Κρυφή σύσκεψη στο Προεδρικό παραμονές της διαδικασίας για τη ΣΚΤ

183

Συμμετείχαν οι Χάρης Γεωργιάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και εκπρόσωποι της ΚΤ

Κρυφή σύσκεψη στο Προεδρικό λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψε χθες η Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σε κατάθεσή της ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η ΚΤ είχε ενημερώσει γραπτώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση στον Συνεργατισμό από τις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή δέκα μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όπως ανέφερε η Χρ. Γιωρκάτζη την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκαν συνολικά πέντε συσκέψεις στο Προεδρικό, ενώ στάληκαν επίσης δύο επιστολές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή δέκα μέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μάλιστα η Χρ. Γιωρκάτζη αποκάλυψε ότι την ίδια μέρα η ΚΤ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την οποία τον ενημέρωνε για την κατάσταση στο Συνεργατισμό.
Η δεύτερη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, δηλαδή πέντε μέρες μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η τρίτη σύσκεψη -με βάση πάντα τη μαρτυρία της Χρ. Γιωρκάτζη- πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου, δηλαδή πέντε μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού (19 Μαρτίου). Μάλιστα αποκάλυψε ότι στην υπό αναφορά κρίσιμη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου, ένας εκτελεστικός της ΚΤ και εκπρόσωποι της ΚΤ. Ανέφερε επίσης ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα με το σχέδιο Εστία.

Η τέταρτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαρτίου και σ΄ αυτή συμμετείχαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Σημειώνεται ότι το σύνολο των πολιτικών αρχηγών ανέφεραν επανειλημμένα ότι στην υπό αναφορά σύσκεψη συζητήθηκε το ευρύτερο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά δεν έγινε καμιά αναφορά από την κυβέρνηση όσον αφορά τα σχέδιά της για τον Συνεργατισμό.

Η πέμπτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2018, δηλαδή εφτά μέρες μετά την απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου για επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής και της Ελληνικής και ενώ εκκρεμούσε η έγκριση της Βουλής για την παραχώρηση των κρατικών εγγυήσεων.
«Αμέλεια. Είχαμε χρήματα αλλά τα επιστρέψαμε στην Τρόικα»

Εν τω μεταξύ η Χ. Γιωρκάτζη κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή επιστολή την οποία απέστειλε το 2015 προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ζητούσε την παραχώρηση μεγαλύτερης κρατικής στήριξης προς τον Συνεργατισμό, από τα 175 εκατ. ευρώ τα οποία παραχωρήθηκαν. Μάλιστα χαρακτήρισε ως «αμέλεια» την μη παραχώρηση μεγαλύτερης στήριξης προς τον Συνεργατισμό, προσθέτοντας ότι «είχαμε χρήματα τα οποία τιμολογούνταν σε χαμηλά επιτόκια αλλά τα επιστρέψαμε πίσω (στην Τρόικα)».
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2015 ήταν εφικτή η παραχώρηση κρατικής στήριξης προς τις τράπεζες υπό προϋποθέσεις, ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2016 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός της ΕΕ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

«Ο ΠτΔ επιφυλάσσεται να απαντήσει στα όσα κατέθεσε η Γιωρκάτζη»

Άνω – κάτω το Προεδρικό μετά τις αποκαλύψεις της Διοικήτριας της ΚΤ στην Ερευνητική
Ανω – κάτω είναι το Προεδρικό από τις αποκαλύψεις της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Μάλιστα, δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής κατάθεσης της Χρ. Γιωρκάτζη το Προεδρικό ανακοίνωσε ότι: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχοντας πληροφορηθεί τα όσα η Διοικήτρια της ΚΤ κατέθεσε στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να απαντήσει τεκμηριωμένα, εάν τούτο κριθεί σκόπιμο, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, στις 20 Νοεμβρίου».

Οι αναφορές οι οποίες ενόχλησαν περισσότερο το Προεδρικό είναι οι αποκαλύψεις της Χρ. Γιωρκάτζη για την επιστολή η οποία στάληκε προς τον Πρόεδρο δέκα μέρες πριν τον πρώτο γύρο στο Προεδρικό, καθώς και για την κρυφή σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού, αλλά και για την επιστολή που επιβεβαιώνει ότι το 2015 η ΚΤ ζήτησε την παραχώρηση μεγαλύτερης στήριξης προς τη Συνεργατική, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη, ανέφερε ότι μέχρι χθες η Επιτροπή δεν είχε πρόθεση να καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτός εάν το επιθυμούσε ο ίδιος. Ωστόσο, πρόσθεσε, μετά τις αναφορές της Χρ. Γιωρκάτζη, ενδεχομένως να τον καλέσει για να καταθέσει και αυτός τη δική του μαρτυρία.

Η εναλλακτική επιλογή για τη Συνεργατική ήταν κούρεμα 2,3 δισ. Ευρώ
Παραδοχή Γιωρκάτζη ότι η Τράπεζα ξεπέρασε τους στόχους που έθεσαν οι επόπτες για ΜΕΔ

Η εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που αποτύγχανε η διαδικασία για τη Συνεργατική ήταν κούρεμα 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημείωμα της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αποκάλυψε χθες το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου.

Κατά τη χθεσινή κατάθεση της διοικήτριας Χρ. Γιωρκάτζη, ο Γ. Γεωργίου αναφέρθηκε σε σημείωμα το οποίο ετοίμασε η ΚΤ στις αρχές Φεβρουάριου, με βάση το οποίο η ζημιά στη ΣΚΤ ήταν 3,5 δισ. ευρώ και οδηγούσε σε κούρεμα 2,3 δισ. ευρώ. Η Χρ. Γιωρκάτζη επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του σημειώματος, προσθέτοντας ότι οι υπολογισμοί της ΚΤ επιβεβαιώθηκαν αφού τελικά το Κράτος αναγκάστηκε να βάλει 3,5 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείσα από τον Γ. Γεωργίου γιατί δεν ζητήθηκε παρέκκλιση για την παραχώρηση κρατικής στήριξης προς τον Συνεργατισμό, όπως έγινε σε άλλες χώρες, η Χρ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι η ΚΤ ζήτησε δύο φορές τη στήριξη της ΣΚΤ με περισσότερα κεφάλαια (2013 και 2015), αλλά η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά.

Εν τω μεταξύ, σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η Χρ. Γιωρκάτζη παραδέχτηκε ότι η Συνεργατική ξεπέρασε τους στόχους τους οποίους της έθεσε η ΚΤ όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η εποπτική Αρχή στην Φρανκφούρτη δεν έβλεπε βελτίωση και αυτό «τους εκνεύριζε». Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση απέρριψε αναφορές προηγούμενων μαρτύρων ότι «θυσιάστηκε η Ιφιγένεια» καθώς και για τις ευθύνες της εποπτικής Αρχής στην Φρανκφούρτη.