Κυβέρνηση ευρείας… Συναγερμικής και επιχειρηματικής αποδοχής

506

Του Δημήτρη Στρατή

Χωρίς μεγάλες αλλαγές το νέο κυβερνητικό σχήμα

Σε μια παράφραση των εξαγγελιών του Προέδρου για “κυβέρνηση ευρείας αποδοχής”, θα μπορούσε κανείς μετά τη γνωστοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος να ισχυριστεί ότι φαίνεται να δημιουργείται περισσότερο μια κυβέρνηση ευρείας Συναγερμικής καθώς και επιχειρηματικής αποδοχής.

Με τις επιλογές που έκανε ο Πρόεδρος για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και για τον κύκλο των συνεργατών του στο Προεδρικό, κατά γενική ομολογία δύο είναι τα σημεία που ξεχωρίζουν: Το πρώτο είναι η στενή σύνδεση του κυβερνητικού σχήματος με μεγαλόσχημους παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης.

Το δεύτερο είναι η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να μη “χαλάσει καρδιές” εντός του ΔΗΣΥ, κάτι που φάνηκε από το γεγονός ότι δεν έχει διοριστεί κανένας εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος. Το γεγονός αυτό, όπως πληροφορούμαστε, οφείλεται και στους σχεδιασμούς του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δεν επιθυμούσε αποδυνάμωση της παρούσας κοινοβουλευτικής ομάδας.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι έριδες εντός του ΔΗΣΥ καλά κρατούν, κυρίως λόγω κάποιων διορισμών ατόμων που δεν είχαν ενεργή κομματική ζωή. Για το λόγο αυτό υπήρξαν διορισμοί σε θέσεις δίπλα από τον Πρόεδρο βασικών στελεχών της Πινδάρου. Ακόμα, όπως συνάγεται από διάφορους διορισμούς, φαίνεται να συνεχίζεται και η άτυπη συνεργασία με το ανεπίσημο ΔΗΚΟ.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε όλα τα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, αφού δεν προέβη σε θεαματικές αλλαγές σε σχέση με το απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα. Από τους έντεκα υπουργούς υπάρχουν μόνο τέσσερα νέα πρόσωπα, ενώ στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα διορίστηκαν συνολικά τέσσερις γυναίκες. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας των διορισμών είναι ότι οι πλείστοι υπουργοί είναι νομικοί και οικονομολόγοι.

 

Αυτοί που μένουν

 • Στο Υπουργείο Εσωτερικών παρέμεινε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, που είναι ένας από τους «έμπιστους» υπουργούς του κ. Αναστασιάδη και ο οποίος καλείται να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Στο Υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο Χάρης Γεωργιάδης. Όπως φαίνεται, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον Υπουργό έπιασαν τόπο. Άλλωστε η μετακίνηση Χάρη Γεωργιάδη σε άλλο υπουργείο εκτός από το Υπ. Εξωτερικών θα εκλαμβανόταν ως υποβάθμιση. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα «χαρτιά» του ο κ. Γεωργιάδης σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΔΗΣΥ, κάτι που θα γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες.
 • Στο Υπουργείο Εργασίας παραμένει η Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου Αναστασιάδη.
 • Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα παραμείνει και ο Ιωνάς Νικολάου, αφού φαίνεται πως δεν υπήρξε πρόσφορο έδαφος για να μετακινηθεί από τώρα στη Γενική Εισαγγελία, όπως ζητούσε. Ο επαναδιορισμός Ιωνά Νικολάου χαρακτηρίζεται από κύκλους του Προεδρικού ένα μεγάλο στοίχημα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκήθηκε σε βάρος του και των αιτημάτων για παραίτηση. Η απόφαση αυτή πάντως δεν ήταν εύκολη, καθώς ο κ. Νικολάου αποτελεί γενικά “κόκκινο πανί”, εκτός από την αντιπολίτευση, και για μεγάλη μερίδα φιλάθλων του ποδοσφαίρου. Υπερίσχυσαν, όμως, οι σχεδιασμοί της Πινδάρου.
 • Στο Υπουργείο Ενέργειας παραμένει ο Γιώργος Λακκοτρύπης. Με τον επαναδιορισμό αυτό, καθώς και με κάποιους άλλους (Επιτρόπων, Υφυπουργών παρά τω Προέδρω, πρέσβη Αθήνας), ο Πρόεδρος ανανεώνει την άτυπη σχέση συνεργασίας με το ανεπίσημο ΔΗΚΟ.

