Κι άλλο λάδι στη φωτιά έριξε ο Τσαβούσογλου

Επιστολές από την κα Λουτ και στους δύο ηγέτες

251

Την επιθυµία για νέα συνάντησή της το συντοµότερο µε τους δύο ηγέτες εκφράζει η ειδική απεσταλµένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, µε επιστολές που απέστειλε και δηµοσιοποιήθηκαν ταυτόχρονα χθες και από τους δύο ηγέτες.

Η αναφορά σε νέα συνάντηση εκλαµβάνεται ως γενική, γιατί αν αυτή θα γινόταν τις επόµενες µέρες πριν τη µετάβασή τους στη Νέα Υόρκη, εκτιµάται ότι η κα Λουτ θα τηλεφωνούσε για διευθέτηση µιας τέτοιας συνάντησης. Πηγές της Προεδρίας ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι αυτή η συνάντηση αναφέρεται στην παρουσία, µάλλον, της κας Λουτ στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23-24 Σεπτεµβρίου. Η Τριµερής, αν θα γίνει, θα γίνει περί τα µέσα Οκτωβρίου και γι’ αυτήν θα αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αφού θα έχει διαβουλεύσεις µε όλα τα εµπλεκόµενα µέρη και τις εγγυήτριες δυνάµεις, επίσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

«Προοπτική για τη συνέχεια»

Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κα Λουτ ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις που είχαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, επέτρεψαν να γίνουν σοβαρά βήµατα προόδου και ότι έτσι ανοίγεται δηµιουργική προοπτική για τη συνέχεια.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι «ευγνώµων για την επιβεβαίωση της συνεχιζόµενης προσωπικής δέσµευσης» του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας στην προσπάθεια για συµφωνία Όρων Αναφοράς.

Η κα Λουτ κατέληξε ευχαριστώντας τον Πρόεδρο για την πολύ παραγωγική δέσµευσή του στην προσπάθεια, εκφράζοντας και την επιθυµία για νέα συνάντηση το συντοµότερο.

Παρόµοιου περιεχοµένου επιστολή απέστειλε η κα Λουτ και στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ευχαριστώντας τον για τη δηµιουργία ενός εποικοδοµητικού δρόµου για το πώς θα προχωρήσουµε προς µια λύση του Κυπριακού και τη δέσµευσή τους να συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια. Όπως µεταδίδεται από τα κατεχόµενα, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε επίσης ότι η κ. Λουτ εξέφρασε την επιθυµία να συναντηθούν και πάλι το συντοµότερο. «Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την πολύ εποικοδοµητική προσπάθειά σας», σηµείωσε στην επιστολή της η κ. Λουτ, σύµφωνα µε τον κ. Μπουρτζιού.

Τσαβούσογλου: Ναι, θα ανοίξουµε την Αµµόχωστο

Κι άλλο λάδι στη φωτιά έριξε, στο µεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο CNN Turk που θα δηµοσιευθεί εξ ολοκλήρου σήµερα. «Κάνουµε προετοιµασίες.

Ναι, θα ανοίξουµε την Αµµόχωστο. Στην Ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν µπορεί να µας κάνει υποδείξεις ούτε µπορεί να µας εµποδίσει. Εµείς θα υποστηρίξουµε τα δικαιώµατά µας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Μια δήλωση που πυροδότησε νέες αντιδράσεις από τα ε/κ κόµµατα, καθώς η κυβέρνηση µελετά το ενδεχόµενο προσφυγής στο Συµβούλιο Ασφαλείας. Το θέµα της Αµµοχώστου αναµένεται να εγείρει, ειδικά από το βήµα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στον ΓΓ κατά τη συνάντηση που θα έχει µαζί του ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας.

Καταδικάζοντας απερίφραστα τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, το ΑΚΕΛ τόνισε µε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόµµατος Στέφανου Στεφάνου ότι για την αποτροπή των νέων τετελεσµένων χρειάζεται δραστηριοποίηση σε κάθε επίπεδο:

* H κυβέρνηση να προωθήσει συγκεκριµένους τρόπους αντίδρασης στις προσπάθειες της Τουρκίας να δηµιουργήσει νέα σοβαρά τετελεσµένα σε σχέση µε την Αµµόχωστο.
* Να στηριχθούν οι πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει ο ∆ήµος Αµµοχώστου.
* Να ενισχύσουµε την κοινή δράση µε εκείνους τους Τουρκοκύπριους που εδώ και χρόνια εργάζονται για την εφαρµογή των Ψηφισµάτων του ΟΗΕ για την Αµµόχωστο και αντιδρούν στη νεο-αποικιακή πολιτική της Τουρκίας.
*Να εντατικοποιήσουµε τις προσπάθειές µας για επανέναρξη των διαπραγµατεύσεων.
Τις δηλώσεις Τσαβούσογλου καταδίκασαν όλα τα κόµµατα.

Το ΗΒ υποστηρίζει πλήρως ψηφίσµατα για Αµµόχωστο

Το Ηνωµένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τα ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών, που ξεκαθαρίζουν πως προσπάθειες για εποικισµό οποιουδήποτε µέρους των Βαρωσίων από άτοµα εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της βρετανικής Ύπατης Αρµοστείας στη Λευκωσία, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, στο CNN Turk.

«Η τύχη των Βαρωσίων αποτελεί το αντικείµενο ψηφισµάτων του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών (550 και 789), τα οποία το Ηνωµένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως», είπε ο εκπρόσωπος της βρετανικής Ύπατης Αρµοστείας. Πρόσθεσε πως τα ψηφίσµατα αυτά ξεκαθαρίζουν πως «προσπάθειες για εποικισµό οποιουδήποτε µέρους των Βαρωσίων από άτοµα εκτός των κατοίκων τους είναι απαράδεκτες».

Στο µεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΟΠΕΚ εκφράζει τη διαπίστωση «ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν αξιοποιήθηκε για να φτάσουµε στην επίλυση του Κυπριακού, το Ελσίνκι εγκαταλείφθηκε και το κεκτηµένο της ένταξης διαστρεβλώθηκε µέσα από επιζήµιους τακτικισµούς».
Αναφέρει, περαιτέρω, ότι «σήµερα που οι χειρισµοί του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν οδηγήσει το Κυπριακό στην πλήρη αποτελµάτωση και στη χειροπιαστή διχοτόµηση, ας θυµηθούµε ότι ο Γ. Κρανιδιώτης πίστευε ότι η διχοτόµηση είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη στο Κυπριακό».

Νίκη Κουλέρµου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.