Κοιµούνται ήσυχοι τα βράδια;

101

Της Νίκης Κουλέρµου

«Τα σπίτια πρέπει να επισκέπτονται κοινωνικοί λειτουργοί και όχι ψυχολόγοι ή νοµικοί. ∆υστυχώς έγιναν και αυτά τα λάθη, για να τακτοποιήσουν κάποιους».
Λόγια από την πρώην διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ευανθία Παπασάββα, για τις ευθύνες που φέρουν όλοι όσοι κανοναρχούν την καθηµερινή πολιτική µας ζωή µε κύριο γνώµονα το βόλεµα των ηµετέρων, το διαµοιρασµό των λάφυρων της εξουσίας και τον αθέµιτο πλουτισµό.

Αυτό είναι το σύστηµα που συντηρείται µε την ανοχή όλων ηµών που συγκλονίζονται σήµερα µπροστά στα αθώα θύµατα της ενδοοικογενειακής βίας, του θεσµικού ρατσισµού, της κοινωνικής αναλγησίας και του µνηµονιακού συντηρητισµού. Ιδιαίτερα ο µνηµονιακός συντηρητισµός έπληξε το κράτος πρόνοιας, την παιδεία και την υγεία, µε όλα τα συνεπακόλουθα να τα «εισπράττουµε» σήµερα σε ανθρώπινες απώλειες! Σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, ακόµα και παιδιών! Ο συγκλονισµός και η θλίψη που εκφράζεται από την αρµόδια Υπουργό θα απηχούσε τα συναισθήµατα της κοινωνίας αν ακριβώς η κα Υπουργός εκτός από το «καθήκον» της να διεξάγει έρευνες µετά τα τραγικά συµβάντα που καταγράφηκαν τα τελευταία 7 χρόνια, αναλάµβανε και το µερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

∆εν ξέρουµε αν κοιµούνται ήσυχοι τα βράδια οι αρµόδιοι και συναρµόδιοι Υπουργοί, όταν εκ µνήµης καταγράφονται τουλάχιστον 11 συµβάντα µε γύρω στα 18 θύµατα, περισσότερα από τα θύµατα της τραγωδίας του Μαρί! Όλα αυτά συνδέονται µεταξύ τους γιατί σε όλες τις περιπτώσεις οι αρµόδιες Υπηρεσίες επέδειξαν την ίδια απάθεια, τον ίδιο ωχαδερφισµό. Θυµατοποιήθηκαν άνθρωποι ακριβώς για το λόγο που αναφέρθηκε από την κα Παπασάββα: Την αναξιοκρατία και το βόλεµα άσχετων µε το αντικείµενό τους.

Ας κάνουν λοιπόν έρευνα. Όχι όµως επιδερµική, για τα µάτια του κόσµου, µέχρι το επόµενο θύµα.
Ας αναλάβουν και τις ευθύνες που οφείλουν να αναλάβουν πολιτικά πρόσωπα που προΐστανται των αρµοδίων και συναρµόδιων Υπηρεσιών -των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευηµερίας, της Αστυνοµίας, Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας. Ας µην ασχολούνται όλοι αυτοί µε βραχιολάκια, σταυρουδάκια, φύκια και µεταξωτές κορδέλες… Ας επικοινωνήσουν µε τα παιδιά και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ας φροντίσει πρώτα απ’ όλα η Πολιτεία να έχει τους σωστούς τεχνοκράτες στη σωστή θέση για να διασφαλίσουν ότι θα φέρουν σε πέρας την αποστολή και το καθήκον που επιβάλλεται από τα σχέδια Υπηρεσίας. Να κάνουν σωστές διαπιστώσεις και να δώσουν θεραπείες πριν είναι αργά. Αν από την έρευνα αποδειχθεί ότι η αναξιοκρατία και το βόλεµα ήταν ένας από τους λόγους, τότε όσοι Υπουργοί και παρατρεχάµενοί τους βόλεψαν άτοµα σε βάρος της Υπηρεσίας και του ∆ηµοσίου να πάνε σπίτι τους πάραυτα.

Θα αγγίξει όµως τέτοια ζητήµατα η έρευνα που «διέταξε» το Υπουργικό Συµβούλιο; Ή θα τα κάνει γαργάρα στο στιλ τού «σιωπάτε να περάσουµε»; Και ας µη διαµαρτυρηθεί η κα Επίτροπος ∆ιοίκησης όπως έκανε η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ τις προάλλες. Η έρευνά της, η ανεξαρτησία και η εγκυρότητά της θα κριθούν εκ του αποτελέσµατος. Αν αναληφθούν οι ασήκωτες ευθύνες για το κατάντηµα του κράτους πρόνοιας. Ανάληψη ευθυνών θα ήταν το λιγότερο οι παραιτήσεις των αρµόδιων Υπουργών.