 

Oι εσωτερικές μετακινήσεις

 • Στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιωάννη Κασουλίδη θα διαδεχθεί ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως πληροφορούμαστε, για την απόφαση αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η άποψη του τέως ΥΠΕΞ. Άλλωστε, η κίνηση αυτή, τονίζουν διάφοροι κύκλοι, έχει να κάνει με το πολιτικό μέλλον του κ. Χριστοδουλίδη, με το βλέμμα στη μετά Αναστασιάδη εποχή, γεγονός που δημιουργεί και αντιδράσεις εντός του ΔΗΣΥ.
 • Στο Υπουργείο Γεωργίας μεταφέρεται από το Υπουργείο Παιδείας ο Κώστας Καδής, του οποίου οι σπουδές σχετίζονται με τον τομέα της βιολογίας και της οικολογίας. Αν και αρχικά ο Πρόεδρος σκεφτόταν να αφήσει εκτός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου τον κ. Καδή, εντούτοις αυτός παραμένει λόγω του γεγονότος ότι τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας.

 

Οι τέσσερις νέοι 

Γυναίκα στο Μεταφορών και άνοιγμα στην ευρύτερη ΕΔΕΚ

 • Στο Υπουργείο Μεταφορών τη θέση του Μάριου Δημητριάδη (ο οποίος θα ιδιωτεύσει) αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος Γενική Διευθύντρια της Βουλής, Βασιλική Αναστασιάδου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε την κ. Αναστασιάδου λόγω της κοινοβουλευτικής της εμπειρίας, αλλά και για ενίσχυση του Υπουργικού με περισσότερες γυναίκες. Επίσης, η κ. Αναστασιάδου θεωρείται ότι παλαιότερα είχε πολιτικές σχέσεις με το χώρο της ΕΔΕΚ. Η κ. Αναστασιάδου κατέχει πτυχίο νομικής με μεταπτυχιακό στις ευρωπαϊκές σπουδές.

Καλές σχέσεις και με Καρογιάν ο νέος ΥΠΠ

 • Στο Υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, δρ Κώστας Χαμπιαούρης. Όπως πληροφορούμαστε, η επιλογή του προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις εντός ΔΗΣΥ λόγω των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί με τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν. Βέβαια, φιλικές σχέσεις διατηρεί και με τις κόρες του Προέδρου Αναστασιάδη. Απογοήτευση επικρατεί και στην οργάνωση των δασκάλων του ΔΗΣΥ, ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, αφού ανέμεναν ότι τη θέση του υπουργού θα αναλάμβανε άλλο κομματικό πρόσωπο.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Χαμπιαούρης εργάζεται στη Δημοτική Εκπαίδευση για 32 συναπτά έτη, υπηρέτησε ως δάσκαλος, βοηθός διευθυντής, διευθυντής, επιθεωρητής και έφθασε στη θέση του Πρώτου Λειτουργού Εκπαίδευσης. Είναι προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Παιδείας και πρόεδρος της Ενδοτμηματικής Επιτροπής Μαθηματικών. Τον Αύγουστο του 2015 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας», θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα. Γεννήθηκε στην Έμπα της Πάφου το 1963.

 

 

Άφησε διάδοχο ο Παμπορίδης

 • Στο Υπουργείο Υγείας διορίζεται ο κουμπάρος και συνεργάτης του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Παμπορίδης και Ιωάννου μοιράζονται την ίδια αγάπη για τις μοτοσικλέτες… Ο κ. Ιωάννου ήταν πρώην επιχειρηματικός συνεργάτης του δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη (καφέ Gloria Jeans Coffees Cyprus), ο οποίος, ως γνωστόν, στήριξε Αναστασιάδη.

