Κίνδυνος η στρατιωτικοποίηση της Κύπρου

ΠΣΕ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για στασιμότητα στο Κυπριακό

Τεράστιους κινδύνους για το νησί μας εγκυμονεί η εγκατάσταση νέων οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, την ώρα που η Κυβέρνηση αντί να επικεντρωθεί στη λύση του Κυπριακού επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, αναφέρει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΣΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη μετατροπή των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία σε ορμητήριο πολεμικών και κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Καταδικάζουμε τη χρησιμοποίηση του παράνομου πολιτικού αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για στρατιωτικούς σκοπούς μεταφέροντας από την Τουρκία μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροπλάνα και τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο για επιτήρηση των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα μπορούν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα, επιδεινώνουν την ήδη οξυμένη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει το ΠΣΕ.

Το κίνημα ειρήνης τονίζει πως οι νέοι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας με την εγκατάσταση νέων οπλικών συστημάτων και δημιουργία βάσεων εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα και τον λαό μας, ενώ την ίδια ώρα επιδεινώνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. «Με τις νέες κινήσεις της Τουρκίας εξυπηρετούνται οι επεκτατικές της βλέψεις στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτές οι ενέργειες καθώς και η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου δημιουργεί περισσότερα εμπόδια στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και μας απομακρύνει από το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους Κύπριους» τονίζει.

Σύμφωνα με το ΠΣΕ εδώ και αρκετό καιρό το κίνημα ειρήνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι όσο συνεχίζεται η στασιμότητα στο Κυπριακό η Τουρκία αποθρασύνεται και δημιουργούνται τετελεσμένα που μας απομακρύνουν από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και μας φέρνουν πιο κοντά στη διχοτόμηση.
Μάλιστα εξαπολυεί πυρά στην κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποία αντί να επικεντρωθεί στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού επιλέγει την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

«Επιλέγει να ενισχύσει τη στρατιωτική δραστηριότητα δένοντας χειροπόδαρα την Κύπρο στο άρμα του ΝΑΤΟ και του μιλιταριστικού μέρους της ΕΕ, συνάπτοντας στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και εντάσσοντας την στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) παραχωρώντας γη, θάλασσα και αέρα, λιμάνια και αεροδρόμια για στρατιωτικές δραστηριότητες. Η τελευταία χλιαρή καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας» τονίζει η ανακοίνωση.

Τέλος το ΠΣΕ εκφράζει την επιμονή του στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος πρέπει να ελευθερωθεί, να επανενωθεί και να απαλλαχθεί από όλους τους στρατούς και τους ξένους κηδεμόνες. Η κρισιμότητα της κατάστασης στο κυπριακό πρόβλημα απαιτεί ενότητα δράσης όλων των φιλειρηνικών δυνάμεων και στις δύο κοινότητες. Ε/κ και Τ/κ ενωμένοι να υψώσουμε ανάστημα ενάντια στις προσπάθειες απομάκρυνσης από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να αγωνιστούμε για την ειρήνη και τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Στη Μεσόγειο για ασκήσεις πυραυλάκατος του ρωσικού Βόρειου Στόλου

Στη Μεσόγειο Θάλασσα βρίσκεται η πυραυλάκατος Marshal Ustinov του ρωσικού Βόρειου Στόλου, συνοδευόμενη από το σκάφος SB-406 και το τάνκερ Vyazma, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Βόρειου Στόλου.
Η πυραυλάκατος και τα δύο σκάφη που τη συνοδεύουν πέρασαν από τα στενά του Γιβραλτάρ και εισήλθαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Τετάρτη.

