Κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους οι κυβερνώντεςΗ προεκλογική επισημοποιήθηκε το Σάββατο, αλλά «είναι νωρίς για εκλογές»

Κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους οι κυβερνώντες. Ενώ είναι οφθαλμοφανέστατο πως η προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Αναστασιάδη για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές έχει προ πολλού ξεκινήσει -με δηλώσεις, εξαγγελίες και προπάντων πολιτικές- και προχθές Σάββατο στην εξοχική κατοικία του Τροόδους τέθηκαν οι βάσεις και έγινε ο σχεδιασμός για την επίσημη έναρξή της, Προεδρικό και ΔΗΣΥ καμώνονται και προσποιούνται πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και πως αυτό που έγινε το Σάββατο στο Τρόοδος, με το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΔΗΣΥ, ήταν απλά ανασκόπηση της συνεργασίας και αναδιάταξη δυνάμεων για τη νέα χρονιά τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στο ΡΙΚ και ερωτηθείς αν η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος είχε προεκλογικό χαρακτήρα, είπε πως «είναι νωρίς να μιλήσουμε για προεδρικές εκλογές, αλλά όταν γίνει τέτοιου είδους συζήτηση τότε θα ανακοινωθεί».

Είπε ακόμη πως πρόκειται για καθιερωμένη συνάντηση που γίνεται κάθε καλοκαίρι και πως έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό και ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να δώσει εικόνα και να εξάρει το έργο αυτό. Μίλησε για τιτάνια προσπάθεια που έγινε από τον Μάρτιο του 2013, λέγοντας ότι είναι ορατές οι αλλαγές, είτε αφορούν την αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Νίκος Τορναρίτης, από την άλλη, μίλησε για… αναδιάταξη δυνάμεων. «Κανένας προγραμματισμός ενόψει προεδρικών εκλογών δεν έγινε στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Τρόοδος», είπε. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε «απλώς αναδιάταξη δυνάμεων για τη νέα χρονιά».

Ήταν, ανέφερε, μια παραγωγική συνάντηση, η οποία κάλυψε όλα τα θέματα από το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση. Σε αντίθεση με την προσπάθεια Προεδρικού και ΔΗΣΥ να μην δώσουν προεκλογικό χαρακτήρα στη συνάντηση του Τροόδους, η «Αλήθεια», εκφραστικό όργανο ΔΗΣΥ και κυβέρνησης, τα είπε όλα χθες σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της: «Πρόβα προεδρικών.

Άτυπη έναρξη της προεκλογικής του Προέδρου. Εφαλτήριο η πρώτη επιτυχής πενταετία», είναι μόνο μερικοί χαρακτηριστικοί τίτλοι του κυριακάτικου ρεπορτάζ της «Αλήθειας».

4 Οκτωβρίου η εξαγγελία

Αναλυτικά, η εφημερίδα γράφει πως η συνάντηση στο Τρόοδος σηματοδοτεί την «άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Αναστασιάδη… Έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και για την πορεία του κυβερνητικού έργου αλλά και για τη σταδιακή έναρξη της προεκλογικής δουλειάς».

Στο Τρόοδος έγινε και συζήτηση της ημερομηνίας εξαγγελίας της υποψηφιότητας Αναστασιάδη και ως πρώτη πιθανή επιλογή ορίστηκε η Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου.

Αυτό θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από τα ταξίδια του Προέδρου εκείνη την περίοδο -π.χ. Γενική Συνέλευση ΟΗΕ. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίσημη εξαγγελία.

Είναι βέβαιο πως τους σχεδιασμούς θα επιβλέπει στενά ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ ετοιμάζεται ήδη το προεκλογικό επιτελείο.

Στην επανεκλογή η προσοχή

Μετά από μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων με κάθε ευκαιρία ανακοινώνονταν νέες παροχές, και μετά την επανάληψη παλιών/νέων «δεσμεύσεων», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε σε σύσκεψη των υπουργών και των στελεχών του ΔΗΣΥ αυτό που ολόκληρη η κοινωνία είχε αντιληφθεί εδώ και καιρό: την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές του 2018.

«Την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της διχοτόμησης, την ώρα που χιλιάδες συμπατριώτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ξεπουλήματος των σπιτιών τους, την ώρα που χιλιάδες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της φτωχοποίησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην προσπάθεια επανεκλογής», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η Ελένη Μαύρου.

Το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ σημειώνει πως τα διακυβεύματα και τα διλήμματα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών είναι ιστορικά. Κι αν κάτι απέδειξε η διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα διλήμματα αυτά.

Λύση δύο κρατών

Εάν αληθεύει ότι σενάρια λύσης δύο κρατών συζητήθηκαν από τους διαπραγματευτές και πριν τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά, επισημαίνει το ΑΚΕΛ διά της Ελένης Μαύρου και τονίζει πως στην πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται το Κυπριακό είναι ευθύνη του Προέδρου και της κυβέρνησής του να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες να δημιουργούν προϋποθέσεις συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας το «κεκτημένο» που έχει δημιουργηθεί.

Μαρία Φράγκου