Καθησυχάζει αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση για το BrexitΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

Μετά την εκλογική νίκη του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οι εξελίξεις για το Brexit τρέχουν με γοργούς ρυθμούς.

Στις 31 Ιανουαρίου η Βρετανία θα είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει σε χρονικό διάστημα 11 μηνών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας να συμφωνηθεί η μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και εάν αναλογιστούμε ότι ο Τζόνσον αρνείται να ζητήσει παράταση πέραν του 2020, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ενδιαφέρει κυρίως η εμπορική συμφωνία και οι οικονομικές σχέσεις που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. Όσον αφορά στην Κύπρο, η οποία διατηρεί στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία, αναμένεται ότι θα υπάρξουν ταρακουνήματα στο εμπόριό της με τη Βρετανία. Ο Τζόνσον δήλωσε ότι μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον με έναν έλεγχο των δικών μας νόμων και των στενών και φιλικών σχέσεων». Τοποθέτηση που ανησυχεί της Βρυξέλλες, οπότε θα πρέπει να ανησυχεί και την Κύπρο. Η επιβολή δασμών στις εμπορικές σχέσεις με τη Βρετανία θα διαφοροποιήσει τους υφιστάμενους όρους εμπορικών και φορολογικών συναλλαγών. Οι κυπριακές εταιρείες θα πρέπει να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν.

Όσον αφορά το μεγάλο κεφάλαιο του τουρισμού, θα πρέπει και εδώ να υπάρξει κινητοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση. Θα απαιτείται πλέον βίζα για τους Βρετανούς τουρίστες που έχουν επενδύσει στην Κύπρο και διαμένουν στο νησί μας πέραν των 90 ημερών. Προβλήματα αναμένονται και για Βρετανούς εμπειρογνώμονες που βρίσκονται και εργάζονται στο νησί μας, προσφέροντας υπηρεσίες σε πολλές ιδιωτικές εταιρείες.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις αναμένεται και για τους Κύπριους σπουδαστές στη Βρετανία. Τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, αλλά μετέπειτα δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς σπουδών των Κύπριων φοιτητών στη Βρετανία -δίδακτρα σπουδών, φοιτητικά δάνεια και εργοδότηση.

Οι αλλαγές που θα φέρει το Brexit είναι μεγάλες και δυστυχώς η κυβέρνησή μας παρουσιάζεται καθησυχαστική αντί να ενεργοποιηθεί και να επιτύχει διμερείς συμφωνίες, ευνοϊκότερες από εκείνες που θα συμφωνηθούν με την ΕΕ, εκμεταλλευόμενη τις διαχρονικές στενές σχέσεις με τη Βρετανία τόσο ως χώρα της κοινοπολιτείας αλλά και ως χώρα εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.