Λαϊκή απαίτηση το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ

Και νέες συσκέψεις- συναντήσεις σήμερα στο Προεδρικό

Τέρμα ώς εδώ! Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας και όσα δείχνουν καθημερινά τα νοσηλευτήρια να καταρρέουν δεν αφήνουν περιθώρια για άλλα πισωγυρίσματα ή νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου.

Η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει στην κοινωνία και το λαό ένα καθολικό, μονοασφαλιστικό και αξιοπρεπές σχέδιο υγείας που να συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας και τον πολιτισμό μας, όπως πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό είναι το μήνυμα που θα διαβιβάσει η Κοινωνική Συμμαχία στη σημερινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας, κ. Γ. Παμπορίδη.

Αίτημα της Κοινωνικής Συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι όπως ο Πρόεδρος ασκήσει τη μέγιστη επιρροή του έτσι που να ολοκληρωθεί σύντομα ο διάλογος για τα δύο νομοσχέδια που είναι κατατεθειμένα στη Βουλή, και να ψηφιστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση για να μπορέσουν επιτέλους να υλοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Ζητά ακόμα όπως στο πλαίσιο του διαλόγου που γίνεται με τους κοινωνικούς εταίρους να ρυθμιστεί το ύψος των συνεισφορών των εμπλεκόμενων πλευρών στη βάση των υφισταμένων αναλογιών.

Στο κρίσιμο θέμα των συμπληρωμών ζητούν να εξασφαλιστεί ότι αυτές θα έχουν «αποτρεπτικό» και όχι εισπρακτικό χαρακτήρα, και σε καμιά περίπτωση να επιβαρύνουν αυτούς που χρειάζονται περισσότερο το ΓεΣΥ με υψηλές συμπληρωμές, γιατί κάτι τέτοιο θα συγκρούεται με τη φιλοσοφία του Σχεδίου και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το θέμα των συνεισφορών και των συμπληρωμών αναμένεται να συζητηθεί αυτή τη βδομάδα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Στο μεταξύ, ζητούμενο- από την πολιτεία και ειδικά την κυβέρνηση- παραμένει η στήριξη των κρατικών νοσηλευτηρίων στο μεσοδιάστημα για να μπορέσουν ν’ αντέξουν μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να λειτουργούν ομαλά και να εξυπηρετούν με επάρκεια τους ασθενείς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από την Κοινωνική Συμμαχία θα συναντήσει σήμερα και αντιπροσωπεία του ΠΙΣ.

Ο κ. Αναστασιάδης έδειξε από την περασμένη Πέμπτη να παίρνει πάνω του το ΓεΣΥ, μετά τις έντονες και πανταχόθεν ανησυχίες για εμπόδια που παρεμβάλλονται στην προώθησή του από διάφορους κύκλους.

Επιμένει ο Υπουργός Οικονομικών

Η επιμονή, ωστόσο, του Υπουργού Οικονομικών να «μπαίνει στα ταράφια» του Υπουργού Υγείας έχει βάλει «ψύλλους στ’ αυτιά» και στους κοινωνικούς εταίρους και στα πολιτικά κόμματα και δη στο ΑΚΕΛ, καθώς αντί μελέτης που θα δείχνει το «αντίκτυπο» του σχεδίου στην οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης επιμένει σε νέα, αναλογιστικού τύπου μελέτη, παρόλον ότι τέτοια μελέτη υπάρχει (Mercer) και περιλαμβάνει προβλέψεις μέχρι και το 2025.

Πάντως η σχετική δαπάνη δεν έχει ακόμα αποδεσμευτεί από τη Βουλή (συζητείται αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Γεωργιάδης με το πρόσχημα του «βιώσιμου σχεδίου» υγείας μιλά για «μικρές διορθώσεις» και επιμένει να καλεί τη Βουλή για ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων ανεξάρτητα από τη μελέτη.

Τονίζει δηλαδή ότι τα οικονομικά ζητήματα της μεταρρύθμισης είναι της δικής του αρμοδιότητας. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ενδεικτικά ότι «οι συνεισφορές και τα εργασιακά» λείπουν από το νομοθετικό πλαίσιο που είναι ενώπιον της Βουλής.

Πάντως εκτός από το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΠΙΣ με δική του μελέτη αμφισβητεί την αναλογική μελέτη του οίκου Mercer. Εκτός από την Κοινωνική Συμμαχία, ο Πρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα στις 11 το πρωί και με τον ΠΙΣ. Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, στο Προεδρικό θα μεταβούν και συνδικαλιστές των νοσηλευτών- ΠΑΣΥΝΟ.

Στο τραπέζι θα τεθεί η μεταρρύθμιση της Υγείας και συγκεκριμένα το αγκάθι των εργασιακών.

Ως γνωστό η ΠΑΣΥΝΟ διαφωνεί έντονα και έχει πολλάκις δηλώσει πως δεν αποδέχεται την κυβερνητική πρόταση σε σχέση με τους κανονισμούς λειτουργίας των νοσοκομείων, σε συνθήκες αυτονόμησης. Κατά πάσα πιθανότητα, θα συζητηθεί επίσης και η απαίτηση της συντεχνίας για την επιστημονική αναγνώριση του κλάδου.

Σύμμαχος του ΥΠΟΙΚ, η μελέτη του ΠΙΣ

Σύμμαχος του Υπουργού Οικονομικών σ’ αυτή την προσέγγιση και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), και για την ακρίβεια η μελέτη του, την οποία ο ΠΙΣ παρουσίασε την περασμένη βδομάδα στον Υπουργό Υγείας.

Η συγκεκριμένη μελέτη αμφισβητεί την αξιοπιστία και την εγκυρότητα αναλογιστικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν από διαφόρους διεθνείς οίκους του εξωτερικού, όπως η αναλογιστική μελέτη του διεθνούς φήμης οίκου Mercer.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη μελέτη οι συνολικές δαπάνες υπολογίζονται γύρω στο 1,2 δις ευρώ, ποσό το οποίο, όπως διαπιστώνει η μελέτη του ΠΙΣ, ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει τα υφιστάμενα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, ότι οι εργασίες των ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών σχεδίων στον τομέα της Υγείας, που καλύπτουν περίπου το 15-20% του πληθυσμού, ανέρχονται γύρω στα 130-140 εκ. ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη του ΠΙΣ «με έναν απλό αναλογικό υπολογισμό για κάλυψη όλου του πληθυσμού, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα κατά πόσον ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του 1,2 δις εκ. ευρώ είναι επαρκής, λαμβάνοντας υπόψιν και επιπρόσθετα κόστη, τα οποία θα πρέπει να υπολογιστούν (π.χ. κόστος λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων υπό το νέο Σύστημα Υγείας, κόστος υποστήριξης του Συστήματος Υγείας, κόστος διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων, το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 330-350 εκ. ευρώ ετησίως, ιατρικές πράξεις που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικές καλύψεις, πρωτοβάθμιες δαπάνες που δεν αιτούνται καλύψεων, κ.ά.).

Νίκη Κουλέρμου

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy