Κοµµατάρχης στη χειρότερη έκδοση ο Πρόεδρος…

331
epa04636721 Cypriot President Nicos Anastasiades gestures as he speaks during a joint press conference with his Russian counterpart Vladimir Putin at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 25 February 2015. Nicos Anastasiades is on an official visit in Russia. EPA/YURI KADOBNOV/POOL

Το ΑΚΕΛ θα ασκεί κριτική, δεν θα τους ακολουθήσει στον κατήφορο

Αντί να απολογηθούν ο Πρόεδρος και οι κυβερνώντες για τις υβριστικές αναφορές τους σε βάρος της Αριστεράς και του 1/3 του λαού, επιχείρησαν χθες να µαζέψουν τα ασυµµάζευτα σηµειώνοντας νέο ρεκόρ στην κατρακύλα του πολιτικού πολιτισµού τους. Χθες ο Πρόεδρος επανήλθε ισχυριζόµενος ότι το ΑΚΕΛ διαστρεβλώνει τα λεγόµενά του και ότι αυτό που είπε στη Λεµεσό αφορούσε τον µηδενισµό του κυβερνητικού έργου.

Ισχυρίστηκε µάλιστα ότι «σέβοµαι απόλυτα τον κόσµο της Αριστεράς» και επιτέθηκε προσωπικά στον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέδωσε την ανεπίτρεπτη συµπεριφορά του Προέδρου στην πίεση που δέχεται από τα «σοβαρότατα προβλήµατα µε τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά και µε την υπόσκαψη ανεξάρτητων θεσµών και αρχών στον τόπο µας».

«Αντί ο κύριος Αναστασιάδης να συµπεριφέρεται ως εκλελεγµένος Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, η πίεση που νιώθει ότι του ασκείται τον ωθεί να συµπεριφέρεται ως ένας κοµµατάρχης και µάλιστα της χειρότερης εκδοχής», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, παρατηρώντας ότι «είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται σε πάρα πολλά αδιέξοδα γι’ αυτό και συµπεριφέρεται µε τον συγκεκριµένο τρόπο».

Κληθείς να σχολιάσει το ανεπίτρεπτο ξέσπασµα του Προέδρου κατά του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού σηµείωσε ότι υπάρχουν προβλήµατα και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την οικονοµία και «αναµένεται ότι αυτά θα µεγεθυνθούν στην εξέλιξη των πραγµάτων». Όπως σηµείωσε, «όλα αυτά ασκούν αφόρητη πίεση πάνω στον κ. Αναστασιάδη, την οποία είναι προφανές ότι δεν µπορεί να την ελέγξει και έχει φθάσει στο σηµείο όποιος του ασκεί κριτική, µε ιδιαίτερη προτίµηση στο ΑΚΕΛ, να τον βρίζει, να επιχειρεί να τον απαξιώσει και να προσπαθεί να τον µειώσει».

Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ δεν ζητά άδεια από κανένα για να διατυπώνει δηµόσια τις πολιτικές του θέσεις και απόψεις, ο Α. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να τους ακολουθήσει σε αυτόν τον κατήφορο, στον οποίο προχωρούν, όπως είπε, και θα συνεχίσει την προβολή και την παρουσίαση των θέσεών του, προσθέτοντας ότι «αφήνουµε τον κ. Αναστασιάδη και τον ∆ΗΣΥ στην κρίση των ίδιων τους των οπαδών» και «στην κρίση του κυπριακού λαού».

«Ο κυπριακός λαός χρειάζεται να δει λύσεις στα καθηµερινά προβλήµατα τα οποία τον απασχολούν, αλλά και στα µεγάλα εθνικά ζητήµατα τα οποία δηµιουργούν µια κατάσταση επικίνδυνη σε ό,τι αφορά το µέλλον και τις προοπτικές της χώρας µας», είπε ο Α. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα παλέψει για όλα αυτά τα ζητήµατα, «ασκώντας την πολιτική µας και την κριτική µας εκεί και όπου θεωρούµε ότι επιβάλλεται και από εκεί και πέρα», όπως είπε, «ο καθένας θα µας κρίνει και για τον πολιτικό µας λόγο, για τα επιχειρήµατά µας και για το πολιτικό µας ήθος».

