Κοινή η πρόκληση για Αναστασιάδη – Ακιντζί

  35
  Παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Mustafa Akinci. // Lefkosia Old Airport, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, holds talks on the Cyprus problem with the leader of the Turkish Cypriot community, Mr Mustafa Akinci.

  Του Νεόφυτου Νεοφύτου

  Έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς διαπραγµατεύσεις και το Κυπριακό σήµερα βρίσκεται σε χειρότερη θέση.

  Τα τετελεσµένα επί εδάφους εδραιώνονται, ενώ η Τουρκία προχωρά και σε νέα τετελεσµένα στην κυπριακή ΑΟΖ. ∆υστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η πάροδος του χρόνου δεν εργάζεται υπέρ µας, αλλά εναντίον µας. ∆εν έχει συνειδητοποιήσει ότι είµαστε εµείς που επειγόµαστε για λύση και όχι η Τουρκία. ∆εν έχει κατανοήσει ότι τόσο ο ευρωπαϊκός, όσο και ο διεθνής παράγοντας, δεν πρόκειται να πιέσουν έµπρακτα την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού. ∆εν συνειδητοποιεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι δεν µπορεί να θεωρείται λύση ούτε η υφιστάµενη κατάσταση, ούτε και η διχοτόµηση. Οι προϋποθέσεις που βάζει ο κ. Αναστασιάδης για επανέναρξη των συνοµιλιών µπορεί να έχουν απήχηση για εσωτερική κατανάλωση, αλλά µας οδηγούν στη διχοτόµηση. Στον ∆ΗΣΥ υπάρχουν τρεις τάσεις στο Κυπριακό. Είναι εκείνοι που συµφωνούν µε τη γραµµή του Προέδρου Αναστασιάδη και βολεύονται µε την υφιστάµενη κατάσταση ή αναζητούν άλλες µορφές λύσης και «νέες ιδέες» πέραν της ∆∆Ο. Είναι εκείνοι που ακολουθούν τη λεγόµενη κληριδική σχολή στο Κυπριακό για λύση ∆∆Ο και σε αυτή συγκαταλέγονται και αυτοί που επιζητούν την όποια λύση. Υπάρχει και µια µερίδα της ευρύτερης δεξιάς που αναζητεί λύση διζωνικής, δικοινοτικής οµοσπονδίας, η οποία όµως να µπορεί να γίνει δεκτή τόσο από τους Ε/κ, όσο και από τους Τ/κ.

  Η µόνη πολιτική δύναµη που µε συνέπεια και σοβαρότητα επιµένει στην επανέναρξη των συνοµιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και για λύση ∆∆Ο εντός των παραµέτρων του ΟΗΕ είναι το ΑΚΕΛ. Ζητεί επανέναρξη των συνοµιλιών από το σηµείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επιδιώκοντας όχι την όποια λύση, αλλά λύση που να διασφαλίζει την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και µονοµερών επεµβατικών δικαιωµάτων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευµάτων και που θα οδηγεί σε µια οµόσπονδη κοινή και ειρηνική πατρίδα, Ε/κ και Τ/κ. Υπάρχει χαραµάδα ελπίδας και ανοικτό παράθυρο µιας νέας ευκαιρίας στο Κυπριακό τόσο για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και για τον Τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί. Καλούνται σήµερα, τις επόµενες ηµέρες και εβδοµάδες, να απευθυνθούν µαζί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για να ξεκινήσουν συνοµιλίες µε προοπτικές λύσης. Αύριο θα είναι πολύ αργά…