«Κόκκινο» πανί ο συνδικαλισμός για Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ – ΟΕΒ

1115

Του

Νεόφυτου Νεοφύτου

Η επίθεση του Προέδρου Αναστασιάδη εναντίον των συντεχνιών και των συντεχνιακών δεν έγινε καθόλου τυχαία. Είναι στοχευμένη επίθεση, η οποία πηγάζει από την πολιτικο-ιδεολογική φιλοσοφία του Προέδρου και του κυβερνώντος ΔΗΣΥ. Είναι επίθεση που στηρίζεται στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία των κυβερνώντων, για τους οποίους αποτελεί «κόκκινο» πανί ο συνδικαλισμός και η οργανωμένη ταξική πάλη. Καθόλου τυχαίο ότι τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, όσο και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων προσέτρεξαν να δώσουν στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η ΟΕΒ μάλιστα με ανακοίνωσή της επαναφέρει το θέμα της απαγόρευσης της απεργίας, υποστηρίζοντας ότι «είναι απόλυτα επιβεβλημένο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας». Η ΟΕΒ προ πολλού, προσθέτει η ανακοίνωση, επεσήμανε ότι «κάποιες μικρές συνήθως ομάδες εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς κρατούν την οικονομία και την κοινωνία όμηρο των απαιτήσεών τους, προβαίνοντας σε καταχρηστικές απεργίες…» Αλήθεια, τι διαφέρει η τοποθέτηση αυτή της ΟΕΒ από την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θα επιτρέψει «να μετατραπεί το κράτος σε συνδικαλιστικό φέουδο»! Δεν περιμέναμε να υπάρχουν και διαφορετικές πολιτικο-ιδεολογικές αντιλήψεις μεταξύ της κυβέρνησης ΔΗΣΥ και ΟΕΒ.

Για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά, τα θέματα του συνδικαλισμού και των οργανωμένων διεκδικήσεων είναι θέματα στρατηγικής ιδεολογικής σημασίας. Ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος όχι μόνο δεν πρέπει να υποτιμάται και να απαξιώνεται, όπως πράττουν με κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι της αστικής δεξιάς και του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά πρέπει να αναβαθμιστεί.

Για το ΑΚΕΛ ο συνδικαλισμός είναι βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο πρέπει να στηρίζεται το οικοδόμημα μιας σύγχρονης, προοδευτικής και δημοκρατικής κοινωνίας. Ξεκάθαρη θέση, όπως ξεκάθαρα συνεχίζει να υπερασπίζεται το καθεστώς της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και της συνομολόγησης των συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχει λοιπόν βαθιά και ιδεολογική διαφορά μεταξύ ΑΚΕΛ και κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ – ΟΕΒ, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις λεγόμενες «ευέλικτες μορφές απασχόλησης» με την υπογραφή προσωπικών συμβολαίων, με επιθέσεις και πιέσεις προς τους εργαζομένους για να μη συνδικαλίζονται και να διεκδικούν ενωμένοι και οργανωμένοι τα δικαιώματά τους.