Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες

172

Μέτρα μέχρι τέλη Απριλίου και Πάσχα τέλη Μαΐου

 

Καθοριστικές αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες σε σχέση και με τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι παρά τα όποια χαμηλότερα κρούσματα, εντούτοις δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Την ίδια ώρα, τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα δείξουν το πόσο έχουν αποδώσει την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως και κατά τη χθεσινή συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής διαφάνηκε ότι οι επιστήμονες συναινούν στην παράταση των μέτρων μέχρι τα τέλη Απριλίου, στο καλύτερο σενάριο, ενώ κλειδί αποτελεί και το γεγονός ότι ο κόσμος θα μείνει περιορισμένος κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, αφού δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση αύξηση της διασποράς από τις διάφορες οικογενειακές και άλλες συνευρέσεις. Αναφέρθηκε ακόμη ότι η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη, καθώς αναμένεται να προκύψει μια καλύτερη εικόνα για την απόδοση των μέτρων, αλλά και για την κατάσταση σε Αραδίππου και Πάφο και σε ποιο βαθμό υπήρξε διασπορά στην κοινότητα. Αναμένεται ότι οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν θα είναι ανάλογες του μεγέθους του προβλήματος, κάτι που θα διαφανεί σύντομα. Μάλιστα προς το σκοπό αυτό φαίνεται ότι μελετάται η μετακίνηση της εορτής του Πάσχα στα τέλη Μαΐου με πιο πιθανή ημερομηνία την 26η. Οριστικές αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν στο Υπουργικό της Τετάρτης, όπου ακριβώς θα τεθούν η παράταση των μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τα τέλη Απριλίου, ο πιθανός επαναπατρισμός φοιτητών, αλλά και η πρόταση για μετακίνηση του εορτασμού του Πάσχα.

Εξάλλου σήμερα συνέρχεται στις 10.00 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης και στην παρουσία του Υπουργού Υγείας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για να συζητήσει τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία που προκλήθηκε από τον κορονοϊό και τις προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ καλεί τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς σε συστράτευση για αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που έχουν προκύψει με την πανδημία του κορονοϊού.

Ο ΣΙΣ ΓεΣΥ αναφέρει ότι εφαρμόζοντας με επαγγελματική επάρκεια τα διατάγματα του κράτους πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την εξυπηρέτηση των ασθενών, είτε πρόκειται για περιστατικά ύποπτα για νόσηση από τον ιό είτε όχι, σημειώνοντας ότι μεγάλες ευθύνες δημιουργούνται ειδικά στους προσωπικούς ιατρούς παιδιών και ενηλίκων να ανταποκριθούν ταχέως στις ανάγκες τηλεφωνικά. Επίσης, θεωρεί πως ανταπόκριση πρέπει να υπάρξει και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Από την άλλη, η ΠΑΣΥΚΙ θεωρεί σκόπιμο να καλέσει όλους όπως επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την ανακοίνωση και παράθεση πληροφοριών και γεγονότων που αφορούν τη δράση Λειτουργών Υγείας κατά την ιδιαίτερη αυτή δύσκολη περίοδο. Η παρουσίαση μη διασταυρούμενων πληροφοριών δυνητικά μπορεί να προκαλέσει αχρείαστες αντιπαραθέσεις και αλληλοεπίρριψη ευθυνών.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.