Υπό το µηδέν…

Στην οργανωµένη επιχείρηση κατρακύλας πρόσφεραν χθες τα δεκανίκια τους στον Πρόεδρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Υπουργός Οικονοµικών και ο ∆ΗΣΥ δια του κ. Αβ. Νεοφύτου και του εκπροσώπου Τύπου… Ο κ. Προδρόµου καταλόγισε στον Α. Κυπριανού ότι µε την κριτική του στους χειρισµούς του Προέδρου δίνει «άλλοθι» στη επίθεση της Τουρκίας.
Με δεύτερη δήλωσή του ο κ. Προδρόµου επικέντρωσε τα πυρά του στις πολιτικές του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι «φέρνοντας κατά νου τα όσα έκαναν στη χώρα η ηγεσία και οι πολιτικές του ΑΚΕΛ, ίσως θα επρεπε να πάµε στο υπό το µηδέν»!
Για «άλλοθι στην τουρκική προκλητικότητα» µίλησε και ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, ενώ απέρριψε τη θέση ότι η πρόταση για δύο κράτη προέρχεται από τη δική µας πλευρά, λέγοντας ότι ο ∆ΗΣΥ δεν αποδέχεται λύση δύο κρατών σε καµία περίπτωση.

Αντί να ζητήσει συγγνώµη ο Πρόεδρος, ζητά και ρέστα από το ΑΚΕΛ

Στον Πρόεδρο και λοιπούς συνεργάτες στο Προεδρικό και την Πινδάρου απάντησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, υπενθυµίζοντας ότι ο Πρόεδρος είπε κατά λέξη αυτά που καταγράφηκαν από το ΚΥΠΕ: «∆εν µπορούν τα µηδενικά να µιλούν για τους άριστους ή εκείνους που αρίστευσαν».

Ο Στέφανος Στεφάνου παρατήρησε πως αντί ο Πρόεδρος να ζητήσει «συγγνώµη» για τα όσα προσβλητικά εκστόµισε για ένα µεγάλο µέρος της κοινωνίας, απλούς ανθρώπους, εργαζόµενους, συνταξιούχους, νέους, «µας κατηγορείτε και από πάνω ότι διαστρεβλώσαµε τάχα τα λόγια σας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ σηµειώνει ότι µε τον τρόπο αυτό ο Πρόεδρος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αµφιβολίας ότι «δυστυχώς από Πρόεδρος της χώρας µετατραπήκατε, για µια χούφτα ψήφους, στη χειρότερη έκδοση κοµµατάρχη».

Στον κυβ. εκπρόσωπο ο Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε ότι επειδή δεν µπορούν να απαντήσουν στα αδήριτα ερωτήµατα που θέτουν οι πολίτες για την επικίνδυνη κατάσταση του παρατεταµένου αδιεξόδου στο Κυπριακό και για την ανοχύρωτη, όπως αποδεικνύεται, κυπριακή ΑΟΖ, «τα ρίχνετε όλα στο ΑΚΕΛ. Βολικό µεν, αναποτελεσµατικό δε, γιατί οι πολίτες σάς έχουν πάρει χαµπάρι. Εφτά χρόνια στην εξουσία δεν αναλαµβάνετε καµία ευθύνη. Για όλα φταίνε οι άλλοι και πρωτίστως το ΑΚΕΛ». Ο Στ. Στεφάνου καλεί τους κυβερνώντες αν θέλουν να αλλάξουν τη θέση του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό να απευθυνθούν σ’ αυτόν…

Νίκη Κουλέρµου

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.