Κυριαρχικό… δικαίωμα​​​​​​​ το συρματόπλεγμα;

Της
Νίκης Κουλέρμου

 

Την ώρα που επιζητούνται τρόποι οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δημιουργίας θετικού κλίματος προς την πενταμερή διάσκεψη, η κυβέρνησή μας κάνει τον… νταή και στήνει νέα τείχη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των δύο πλευρών. Την ώρα που είναι καθολική η απαίτηση για διάνοιξη των οδοφραγμάτων για να μπορούν οι απλοί άνθρωποι και από τις δύο κοινότητες να επικοινωνούν, η κυβέρνηση κάνει επίδειξη των… κυριαρχικών της δικαιωμάτων, κτίζοντας τείχη και τοποθετώντας συρματοπλέγματα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης και δημιουργώντας ένα είδος τετελεσμένων.

Και το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση δικαιολογεί τις πράξεις της πότε με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και πότε στην «εφαρμογή ανάλογων μέτρων στον Έβρο».

Ατυχέστατα τα παραδείγματα καθώς ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής 866/2004, σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπει τον «έλεγχο και την αποτελεσματική επιτήρηση όλου του μήκους της Πράσινης Γραμμής» και όχι την τοποθέτηση φρακτών μερικών χιλιομέτρων για να ανακόψει τις όποιες μεταναστευτικές ροές. Εξάλλου το παράδειγμα του Έβρου προκαλεί σύγκρυο, καθώς εκεί είναι ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την ευθύνη στην Τουρκία να ανακόπτει τις ροές με βάση συμφωνία που έκλεισε με την ΕΕ πριν πέντε χρόνια και τώρα η Τουρκία ζητά «επικαιροποίησή» της. Εξάλλου, ο ίδιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει εισόδους-εξόδους από τα εν λόγω συρματοπλέγματα για να διευκολύνονται οι είσοδοι-έξοδοι των γεωργών στην ουδέτερη ζώνη.
Είναι αστείο να δηλώνει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι με αυτό το μέτρο «ασκεί κυριαρχικό δικαίωμα» που ποσώς υποδηλώνει αποδοχή των τετελεσμένων. Ας άφηνε το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει την ανακοίνωση γιατί οι φράκτες και τα τείχη μπροστά στην ημικατοχή δεν συνιστούν παρά τη δημιουργία ενός «σκληρού συνόρου» ανάλογου εκείνου του Έβρου… Εξάλλου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν επέτρεψαν να στηθεί το συρματόπλεγμα μέσα στη νεκρή ζώνη και υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να το τοποθετήσει στο «σύνορο» μεταξύ ελεύθερων περιοχών και νεκρής ζώνης, δηλαδή σε βάρος εδαφών της ε/κ πλευράς. Το απευχόμαστε αλλά δεν νομίζουμε το κατοχικό καθεστώς να μην εκμεταλλευθεί αυτή την… παραχώρηση!

Είναι όμως και ένα άλλο ερώτημα: Η κυβέρνηση έχει μελετήσει και δεν βρήκε άλλους αποτελεσματικούς τρόπους ελέγχου των παράνομων διελεύσεων;

Αντί η Αστυνομία να περιπολεί και να κόβει πρόστιμα και να γεμίζει τον δημόσιο κορβανά με 300άρια λόγω μάσκας και λόγω μη αποστολής μηνύματος και δεν ξέρω για ποιους άλλους λόγους, καλύτερα θα ήταν να γίνει ένας σχεδιασμός με περίπολα στις περιοχές μεγάλου ρίσκου. Είναι καλά γνωστό ότι οι φράκτες, πλωτοί ή μη και τα συρματοπλέγματα δεν έλυσαν προβλήματα ούτε στην Ουγγαρία, ούτε στα βόρεια της Ελλάδας με τα Σκόπια, ούτε στη Μάλτα, ούτε σε άλλες περιοχές.

Αντί η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά να περιπολούν παρά το οδόφραγμα της Λήδρας ή για σκοπούς τήρησης των πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας, καλύτερα θα ήταν ένα μέρος τους να σύστηνε περίπολα για τα πιο «επικίνδυνα» σημεία της Πράσινης Γραμμής.

Εξάλλου αν οι όποιοι μετανάστες δεν λογαριάζουν κινδύνους στην απόπειρά τους να φθάσουν σε έναν «ασφαλές» τόπο για να ζήσουν τα παιδιά τους και οι ίδιοι, τότε γιατί να πτοηθούν από αυτά τα συρματοπλέγματα που είδαμε στις οθόνες μας;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy