Κίνηση προϊσταμένου της ΚΥΠ που θα κριθεί

572

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Υπάρχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας για τα οποία όλοι μας οφείλουμε να επιδεικνύουμε την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η κίνηση του προϊσταμένου της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Κυριάκου Κούρου, να παραθέσει συνέντευξη Τύπου κεκλεισμένων των θυρών είναι θετικό βήμα και ευχόμαστε να υπάρξει συνέχεια. Σίγουρα δεν πρέπει να αναμένουν- και νομίζω ότι δεν ήταν αυτό που ήθελε ο κ. Κούρος- να μετατραπούν οι δημοσιογράφοι σε χαφιέδες της ΚΥΠ. Αντιληφθήκαμε ότι επιδιώκεται ειλικρινή συνεργασία με τους δημοσιογράφους σε ό,τι αφορά τα θέματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν είτε ζητήματα τρομοκρατίας, είτε ευαίσθητα θέματα εθνικής ασφάλειας.

Το γεγονός ότι ο προϊστάμενος της ΚΥΠ επέδειξε εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους ανοίγει «παράθυρο» για αμοιβαία συνεργασία με κοινό στόχο οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και αντικειμενικά χωρίς βέβαια στο βωμό της είδησης να βλάπτουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι ακόμη νωρίς να προβούμε σε εκτιμήσεις για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία, αλλά είναι κάτι που θα δοκιμαστεί στην πράξη. Θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική συμπεριφορά των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΥΠ, μετά και την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, είναι κάτι επίσης που θα παρακολουθούμε και ελπίζουμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα και να δημιουργήσουμε νέα ΚΥΠ που δεν θα παρακολουθεί και δεν θα φακελώνει τους πολίτες για τα πολιτικά τους φρονήματα, όπως για χρόνια γινόταν σε βάρος κυρίως των ανθρώπων της Αριστεράς. Θέλουμε ΚΥΠ, η οποία πραγματικά να εργάζεται για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας.

Αν και ψηφίστηκε η νομοθεσία, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για να στηθεί η νέα δομή της ΚΥΠ. Απαιτούνται να καταρτιστούν και να ψηφιστούν Κανονισμοί. Το προσωπικό της νέα ΚΥΠ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, θα αποτελείται από τέσσερις κατηγορίες: Θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό – θα διαφανούν προθέσεις από τις διαδικασίες πρόσληψης. Επίσης, θα υπάρχει προσωπικό από την Εθνική Φρουρά, καθώς και προσωπικό από την Αστυνομία. Η ΚΥΠ θα μπορεί ακόμη να αγοράζει και υπηρεσίες στη βάση ιδιωτικών συμβολαίων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διορίσει διοικητή και δυο υποδιοικητές της ΚΥΠ. Πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα που θα δείξουν στην πράξη τις πολιτικές προθέσεις, αν στόχος είναι όντως μια νέα ΚΥΠ που να λειτουργεί επαγγελματικά και να εξυπηρετεί εθνικά συμφέροντα ή νέα ΚΥΠ με παλαιές νοοτροπίες, παρακολουθήσεις και φακελώματα πολιτών.