Κλειστά τα σχολεία και η κυβέρνηση ψάχνεται

της Ελένης Κωνσταντίνου

Έτοιμοι δηλώνουν πως είναι οι εκπαιδευτικοί για έναν αγώνα διαρκείας στα πλαίσια της νομιμότητας εάν αυτό χρειαστεί. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισαν χθες οι πρόεδροι των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ ελπίζουν ότι πέρα από τη σημερινή και αυριανή απεργία δεν θα χρειαστεί να συνεχίσουν τον αγώνα που έχουν αρχίσει και επιτέλους θα ανοίξει ο διάλογος εκεί και όπως πρέπει.

Σε περίπτωση ωστόσο που η επίσημη πλευρά επιμένει στις ετσιθελικές αποφάσεις της, τότε ξεκαθάρισαν ότι είναι έτοιμοι και για άλλα βήματα τα οποία τυγχάνουν χειρισμού από τις Επιτροπές που έχουν συσταθεί και θα ανακοινωθούν στο χρόνο που πρέπει.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη βούληση να στηρίξουν τα παιδιά τους και ιδιαίτερα τις 8.500 τελειόφοιτους και για να καλυφθεί η ύλη θα ανοίξουν τα σχολεία ακόμη και αργίες εάν χρειαστεί. Επεσήμανε την ίδια ώρα ότι αυτές είναι οι συνέπειες των πράξεων της κυβέρνησης και όχι των εκπαιδευτικών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, τόνισε ότι σήμερα και αύριο οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται για το σχολείο που θα έχουν τα παιδιά αύριο. Δεν διαμαρτύρονται ούτε για 8 ή 40 λεπτά, ούτε για την πίστωση ωρών, μισθών ή άλλων οικονομικών ωφελημάτων.

«Διαμαρτυρόμαστε για τις αποφάσεις που λήφθηκαν την 4η Ιουλίου ερήμην των εκπαιδευτικών». Πρόσθεσε ακόμη ότι οφείλουν να προασπίσουν το δημόσιο σχολείο αφού όπως φαίνεται με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στόχος είναι το δημόσιο σχολείο. «Εμείς θα αντισταθούμε και αυτό θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε σαν κόρη οφθαλμού τα δημόσιο σχολείο».

Toνίστηκε ακόμη ότι παρά τις απειλές που δέχθηκε ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει δικαίωμα να προχωρήσει στο μέτρο της απεργίας το οποίο και ισχύει καθολικά. Διευκρινίστηκε επίσης ότι ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αποκόψει χρήματα κατά την απεργία, όμως οι ίδιοι θα προσφύγουν δικαστικώς γιατί θεωρούν ότι είναι ο εργοδότης με τις αποφάσεις του που τους οδήγησε στο μέτρο της απεργίας. Την ίδια ώρα κάλεσαν και τους γονείς των 120.000 μαθητών να υπερασπιστούν μαζί τους το δημόσιο σχολείο.

Όπως σημείωσε ο κ. Σωκράτους, «οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο που υποδέχεται όλα τα παιδιά από όλα τα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αποφάσεις για απεργίες λήφθηκαν για τις «αποφάσεις που λήφθηκαν αιφνιδιαστικά χωρίς να προηγηθεί διάλογος» και αποφάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα του δημοσίου σχολείου, αφού δεν έδειξαν ότι οι εξοικονομήσεις ωφελούν την ποιότητα. Τουναντίον πρόκειται για αποφάσεις που οδηγούν πέραν των 200 εκπαιδευτικών στην ανεργία.

Όσον αφορά τα «περί συμφωνηθέντων» από τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ο κ. Σωκράτους ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύτηκαν σε πρόταση με την κυβέρνηση. «Να ξεκαθαρίσω για να τελειώσει το επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ακούμε ορολογίες που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ότι συνδιαμορφώσαμε προτάσεις και δώσαμε τα χέρια. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά».

 

Σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα επιδώσουν υπόμνημα στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ενώ αύριο υπόμνημα θα επιδώσουν και στα κόμματα και θα περιέχει τις τελευταίες θέσεις που κατέθεσαν στην κυβέρνηση και τις απέρριψε.

Την Πέμπτη θα συνέλθουν τα Διοικητικά Κεντρικά Συμβούλια των οργανώσεων για αξιολόγηση των δεδομένων και έπειτα σε κοινή σύσκεψη θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία διαφώτισης του κοινού για να ενημερώσουν για τους λόγους που κατέρχονται σε απεργία. Επίσης τα επαρχιακά συμβούλια της κάθε οργάνωσης θα αναλάβουν δράσεις.

Ακόμη ψάχνεται με μέτρα το Υπουργείο Παιδείας – Καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει στο δικαίωμα της απεργίας

Αντί να βρει λύσεις για να ξεπεραστεί η κρίση στην Παιδεία, το Υπουργείο Παιδείας ψάχνει μέτρα ως απάντηση στα μέτρα που ενδεχομένως να λάβουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις πέραν των απεργιακών.

Όσον αφορά το δικαίωμα στην απεργία, παρά τις όποιες απειλές ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα και την πίεση που ασκήθηκε, όπως δήλωσε χθες και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και απόλυτα σεβαστό.

Ως εκ τούτου συζήτησαν με τον κ. Κληρίδη «τρόπους λήψης νόμιμων μέτρων ούτως ώστε το Κράτος να διασφαλίσει προς τα παιδιά μας την απρόσκοπτη παροχή της εκ
παίδευσης και το δικαίωμα που έχουν στη μάθηση».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής με τον Κώστα Κληρίδη, στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Χαμπιαούρης απέφυγε να πει περισσότερα ως προς το τι ακριβώς αποφασίστηκε στη συνάντηση, λέγοντας ότι «θα επανέλθουμε σε μεταγενέστερο στάδιο».

«Αυτά έχουμε να δηλώσουμε προς το παρόν και επιπλέον να πούμε ότι δεν μιλάμε για αντίμετρα, να γίνει ξεκάθαρο αυτό. Δεν ξέρουμε ποιοι έχουν υιοθετήσει αυτό τον όρο, απλά επαναλαμβάνω, νόμιμα μέτρα διαχείρισης της κατάστασης ώστε τα παιδιά μας να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη μόρφωσή τους».

Περαιτέρω, ερωτηθείς εάν οι εκπαιδευτικοί που θα απεργήσουν θα πληρωθούν, είπε ότι «αντιλαμβάνεστε πως είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα δούμε εν ευθέτω χρόνω». Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού στα πλαίσια της χθεσινής διάσκεψης, είναι κατανοητό ο εργοδότης να αποκόψει από το μισθό τις μέρες της απεργίες. Όμως, σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει αποκοπή για εξωδιδακτικά καθήκοντα τα οποία δεν εκτελούνται.

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy