε Γενική Συνέλευση των μετόχων του νοσηλευτηρίου για συζήτηση και απόφαση. Ως εκ τούτου ζητούσε παράταση της απόφασης για αποδοχή ή όχι του μνημονίου, για δύο μήνες.

Από πλευράς ΟΑΥ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή απόφαση του ΠΑΣΙΝ, αφού ο χρόνος πιέζει και ούτως ή αλλιώς ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν με διαβουλεύσεις με όσα νοσηλευτήρια θα επιδείκνυαν ενδιαφέρον. Ο ΟΑΥ, δήλωσε ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, εκτιμά ότι έχει καλύψει τις όποιες ανησυχίες των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων μέσω και από τις τελευταίες αναλυτικές απαντήσεις που έδωσε.

Επιπλέον σημείωσε ότι με την κατάληξη των διαβουλεύσεων θα γίνουν ιδιωτικές συμβάσεις μεταξύ του ΟΑΥ και του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, συνεπώς μπορεί κάποιος να προσφύγει και δικαστικά εάν εκτιμήσει ότι έχουν αθετηθεί συμφωνηθέντα. Ο ΟΑΥ δεν προσδοκεί μια σχέση των έξι μηνών με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά μια σχέση μεταξύ των δύο που θα δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η β’ φάση του ΓεΣΥ θα προχωρήσει με τις όποιες δυσκολίες με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουνίου 2020.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαϊδης, χαιρέτισε την απόφαση της συνέλευσης του ΠΑΣΙΝ λέγοντας ότι οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά με αυτή την εξέλιξη έχει  γίνει ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για ομαλή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

 

Τον Μάιο του 2024 οριοθετείται η πλήρης αυτονόμηση

Μεταβατική η φετινή χρονιά για τον ΟΚΥπΥ

Μια μεταβατική χρονιά για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι το 2020 αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί η λειτουργία του ΓεΣΥ με τη β’ φάση τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης μιλώντας χθες ενώπιον την Επιτροπής Υγείας της Βουλής, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Οργανισμού και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι μεταξύ άλλων εξέφρασαν ανησυχία για την ετοιμότητα των δημόσιων νοσοκομείων, ανέφερε πως η πλήρης αυτονόμηση έχει ορίζοντα το Μάιο του 2024 και είναι αλληλένδετη με τα έσοδα του ΟΚΥπΥ. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του σε σχέση με την πορεία αυτονόμησης, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί το 90% της πλήρους αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Σημαντικό βήμα προς την αυτονόμηση αποτελεί και το γεγονός ότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται από μόνος του τα οικονομικά δεδομένα, πρόσθεσε ο κ. Παναγίδης. Ο Προϋπολογισμός του 2020 ανέρχεται στα €460 εκ., ενώ υπολογίζονται έσοδα €240 εκ. για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη για ένα χρόνο και άλλα €65 εκ. για εξωνοσοκομειακή. Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, δεν έχουν προβεί σε εξοικονομήσεις ούτε σε αύξηση της παραγωγικότητας, κάτι που θα γίνει τα επόμενα χρόνια, χωρίς τη μείωση της ποιότητας προσφοράς υγείας. Κυρίως οι εξοικονομήσεις θα αφορούν στα λειτουργικά έξοδα που τώρα ανέρχονται στα 123 εκ. ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια προγραμματίζονται και έργα. Περαιτέρω ανέφερε πως όπου παρουσιάζονται ελλείψεις και κενά, ο ΟΚΥπΥ έχει τη στήριξη των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κυριάκος Γεωργίου επεσήμανε στην Επιτροπή ότι τα έσοδα του Οργανισμού δεν μπορεί να είναι μόνο από τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, καθώς στα κρατικά νοσηλευτήρια παρέχονται υπηρεσίες υγείας και σε μη δικαιούχους, όπως είναι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτητές ασύλου, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Υγείας ότι τα έσοδα των κρατικών νοσηλευτηρίων από την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας προσεγγίζουν αυτά που προβλέφθηκαν. Ο ΟΑΥ αναμένεται πάντως ότι θα καθορίσει την τιμή αποζημίωσης, με τον οποίο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις.

Σε ό,τι αφορά ερωτήματα βουλευτών για τη φυγή ιατρών από τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο κ. Παναγίδης είπε ότι αντικαταστάθηκαν πάνω από 80 γιατροί. Ενώ εκεί που παρουσιάζονται κενά, προσωρινά μεταφέρονται ιατροί από άλλες επαρχίες. Το 2019 προσλήφθηκαν 80 ιατροί ενώ έχουν προκηρυχθεί άλλες 40 θέσεις, με κύρια χώρα προέλευσης την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΥπΥ είναι σε διαβουλεύσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παναγίδης με τους ιατρούς του δημοσίου, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στα κίνητρα. Τέλος ο κ. Παναγίδης σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ καλείται να ισορροπήσει τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του, δηλαδή τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων και τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ελένη Κωσταντίνου

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.