Κρίσιμο εξάμηνο στο Κυπριακό… χωρίς ψευδαισθήσεις!

317

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το επόμενο εξάμηνο στο Κυπριακό θα είναι πολύ κρίσιμο και δεν είναι θέμα χρονοδιαγραμμάτων, αλλά πολιτικών και άλλων εξελίξεων που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Το μήνυμα του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Μίτσελ, προς Ε/κ και Τ/κ είναι η ανάγκη για επανέναρξη του διαλόγου και λύση του Κυπριακού στους επόμενους έξι μήνες πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ! Η κυβέρνηση είχε ψευδαισθήσεις ότι λόγω της ExxonMoobil ο κ. Μίτσελ θα έστελνε αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, η οποία απειλεί πολεμικά το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Δεν το έπραξε, αλλά αντίθετα εμμέσως πλην σαφώς συνέδεσε το ενεργειακό μας πρόγραμμα με τη λύση του Κυπριακού…

Είχαμε γράψει παλαιότερα για κρίσιμες συνομιλίες με ορόσημο την ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας που δόθηκε στο Κραν Μοντανά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν τα γεγονότα που ακολούθησαν. Με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα για τη λύση του Κυπριακού γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Οι απαιτήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για διάφορες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού αυξάνονται και η κατάσταση επί εδάφους στα κατεχόμενα εδραιώνεται. Υπάρχει αλλοίωση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού και μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική εξάρτηση από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, χωρίς συνομιλίες και προσπάθεια λύσης του Κυπριακού δυσκολεύει σε σημείο να ανατιναχθεί στον αέρα η υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος.

Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι που είτε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά, είτε θα υπάρξει οπισθοδρόμηση, η οποία θα μας οδηγήσει πιο κοντά στη λύση δύο κρατών και στην οριστική διχοτόμηση. Ίσως κάποιοι να το θέλουν. Δειλά – δειλά αφήνεται να αιωρείται και να συζητείται. Μόνο που η διχοτόμηση θα είναι η απαρχή για νέα δεινά στην Κύπρο.

Το παρατεταμένο αδιέξοδο θα επισφραγίσει το ναυάγιο του Κυπριακού. Στους επόμενους μήνες θα βρεθούμε ενώπιον πολλών διλημμάτων και προκλήσεων και να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι οι Αμερικάνοι, Γερμανοί, Ιταλοί και ΕΕ θα υπερασπιστούν την Κύπρο σε βάρος της Τουρκίας. Στην κρίσιμη στιγμή και το έδειξαν και στο παρελθόν, μένουν στα φραστικά και στην ουσία νίπτουν τας χείρας τους. Γι’ αυτό η λύση του Κυπριακού, όχι βέβαια η όποια λύση, αποτελεί θωράκιση για να προχωρήσουμε μπροστά, Ε/κ και Τ/κ, σε μια κοινή ομόσπονδη, ειρηνική και ασφαλή πατρίδα.