Κίνδυνος για επισημοποίηση αδιεξόδου στο Κυπριακό

162

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανησυχεί στο ενδεχόμενο μη κατάληξης στους όρους αναφοράς

Ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς εξέφρασε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι ήταν πολύ αρνητικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Στους όρους αναφοράς, όπως εξήγησε και προχθές ο Υπ. Εξωτερικών με δημόσιες δηλώσεις του, περιλαμβάνονται όχι μόνο οι τυχόν νέες ιδέες (όπως η αποκεντρωμένη ομοσπονδία) αλλά και το πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις. Από εκπροσώπους κομμάτων εκφράστηκε χθες έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συμφωνία των όρων αναφοράς, διασύνδεση της διαδικασίας του Κυπριακού α) με το θέμα του φυσικού αερίου και β) του ρόλου και της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει τη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες σε μια είδους «επιτροπή», ενώ στην τελευταία του έκθεση ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται σε διάλογο για τα ενεργειακά ζητήματα. Η ε/κ πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αντιτάσσει τη δική της εκτίμηση ότι θα υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για τους όρους αναφοράς καθ’ ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος «προτάσσει κυρίως το πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις που καταγράφηκαν».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Ε. Συμβουλίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «εισερχόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο αναφορικά με τις προοπτικές στο Κυπριακό. Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς θα στοχεύσει στο να ξεκαθαρίσει πού βρισκόμαστε σήμερα και πού θέλουμε να πάμε». Συναφώς, σημείωσε ότι «έχει τεράστια σημασία να ξέρουμε πολύ καλά πού θέλουμε να πάμε, έτσι ώστε σε όλη αυτή τη διαδικασία των συζητήσεων των επόμενων εβδομάδων, των επόμενων μηνών, να έχουμε ξεκάθαρο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία, ενόψει των συζητήσεων για διαμόρφωση των όρων αναφοράς. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε για μια ακόμα φορά έκκληση όπως «συνεχίσουμε τις συζητήσεις στη βάση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα» και «να μην επιχειρούμε τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, γιατί πολύ φοβόμαστε ότι αυτά θα οδηγήσουν προς άλλες κατευθύνσεις». Ο Α. Κυπριανού σημείωσε ακόμα ότι αυτό που προέχει είναι «να δούμε πώς καταφέρνουμε να υπάρξει μια συμφωνία στους όρους αναφοράς». Μια συμφωνία, η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να εκτρέπει το Κυπριακό ούτε από τα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ούτε από τα πλαίσια των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και να μην είναι και εκτός των αρχών του διεθνούς δικαίου, πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Επανέναρξη με «σωστούς όρους»

Ο Πρόεδρος επιδιώκει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους, δήλωσε την ίδια ώρα χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Σημείωσε ότι ακούστηκαν θέσεις, εισηγήσεις αλλά και ανησυχίες από τους πολιτικούς αρχηγούς. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, την οποία ζητά ο ΓΓ, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί», είπε. Ως προς τον τρόπο καθορισμού των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κα Λουτ για να γνωρίζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα περιέχουν οι όροι αναφοράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν όταν συνεχιστεί η διαδικασία και υπάρξει νέα συνάντηση με την κα Λουτ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ημερομηνία για την επάνοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ως προς τις θέσεις που θα υποβάλει η ε/κ πλευρά στη διαδικασία, ο κ. Προδρόμου παρέπεμψε στις «πολύ καλά γνωστές» θέσεις από την προηγούμενη φάση των συνομιλιών.

Νίκη Κουλέρμου

Επιφυλάξεις και ανησυχίες από όλους πλην του ΔΗΣΥ

Επιφυλάξεις και ανησυχίες για τη δυνατότητα συμφωνίας των όρων αναφοράς εκφράστηκαν και από τα άλλα κόμματα. Μόνο ο ΔΗΣΥ, διά του κ. Αβ. Νεοφύτου, εξέφρασε «ικανοποίηση για την ενημέρωση που έτυχε το Ε. Συμβούλιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, βάσει της οποίας επαναβεβαιώνεται η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, της ΔΔΟ και του πλαισίου που έχει θέσει ο ΓΓ». Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοιχτού τέλους. Σε ερώτηση κατά πόσο ανοίγει παράθυρο να υπάρχουν στους όρους αναφοράς εισηγήσεις για άλλου τύπου διαδικασία και άλλο πλαίσιο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν θεωρώ ότι αν έρθει με κάποιες ιδέες για τη μεθοδολογία, τους όρους εντολής, η κα Λουτ, θα είναι εκτός των πλαισίων που έχω πει και εκτός της τελευταίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Ν. Παπαδόπουλος, είπε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό η Τουρκία να μην πετύχει αυτό που επιδιώκει -είτε να κερδίσει ανταλλάγματα από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είτε να διασυνδεθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την παραμονή ή και την αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, είτε με τις έρευνες για το φυσικό αέριο». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «δεν έχουν διασκεδαστεί οι ανησυχίες μας για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν εάν δεν διαχειριστεί ο ΠτΔ με ιδιαίτερη προσοχή όσα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς ή την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού»