Κύριε Προδρόμου, ευχόμαστε να μην υπάρξει νέος… καύσωνας!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η μια βδομάδα αναβολής της έναρξης της σχολικής χρονιάς έδωσε την ευκαιρία στον Υπουργό Παιδείας να επισκεφθεί σχολεία και να συνομιλήσει με τις διευθυντικές ομάδες για τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Δυστυχώς, ο κ. Προδρόμου δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν ανεφάρμοστα πρωτόκολλα και απαιτείται η τροποποίησή τους. Βέβαια, ο κ. Προδρόμου μάς έλεγε ότι τα σχολεία ήταν έτοιμα πριν δέκα ημέρες, οπότε τώρα μετά τον καύσωνα και την πενθήμερη αναστολή λειτουργίας τους είναι πανέτοιμα!

Μέχρι και το περασμένο Σάββατο ο κ. Προδρόμου είχε επαφές και συσκέψεις με τους προέδρους των Σχολικών Εφορειών, ενώ οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να αγωνιούν και να προειδοποιούν τον κ. Προδρόμου να αναλάβει τις ευθύνες που θα προκύψουν από τη μη τήρηση των αποστάσεων και των πρωτοκόλλων. Είναι πρακτικά αδύνατο τα παιδιά να συμμορφωθούν με τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο οι αποστάσεις αλλά και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις τάξεις και σε κλειστούς χώρους. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα σε ό,τι αφορά την Προδημοτική Εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία, ενώ σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στις σχολικές μονάδες για παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ικανότητες, αφού δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνεται ο χειρισμός αυτών των παιδιών μαζί με τους συνοδούς τους.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των τάξεων και των χώρων που θα διακινούνται τα παιδιά, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στα σχολικά κυλικεία.

Σήμερα επιστρέφουν στα σχολεία χιλιάδες μαθητές, οπότε θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. Να ευχηθούμε να μην παρουσιαστούν κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά ή στο προσωπικό των σχολείων. Από τη στιγμή που ο Υπουργός Παιδείας δεν συνειδητοποιεί την ανάγκη αλλαγής των πρωτοκόλλων, τότε θα πρέπει να συσταθεί έστω και τώρα μια εποπτική ομάδα με ειδικούς από τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, ώστε να προβαίνουν σε αιφνίδιους και συχνούς ελέγχους σε όλες τις σχολικές μονάδες παγκύπρια εντοπίζοντας προβλήματα και κάνοντας εισηγήσεις για διαφοροποιήσεις των πρωτοκόλλων. Να ευχηθούμε, κύριε Προδρόμου, να μην έχουμε και νέο… καύσωνα για να χρειαστεί να δώσουμε νέα αναστολή…

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News