Κρυμμένα μυστικά στις ΣεϊχέλλεςΤου Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε ταξίδι στις Σεϊχέλλες. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να πάει όπου θέλει στις διακοπές του. Είναι όμως μεμπτό -αν όχι και ύποπτο- όταν κάποιος κρατικός αξιωματούχος δέχεται δώρα αξίας πέραν των 200 χιλ. ευρώ. Και φυσικά όταν το εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ατόπημα είναι πολύ πιο σοβαρό.

Η αποκάλυψη για το κρυφό ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϊχέλλες, λίγο μετά την παραχώρηση των «χρυσών» διαβατηρίων στον Σαουδάραβα με το ιδιωτικό τζετ, καθώς και οι απεγνωσμένες προσπάθειες των συνεργατών του να το κρύψουν από τη Βουλή, εγείρουν το εύλογο ερώτημα τι μυστικά είναι κρυμμένα στις Σεϊχέλλες. Γιατί οι συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη όταν ερωτήθηκαν από βουλευτές στην Επιτροπή Ελέγχου επέμεναν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν χρησιμοποίησε ποτέ ξανά το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα; Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίας, οι συνεργάτες του Προέδρου ερωτήθηκαν αρκετές φορές. Μάλιστα μετά την πρώτη αναφορά του Υπουργού Εσωτερικού Νίκου Νουρή ότι «δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε για ιδιωτικούς σκοπούς το αεροσκάφος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τον ρώτησε ξανά: «Ούτε για Σεϊχέλλες ούτε για οπουδήποτε αλλού;» και ο Νίκος Νουρής απάντησε όχι. Επίσης, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου τού επεσήμανε ότι μπορεί να εξετάσει το θέμα και να απαντήσει σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώρισε τον Σαουδάραβα το 2015, αλλά στη συνέχεια διαψεύστηκε, αφού κυκλοφόρησε βίντεο το οποίο αποδείκνυε ότι τον γνώριζε από το 2014, αλλά ο Νίκος Νουρής επέμεινε στη θέση του λέγοντας ότι: «Ευχαριστώ πάρα πολύ, πρόεδρε, αλλά η απάντηση παραμένει όχι». Μάλιστα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη γραπτή του δήλωση έκανε αναφορά μόνο στο ταξίδι το 2018. Επίσης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τα ερωτήματα των βουλευτών κατά πόσο υπήρξε αντάλλαγμα για τη δωρεάν παραχώρηση του τζετ από τον Σαουδάραβα, ανέφερε ότι το ταξίδι «πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια και οχτώ μήνες μετά την πολιτογράφηση και, το πιο σημαντικό, κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου».

Τώρα που αποδείχθηκε ότι πραγματοποιήθηκε κι άλλο ταξίδι και μάλιστα λίγο μετά την παραχώρηση των «χρυσών» διαβατηρίων στον Σαουδάραβα με το ιδιωτικό τζετ, ο Πρόεδρος γιατί δεν δίνει εξηγήσεις; Γιατί άφησε τους συνεργάτες του να εκτεθούν σε τέτοιο βαθμό; Πώς μεταφράζεται η σιωπή του;

Η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει έτσι απλά. Είναι πολλά και βασανιστικά τα ερωτήματα τα οποία εγείρονται. Η κοινωνία απαιτεί ειλικρίνεια και διαφάνεια.