Η ναυτική ομάδα του Βόρειου Στόλου θα επιτελέσει αποστολές σύμφωνα με τον μεγάλων αποστάσεων επιχειρησιακό του προγραμματισμό. Ειδικότερα, τα πληρώματα θα αναπληρώσουν τις προμήθειες σε καύσιμα και νερό από το τάνκερ και θα διεξάγουν αμυντικές ασκήσεις αντι-σαμποτάζ, αναφέρεται.
Σημειώνεται επίσης πως η ναυτική ομάδα του Βόρειου Στόλου διεξήγαγε σε περίοδο δύο μηνών μια σειρά ασκήσεων στη Μεσόγειο και επισκέφθηκε την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στρατιωτικοί παιάνες εδώ και κει…

Με ξένες «κορβέτες» και ασκήσεις απαντά η Κύπρος στη «στρατιωτικοποίηση»

Του συρμού έγιναν αυτές τις μέρες οι «στρατιωτικοί παιάνες» και τα κύμβαλα από την κυβέρνηση, στηριζόμενη από τα ΜΜΕ, αλλά χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είδε μόνο «στρατιωτικοποίηση» των κατεχομένων.

Αρχής γενομένης από τη νομοθεσία Μενέντεζ – Ρούμπιο, από την οποία ο Υπουργός Αμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης είδε χθες οφέλη, «τόσο στα εξοπλιστικά όσο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα». Να υπενθυμίσουμε ότι η νομοθεσία στοχεύει πρωτίστως στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μεταξύ άλλων ζητά αξιολόγηση της στρατιωτικής εμπλοκής της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής μέσω στρατιωτικού εξοπλισμού. Το ίδιο νομοσχέδιο προέβλεπε την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο με όρο η Λευκωσία να παρέχει διευκολύνσεις στο ρωσικό ναυτικό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα τις τριμερείς συνεργασίες ως «θωράκιση» των ενεργειακών σχεδιασμών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό ακυρώθηκαν από την τουρκική επιθετικότητα. Η Κύπρος αυτές τις μέρες «περικυκλώθηκε» από «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις», πότε με τη Γαλλία και την Ιταλία και εσχάτως με την παρουσία και γερμανικής κορβέτας στα νότια της Κύπρου, σε ένα είδος «απάντησης» προς την τουρκική προκλητικότητα και μηνυμάτων στο εσωτερικό ότι περίπου αυτή είναι η «θωράκιση» των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Αυτές οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της PESCΟ (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Ασφάλεια και την Άμυνα), στην οποία εντάχθηκε η Κύπρος το 2017 και η οποία παραπέμπει στη δημιουργία ευρωστρατού και προϋποθέτει περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες.

Προς εσωτερική κατανάλωση «έπαιζε» προ ημερών και η παρουσία ισραηλινού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο, όλως… παραδόξως, σταμάτησε τουρκικό πλοίο!
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας από το κρατικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για «στρατιωτικοποίηση» των κατεχομένων από την Τουρκία. Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου, είπε ότι «η χρήση του αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο επηρεάζει σίγουρα και τρίτες χώρες και η τεταμένη αυτή κατάσταση δεν αποκλιμακώνεται και εμείς θα θέλαμε αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απ’ εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι η Τουρκία ελέγχει πλήρως τα κατεχόμενα, δυστυχώς, και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην ουσία από την Τουρκία. Εμείς λαμβάνουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, τυγχάνουν διαχείρισης από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνουμε φίλους και συμμάχους, ενημερώνουμε διεθνείς οργανισμούς, διαμαρτυρόμαστε για τις εξελίξεις αυτές και προχωρούμε παράλληλα με τους δικούς μας σχεδιασμούς, οι οποίοι είναι καθορισμένοι.

Είναι καθορισμένοι ότι θα κινηθούν μέσα στα πλαίσια της διπλωματίας και της λήψης οποιωνδήποτε νομικών μέτρων, τα οποία είναι πρόσφορα, κατά την άποψη της Κυβέρνησης, αλλά και της προσφυγής μας σε διεθνείς οργανισμούς -τις οποίες [προσφυγές], επίσης προχωράμε. Η αιχμή του δόρατος είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ που ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία. Ήδη οι πρώτες κυρώσεις υπάρχουν».

Νίκη Κουλέρμου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy