Κράτος σούργελο!

Στο πλαίσιο της μετάλλαξής μας σε ευρωπαϊκό κράτος, τρομάρα μας, αναλάβαμε, λέει, την εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα αστικά λύματα, που απαιτούσε την κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων μέχρι το έτος 2012, σε κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000. Κάπως, έτσι, ξεκίνησε η υπέροχη ιστορία του αποχετευτικού συστήματος Κοκκινοχωρίων, η οποία έχει δείξει ότι το κυπριακό κράτος, όταν θέλει, μπορεί. Να γίνει χειρότερο και ακόμα χειρότερο.

Στη μακάρια… ευρωπαϊκή νήσο ξεκινήσαμε να ανοίγουμε τους δρόμους για να τοποθετήσουμε αποχετευτικά δίκτυα σε δέκα δήμους και κοινότητες της περιοχής το 2010. Εάν έλεγε κάποιος τότε ότι θα φτάναμε στο 2019 και δεν θα γνωρίζαμε πότε θα λειτουργήσει το σύστημα, θα του απαντούσαν “ούτε στην Κύπρο δεν γίνονται τέτοια πράματα”. Από το 2010, όχι μόνο δεν καταφέραμε να εναρμονιστούμε μέχρι το 2012, αλλά ίσως διεκδικούμε πλέον την πρωτιά για το πρώτο έργο το οποίο ξεκίνησε και δεν θα καταφέρει να τελειώσει μέσα σε δύο επταετείς προγραμματικές περιόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποτίθεται θα το χρηματοδοτούσαμε από την περίοδο 2007- 2013. Μετά το περάσαμε ως έργογέφυρα στην περίοδο 2014-2020. Θα χρειαστούμε τρίτη προγραμματική περίοδο και συνολικά 21 χρόνια ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να φτιάξουμε ένα σύστημα αποχετεύσεων!

Εκεί στη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χειρίζεται το θέμα πρέπει να ψάχνουν στο χάρτη εάν κατά λάθος έχει ενταχθεί καμιά υπανάπτυκτη χώρα από τα βάθη της Αφρικής, με όλο το σεβασμό. Ακόμα και για τα δεδομένα αυτού του maison de tolerance που παριστάνουμε ότι αποτελεί σύγχρονο κράτος, έχουμε ξεπεράσει τα όρια της φαιδρότητας.

Ακούγεται απίστευτο αλλά η προσφορά για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων κατακυρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Πλησιάζουμε τα έξι χρόνια και ακόμα δεν ξέρει κανένας πότε θα τελειώσουν οι διαδικασίες με τις προσφυγές, τα δικαστήρια, τις διαφορές. Έξι χρόνια για την ανάθεση ενός συμβολαίου! Σε αυτό το κράτος σούργελο φτιάξαμε το ακριβό αμάξωμα του αυτοκινήτου, αλλά το έχουμε και σαπίζει πριν καν κυλήσει επειδή δεν μπορούμε να του βάλουμε μηχανή! Από το 2014 είναι τελειωμένοι οι αγωγοί του αποχετευτικού, αλλά πλέον κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω της αχρησίας πριν καν τεθούν σε λειτουργία. Υπουργεία, τμήματα, δικαστήρια, Αρχές, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Ένα κράτος για την… αποχέτευση.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News