Κυβερνητική προχειρότητα για την προσωρινή απόλυση εθνοφρουρών

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Η προχειρότητα και ανευθυνότητα της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για τον τρόπο που χειρίστηκε την προσωρινή απόλυση των εθνοφρουρών για σπουδές στη Βρετανία αφήνει εκτεθειμένους δεκάδες νεοσύλλεκτους. Έχει προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα και οικονομικό κόστος σε πολλές οικογένειες επηρεαζομένων.

Το πρόβλημα με την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια ήταν γνωστό με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ουδέποτε έθεσε τέτοιο θέμα και ούτε ζήτησε οποιαδήποτε εξαίρεση. Καμία διαβούλευση με τη βρετανική κυβέρνηση για να υπάρξει διμερής συμφωνία. Αποτέλεσμα, η φετινή χρονιά για εγγραφές στα βρετανικά πανεπιστήμια να είναι η τελευταία χρονιά σε ό,τι αφορά τα χαμηλά δίδακτρα και το φοιτητικό δάνειο.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ γνώριζε για το πρόβλημα, αλλά δεν ενήργησε ούτε προληπτικά, ούτε έγκαιρα. Η κυβέρνηση νιώθοντας την πίεση και την ευθύνη ότι δεν έπραξε τίποτα για να διασφαλίσει τους στρατεύσιμους -οι συμμαθήτριές τους έχουν εγγραφεί κανονικά σε βρετανικά πανεπιστήμια με χαμηλά δίδακτρα και με το φοιτητικά δάνειο- πήρε μονομερώς υπουργική απόφαση για προσωρινή αναστολή όσων είχαν εξασφαλίσει θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια. Πρόχειρη και αμελέτητη απόφαση που λήφθηκε ετεροχρονισμένα. Πολλοί νεοσύλλεκτοι γνωρίζοντας το πρόβλημα δεν επεδίωξαν καν να υποβάλουν αιτήσεις για εγγραφές σε βρετανικά πανεπιστήμια. Επέδειξαν ενδιαφέρον για απόλυση περίπου 300 στρατεύσιμοι, ενώ μόνο γύρω στους 40 προσκόμισαν εγγραφές από το 2020-2021 στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Αποτέλεσμα, να δημιουργηθούν δύο ομάδες ανάμεσα στους ίδιους τους επηρεαζόμενους. Εκείνοι που είχαν εξασφαλίσει εγγραφές στα βρετανικά πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά, ίσως κάτι να γνώριζαν, και εκείνοι που δεν το επεδίωξαν γνωρίζοντας την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης. Εγείρονται, λοιπόν, σοβαρά προβλήματα ανισότητας, ίσων ευκαιριών και δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση συνέδεσε την υπουργική της απόφαση και με την πρόσληψη μεγάλου αριθμού ΣΥΟΠ με τεράστιο οικονομικό κόστος που ανέρχεται σε €667.000 για τους υπόλοιπους δύο μήνες και άλλα  €4 εκ. για το 2021. Η Βουλή, η οποία δεν είχε καμία ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, δηλώνει ότι δεν θα εγκρίνει την πρόσληψη των ΣΥΟΠ, οπότε η κυβέρνηση μένει διπλά εκτεθειμένη απέναντι στους στρατεύσιμους, οι οποίοι δικαιωματικά θα κινηθούν με αγωγές εναντίον της.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News