Κουράστηκε ο Πρόεδρος από επικρίσεις και τσουνάμια…

176

Πήγαν – ήλθαν στη Ν. Υόρκη και τώρα ζητούν εισηγήσεις για το τι να κάνουν!

Σε συστάσεις όπου δη «να αποφύγουμε τον εκνευρισμό» προέβη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου, ξεχνώντας ότι ο πρώτος εκνευρισθείς από τις επικρίσεις για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ένας πρωτοφανής εκνευρισμός που εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τις δηλώσεις του ότι: «Έχω κουραστεί τις τελευταίες μέρες να ακούω εκτιμήσεις, να ακούω για “τσουνάμια”, να ακούω πολλά. Επιτέλους, κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το κράτος είναι συντεταγμένο και ακολουθεί πολιτικές, προκειμένου ακριβώς να ενισχύσει -και ενισχύει συνεχώς- την υπόστασή του (…) Όλη αυτή η κινδυνολογία που ακούγεται, επιτέλους, αν υπάρχει κάτι, καλό είναι να λέγεται προς εκείνον που πρέπει να τα ακούσει και αυτός εγώ είμαι».

Προφανώς ο εκνευρισμός του Προέδρου προκλήθηκε από τις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου για «εθνικό τσουνάμι», μετά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα την περασμένη Πέμπτη… Για να ακολουθήσει απάντηση από τον κ. Νεοφύτου διά twitter ότι μαζί με τον κ. Αναστασιάδη κατηγορούνταν για δεκαετίες ως… κινδυνολόγοι. Το παιχνίδι Πινδάρου- Προεδρικού δείχνει ότι οι τελευταίες «προειδοποιήσεις» του κ. Νεοφύτου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κατάσταση στο Κυπριακό είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και στοχεύουν στο να μαζέψουν αυτούς που είναι τώρα μετανιωμένοι που ψήφισαν ξανά τον Πρόεδρο, γιατί φαίνεται καθαρά ότι διέψευσε τις προσδοκίες τους για λύση.

Προεδρικό και Πινδάρου προσπαθούν να επιρρίψουν σε άλλους τις ευθύνες που τους αναλογούν, αφού μόνοι τους και χωρίς καμία συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία μετέβησαν στη Ν. Υόρκη και μετέφεραν στον ΓΓ του ΟΗΕ αυτό που οι ίδιοι γνωρίζουν -και κανένας άλλος- ότι μετέφεραν. Ο κ. Πρ. Προδρόμου στις χθεσινές δηλώσεις του επανέλαβε ότι για το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά ευθύνεται η τουρκική πλευρά και επανέλαβε την προσπάθεια του Προέδρου να συναντηθούν με τον κ. Ακιντζί, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρξει ανταπόκριση.
Όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες από τη Ν. Υόρκη συνηγορούν ότι δεν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες και ότι το πιο πιθανό είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ να ζητήσει από το Σ. Ασφαλείας να πάρει την απόφαση για αυτό το θέμα σε συνάρτηση με την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Γενάρη.

Η συνέπεια στη ΔΔΟ, απάντηση στη διχοτόμηση

Ερωτηθείς για την περιρρέουσα που αναπτύσσεται γύρω από τη λύση δύο κρατών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε χθες ότι όντως αναπτύσσεται μια παραφιλολογία, αλλά «εκεί που υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Απευθυνόμενος σε όσους ερωτοτροπούν με τη διχοτόμηση, σημείωσε πως η διχοτόμηση σημαίνει και υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας και ότι αυτή θα είναι η απαρχή νέων δεινών για τον κυπριακό λαό.
Ο Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε ότι η απάντηση σ’ αυτό είναι η συνέπεια στη λύση ΔΔΟ, την οποία συμφωνήσαμε από το 1977 και περιλαμβάνεται σε αποφάσεις και ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, ακόμα και σε αποφάσεις της ΕΕ.
Για τη συγκεκριμένη στιγμή, πρόσθεσε, η απάντηση είναι η επικέντρωση στην προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και με τον τρόπο που λέει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Αναστασιάδη το βράδυ του Σαββάτου, ο Στ. Στεφάνου υπέδειξε ότι καλό θα ήταν ο κ. Αναστασιάδης να απευθυνθεί στον κ. Αβ. Νεοφύτου. Σημείωσε όμως ότι «όντως οι στιγμές είναι πάρα πολύ κρίσιμες για το μέλλον του τόπου και του λαού μας» και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος εφόσον χειρίζεται το Κυπριακό από μόνος του, άρα φέρει και ακέραια την ευθύνη.

Νίκη Κουλέρμου

Ως επιμηθείς καλούνται να δώσουν εισηγήσεις για το τι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος…

Ο Πρόεδρος και ο κυβ. εκπρόσωπος επίμονα τις τελευταίες μέρες και ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Αρχηγών ζητούν εισηγήσεις και προτάσεις για το τι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες…
Από τη Ν. Υόρκη οι πληροφορίες που φθάνουν είναι ότι μάλλον ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών» και ότι αυτό θα το περιλάβει στην έκθεσή του προς το Σ. Ασφαλείας την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου δεν θα επαναληφθεί η αποστολή της κας Λουτ όπως προϊδέαζαν την κοινή γνώμη οι κύκλοι του Προεδρικού.

Σήμερα, ως επιμηθείς καλούνται οι αρχηγοί των κομμάτων, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αρχηγών, να δώσουν προτάσεις και εισηγήσεις για το τι πρέπει να πράξει ο Πρόεδρος για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Στη συνεδρία, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, έχουν προσκληθεί να παραστούν ο τέως και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής.
Χθες ο Πρ. Προδρόμου επανέλαβε την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρόεδρος στον κ. Ακιντζί για μια άτυπη, έστω, συνάντηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε προχθές προς τι η συνάντηση που ζήτησε να έχει αύριο ο κ. Ακιντζί με την κα Σπέχαρ και πρόσθεσε πως αν είναι για το οδόφραγμα Δερύνειας, πρέπει να αποσυρθεί το τουρκικό φυλάκιο για να καταστεί εφικτή η διάνοιξή του, όπως είχε συμφωνηθεί.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.