Κύριε Υπουργέ, γιατί κρατάτε εφτασφράγιστο μυστικό τη συμφωνία;

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Αρκούντως σοβαρό είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων αρνείται να δώσει στη Βουλή και στη δημοσιότητα την τελική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της ιδιωτικής γερμανικής εταιρείας για τη διαχείριση του λιμανιού Λεμεσού. Είναι μεμπτό και ύποπτο, αφού μιλάμε για εμπορικές λιμενικές δραστηριότητες που παραχώρησε το κράτος σε ιδιώτες και αυτό σημαίνει διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση υπέγραψε μια ασύμφορη συμφωνία -από τη στιγμή που δεν δίνεται στη δημοσιότητα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι είναι ετεροβαρής υπέρ των ιδιωτών και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Η κυβέρνηση παραχώρησε επίσης στους ιδιώτες επενδυτές και την υποδομή και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως αυτός αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια έναντι εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πλήρωσε ο φορολογούμενος Κύπριος πολίτης για να διαθέτει η χώρα μας ανταγωνιστικά λιμάνια.

Κύριε Υπουργέ Μάριε Δημητριάδη, γιατί κρατείτε εφτασφράγιστο μυστικό τη συμφωνία; Δεν πρόκειται για συμφωνία μεταξύ δυο ιδιωτών, αλλά μεταξύ του κράτους και ενός ξένου ιδιώτη επενδυτή. Μήπως οι όροι που εμπεριέχονται στη συμφωνία είναι ευνοϊκοί υπέρ του Γερμανού ιδιώτη επενδυτή και σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Υπενθυμίζουμε ότι όταν προέκυψε θέμα για το λιμάνι της Λάρνακας κατά πόσο θα είναι τουριστικό ή εμπορικό, μέσα από συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, έγινε αναγκαστική παραδοχή του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, κ. Δημητριάδη, ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και των ιδιωτών διαχειριστών του λιμανιού της Λεμεσού ότι δεν πρέπει να αναπτυχθεί εμπορικά το λιμάνι της Λάρνακας και υπάρχει «κότα» για τις εμπορικές δραστηριότητες.

Οι ιδιώτες επενδυτές στο λιμάνι Λεμεσού απολαμβάνουν προφανώς τα προνόμια του συμβολαίου τους και αυτό ίσως εξηγεί το γεγονός ότι δεν ενοχλήθηκαν και ιδιαίτερα από τη χαώδη κατάσταση στο λιμάνι. Προφανώς δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν χρήματα για επένδυση και επίλυση των προβλημάτων, αλλά ως καλοί ξένοι επιχειρηματίες τούς ενδιαφέρει το εύκολο κέρδος. Από τις πρώτες ενέργειες και πράξεις τους η αύξηση των τελών, οι οποίες θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.