Κοντόφθαλµη εξωτερική πολιτική Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη

57

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Χριστοδουλίδης, µας διαβεβαίωναν ότι έχουν «θωρακίσει» την κυπριακή ΑΟΖ, ότι προχωρούν κανονικά οι ενεργειακοί µας σχεδιασµοί και ότι αντιµετωπίζονται οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές. Τελικά έπεσαν έξω στις εκτιµήσεις τους και τρέχουν πίσω από τα τετελεσµένα που έχει δηµιουργήσει ανενόχλητη η Τουρκία.

Η εξωτερική πολιτική Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη αποδείχθηκε κοντόφθαλµη. Συµπεριφέρθηκαν επικοινωνιακά, υποβαθµίζοντας τις τουρκικές απειλές. Υπερεκτίµησαν τις δυνατότητες των ξένων εταιρειών και πίστεψαν ότι θα µπορούσαν τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι πολυεθνικές εταιρείες να έρχονταν σε αντιπαράθεση και σύγκρουση µε την Τουρκία και ότι θα την εµπόδιζαν να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η φραστική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ΗΠΑ, µεταφράστηκε από τους κυβερνώντες ως έµπρακτη στήριξη και «θωράκιση» της κυπριακής ΑΟΖ.
Το στοίχηµα ήταν να αποτραπεί η Τουρκία να βάλει τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ και µάλιστα στο τεµάχιο 7, που είναι αδειοδοτηµένο και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου.

∆εν αποτράπηκε, και η Τουρκία υλοποίησε ανενόχλητη τις απειλές της. Εκ των υστέρων οι Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης προβαίνουν σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και επαφές για να εξασφαλίσουν καταδίκη των τουρκικών παρανοµιών. Επιτυγχάνουν το αναµενόµενο.

Εκδίδονται καταδικαστικές ανακοινώσεις εναντίον της Τουρκίας και εκφράζεται αµέριστη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Ταυτόχρονα, όµως, αποτείνονται όλοι σε µας κάνοντας εκκλήσεις για αποκλιµάκωση της έντασης και επανέναρξη ουσιαστικών συνοµιλιών και λύση του Κυπριακού. Ο Αµερικανός Υπ. Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, σύστησε αποφυγή λαθών που θα οδηγήσουν σε κλιµάκωση της κρίσης, λέγοντας: «Όσον αφορά τη γεώτρηση των Τούρκων σε εκείνα τα µέρη, είπαµε ότι δεν γίνεται να καταφύγουµε στο στρατό για να επιλυθεί αυτό».

Όταν λέει «εκείνα τα µέρη» εννοεί την κυπριακή ΑΟΖ και ο κ. Ποµπέο συστήνει επίλυση των προβληµάτων µε διπλωµατικά µέσα, όπως και η Ε.Ε. και οι υπόλοιποι.

Οι πολιτικές Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη άφησαν την Τουρκία εδώ και δύο χρόνια στο απυρόβλητο. Ενώ θα έπρεπε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, βολεύτηκαν µε το παρατεταµένο αδιέξοδο. Οι Αναστασιάδης – Χριστοδουλίδης πέτυχαν αυτό που δεν θέλαµε, τη διασύνδεση και συζήτηση των ενεργειακών µας θεµάτων µαζί µε το Κυπριακό.

Είτε κάνουν απότοµη στροφή στην εξωτερική τους πολιτική είτε οδηγούµαστε στην οριστική «βελούδινη» διχοτόµηση.