Εκπροσωπεί την κυβέρνηση στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και όπως πληροφορείται η «Χ» υπερασπίζεται με σθένος την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Ο πατέρας του είναι ο Νίκος Ιωάννου, ιατρός με ειδικότητα στην ορθοπεδική, πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και τέως πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο νέος Υπουργός Υγείας είναι επιχειρηματίας, μέτοχος στην IMH (Ρεπόρτερ portal, In Business κ.ά.) και ιδιοκτήτης της αλυσίδας καφέ Gloria Jeans Coffees Cyprus. Έχει σπουδάσει Management στο πανεπιστήμιο του Manchester και έχει μεταπτυχιακό στο Hotel Management από το Cornell University. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι 49 ετών.

 

 

Στην Άμυνα ο υιός του «Αντρικκά», πρώην αρχηγού Αστυνομίας 

 • Στο Υπουργείο Άμυνας, τον Χριστόφορο Φωκαΐδη διαδέχεται ο νομικός-ποινικολόγος Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος είναι υιός του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας επί διακυβέρνησης Κληρίδη, Ανδρέα Αγγελίδη, γνωστού ως «Αντρικκά». Ο Ανδρέας Αγγελίδης ήταν στενός συνεργάτης του Ιωνά Νικολάου, ενώ οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη φράση που τον χαρακτηρίζει… “ο νόμος ο παλληκαράς”. Ο Υπουργός είναι 44 χρόνων, ενώ υπήρξε μέλος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και μέχρι πρότινος ήταν καθηγητής ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας στο Frederick University.

 

 

Ανανέωση καλών σχέσεων με επιχειρηματίες

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον επιχειρηματικό κόσμο ανανεώθηκαν, αφού στη θέση της Υφυπουργού Ναυτιλίας διορίστηκε η Νατάσα Πηλείδου, θυγατέρα του πρώην προέδρου του ΚΕΒΕ, Φειδία Πηλείδη. Υπενθυμίζουμε ότι όταν η κ. Πηλείδου προωθήθηκε στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας λόγω της στενής συγγένειας με τον τότε πρόεδρο του ΚΕΒΕ. Ήταν επίσης με τις ευλογίες του επιχειρηματικού κόσμου και υποψήφια βουλευτής το 2016 με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ.

 

 

Κυρίως Συναγερμικοί οι νέοι κάτοικοι του Προεδρικού

Ένα κλοιό με Συναγερμικά στελέχη ως συγκάτοικους θα έχει κατά κύριο λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, “προβιβάζεται” στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Τη θέση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου παραλαμβάνει από τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο η Κλέλια Βασιλείου, η οποία υπήρξε διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους, ενώ φαίνεται ότι εργάστηκε και σε εταιρεία που διατηρεί ο πρόεδρος της ΟΕΒ. Η κ. Βασιλείου είχε διοριστεί και ως πρόεδρος ημικρατικού οργανισμού: των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου.

Τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου παραλαμβάνει από τον Μιχάλη Σοφοκλέους ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ (νεολαίας του ΔΗΣΥ), Πέτρος Δημητρίου. Επί προεδρίας του κ. Δημητρίου στη ΝΕΔΗΣΥ, η φοιτητική παράταξη του ΔΗΣΥ, Πρωτοπορία, αποχώρησε από τη γραμματεία της ΠΟΦΕΝ -υπήρξαν παρατράγουδα με την καταμέτρηση των ψήφων- καθώς και από το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Στη θέση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω παραμένει ο Βασίλης Πάλμας, ενώ όπως πληροφορούμαστε στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου θα μεταφερθεί ο διπλωματικός λειτουργός Νίκος Αιμιλίου, ο οποίος ήταν πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη θέση τους παραμένουν όλοι οι Επίτροποι της κυβέρνησης: Προεδρικός Επίτροπος ο Φώτης Φωτίου (προερχόμενος από το ανεπίσημο ΔΗΚΟ), Επίτροπος Περιβάλλοντος η Ιωάννα Παναγιώτου (προερχόμενη από το Κίνημα Οικολόγων), Επίτροπος Εθελοντισμού ο Γιάννης Γιαννάκη και Επίτροπος Ισότητας Φύλων η Ιωσηφίνα Αντωνίου, και οι δύο Συναγερμικοί.