Κοροϊδεύουν αλλήλους οι «φίλοι»

Γράφει: Νίκη Κουλέρμου

Δεν είναι δυνατόν ο κ. Έιντε να αγνοεί ότι το θέμα της διαχείρισης των θαλάσσιων ζωνών και του διαμοιρασμού των εσόδων από το φυσικό πλούτο συμφωνήθηκε μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς, στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Ερογλου, το 2010 και το 2011 αντίστοιχα. Ωφειλε να γνωρίζει, όμως, αφού ο κ. Έιντε, εν γνώσει του ανέλαβε να διαχειριστεί ένα δύσκολο και περίπλοκο πρόβλημα όπως το Κυπριακό για το οποίο γίνονται συνομιλίες εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Παραλαμβάνοντας όμως τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Έιντε παρέλαβε και ένα πλούσιο τόμο από συγκλίσεις και αποκλίσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι μετά και την τελευταία επίσκεψή του έχει ενημερωθεί ότι στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού αυτό το ζήτημα θα είναι λυμένο. Δηλαδή: Ολες οι θαλάσσιες ζώνες, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ, θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση με τα γειτονικά κράτη, σύμφωνα με τις διαδικασίες της Συνθήκης του Δικαίου της Θάλασσας, η οποία θα είναι στον κατάλογο των συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, υπήρχε σύγκλιση πώς θα κατανέμονται τα ομοσπονδιακά έσοδα, στα οποία θα περιλαμβάνονται και αυτά από το φυσικό αέριο.

Αρα κύριε Έιντε θάπρεπε να στραφείτε σαφώς στην Αγκυρα που είναι ο εισβολέας και καταπατητής των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους, πλήρους μέλους του ΟΗΕ ότι «ορίστε, κοπιάστε να λύσουμε το Κυπριακό και με τη λύση το θέμα των θαλάσσιων ζωνών και του διαμοιρασμού των εσόδων από το φυσικό αέριο θα είναι διευθετημένο». Η συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση δεν μπορεί να γίνει με άλυτο το Κυπριακό. Το φυσικό αέριο έπρεπε να λειτουργήσει ως κίνητρο για να λυθεί το Κυπριακό και όχι να δημιουργεί καινούργια εμπόδια. Αλλωστε ήταν ο ίδιος ο Έιντε που είπε – αν δεν κάνουμε λάθος, ενόσω ακόμα βρισκόταν στην Αγκυρα- ότι είναι που είναι περίπλοκο το Κυπριακό ας μην το κάνουμε ακόμα πιο περίπλοκο.

Πλην όμως ο κ. Έιντε δεν ενεργεί από μόνος του. Κάποιοι από τους κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ίσως και άλλα κέντρα αποφάσεων να υπέβαλαν αυτή τη «φόρμουλα» για κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα διαπραγματεύονται το ζήτημα των υδρογονανθράκων εκ παραλλήλου με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ποιοι άραγε είχαν τη φαεινή ιδέα; Και γιατί; Οι κυβερνώντες θα γνωρίζουν καλύτερα από όλους να απαντήσουν. Είναι όμως γνωστό πως αυτοί που κινούσαν πάντοτε και κινούν τα νήματα στο Κυπριακό είναι οι αμερικανοβρετανοί. Οι «εταίροι» μας, όχι οι σύμμαχοί μας, κατά τον κ. Κασουλίδη, αυτοί που αντέδρασαν πολύ ήπια και χλιαρά στην «εισβολή» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτοί προφανώς έχουν και το πάνω χέρι στο παρασκήνιο.

Στο δια ταύτα: Για να σταματήσει αυτό το παρατράγουδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευθαρσώς και χωρίς περιστροφές θα πρέπει δημόσια να ξεκαθαρίσει στους «εταίρους και συμμάχους» τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ε/κ πλευράς. Απλά και μόνο για να μην κοροϊδεύουν αλλήλους και για να εκτεθεί επιτέλους η Τουρκία στα μάτια και του ΟΗΕ και της ΕΕ. Να διαφανεί και στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Τουρκία αυτό που θέλει δεν είναι για τους Τουρκοκύπριους και τους Κυπρίους, αλλά για να ελέγχει με τη δύναμη της στρατιωτικής της ισχύος τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον πλούτο της. Να είναι ο αιώνιος χωροφύλακας της περιοχής. Ετσι, το βάρος της ευθύνης για να εκτονωθεί η κρίση δεν πέφτει μόνο πάνω στην Τουρκία, αλλά πέφτει και πάνω στους συμμάχους της και εταίρους μας (κατά τον κ. Κασουλίδη) που μπορούν να επηρεάσουν την Τουρκία! Αλλωστε, τους πραγματικούς φίλους εν κινδύνοις γιγνώσκεις… Και αν αυτό ισχύει, ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, θα έπρεπε ήδη να πάρουν ένα μάθημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy