Κυνήγι μαγισσών και ανεμόμυλων

42

Της
Άννας Μισιαούλη

Ξεσάλωσαν για μια ακόμα φορά οι συνήθεις ύποπτοι. Το μόνο που δεν είπαν του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ήταν ότι θα του κρεμάσουν πέτρα στο λαιμό να τον ρίξουν στη λίμνη και αν επιπλεύσει δεν είναι μάγισσα (άλλως ενδοτικός, ενισχύει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, δεν καταδικάζει την εισβολή και κατοχή, δεν καταδικάζει τον Ερντογάν, έχει φαιδρή και ύποπτη συμπεριφορά και διάφορα άλλα). Αν δεν πνιγεί, εμ δεν πειράζει, δεν θα χρειαστεί να του πουν κιόλας γιατί μέχρι εκεί φαίνεται ότι μπορούν να φθάσουν.

Και δυστυχώς όλοι αυτοί που δήθεν υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά σε σημαία της ούτε καν καταδέχονται να κοιτάξουν, παρά το ότι οι ίδιοι ορκίζονται ως βουλευτές στην υπεράσπιση του Συντάγματος δεν γνωρίζουν καν, όπως αποδεικνύουν με τα σχόλιά τους, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυπριακή σημαία, αντιδρώντες είτε για προώθηση της τουρκικής γλώσσας ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε με αυτά για το άνοιγμα γραφείου του ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα.

Ας ρίξουν μια ματιά, λοιπόν:

Άρθρο 3: Αι επίσημοι γλώσσαι της Δημοκρατίας είναι η Ελληνική και η Τουρκική.

Ου Χριστός… Ναι, λαλεί έτσι πράμα το Σύνταγμα, όσο και αν τους διέφευγε επιμελώς.

Άρθρο 19: Έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της καθ’ οιονδήποτε τρόπον εκφράσεως. Το δικαίωμα τούτο περιλαμβάνει την ελευθερία της γνώμης, της λήψεως και μεταδόσεως πληροφοριών και ιδεών άνευ επεμβάσεως οιασδήποτε δημοσίας αρχής και ανεξαρτήτως συνόρων.

Ου Χριστός. Ακόμα τζιαι τούτον το πράμα λαλεί το, το Σύνταγμα.

Όσο δε για το γραφείο του Νιαζί, για το οποίο υπήρξαν νέα ξεσαλώματα, ας ρίξουν μια ματιά στα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 26 Απριλίου 2004: «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξέφρασε τη σαφή επιθυμία της για ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει συνολικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνοχή του νησιού και στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ».

Ου Χριστός. Λαλεί έτσι πράμα η ΕΕ;

Όι μόνον λαλεί, αλλά τζιαι κάμνει. Γι’ αυτό άλλωστε διατηρεί γραφείο στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου «εφαρμόζει άμεσα το πρόγραμμα στήριξης που θα συμβάλει στην προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων στην επανένωση». Ανάμεσα δε στους στόχους του προγράμματος είναι «να φέρει την τουρκοκυπριακή κοινότητα πιο κοντά στην ΕΕ» και «να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προετοιμαστεί για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ όταν συμφωνηθεί μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Αυτό το τελευταίο φαίνεται να τους ενοχλεί περισσότερο…