Κυριαρχεί ο «σκληρός» πυρήνας ΔΗΣΥ στην κυβέρνησηΤου Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο μερικός ανασχηματισμός που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρόκειται για ανανέωση ή αλλαγή πολιτικών, αλλά για συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Ο σκληρός συναγερμικός πυρήνας του Υπουργικού Συμβουλίου γίνεται ακόμη πιο σκληρός. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε επίσης να διακόψει επαφές και με το Κίνημα των Οικολόγων, αφού η νέα Επίτροπος Περιβάλλοντος ανήκει στον ΔΗΣΥ. Οι διορισμοί επίσης του τέως δημάρχου Αγίας Νάπας Γ. Καρούσου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, Μεταφορών και Εργων, όπως και του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αμμοχώστου Κυριάκου Κούσιου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, εξυπηρετούν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες του Προεδρικού.

Εχουν μετρήσει σημαντικές κομματικές απώλειες στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, με συνεχή διαρροή ψήφων από τον ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ και σε άλλα κόμματα, οπότε πιστεύουν ότι θα ανακόψουν την αρνητική αυτή στάση με τους διορισμούς Καρούσου και Κούσιου. Εκεί που προσπάθησαν να δώσουν λύσεις, φαίνεται όμως ότι με το διορισμό του κ. Καρούσου έχουν προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα και πληγές. Ο κ. Καρούσος δεν είναι ευρύτερα αποδεκτός στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου και είναι γνωστή η δημόσια αντιπαράθεση και οι σχέσεις που έχει με τον δήμαρχο Παραλιμνίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τοποθετεί ακόμη στο Υπουργείο Παιδείας τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος απέδειξε ότι δεν είναι ούτε συναινετικός, ούτε και διαλλακτικός για να ηγηθεί των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα, ο διορισμός Προδρόμου θα επιφέρει περαιτέρω ετσιθελισμό, αυταρχικότητα, σύγκρουση και όξυνση, αφού πρόκειται για συγκρουσιακή προσωπικότητα.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί και η μετακίνηση του τέως Υπουργού Παιδείας στη θέση του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών, αφού πρόκειται για πολιτική συνδιαλλαγή. Προφανώς ο κ. Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί έναντι του κ. Χαμπιαούρη και δεν μπορούσε να τον αφήσει ξεκρέμαστο –εγκατέλειψε διευθυντική θέση στο Υπ. Παιδείας για να γίνει υπουργός– οπότε βολεύεται τώρα ως Επίτροπος Ορεινών Περιοχών.

Εάν αναλογιστούμε ότι και οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κ. Πετρίδης και Νουρής είναι δύο καθαρόαιμοι συναγερμικοί, τότε μιλάμε για μονοκομματική κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Εξαίρεση η υποχρέωση που νιώθει ο Πρόεδρος έναντι του κόμματος Καρογιάν, διατηρώντας στα υπουργεία τους κ. Γ. Λακκοτρύπη και Β. Πάλμα.