Λάρνακα – Λευκωσία, βίοι αντίθετοι

54

Του Τάσου Περδίου

Σχεδόν στο μισό της θητείας των σημερινών Δημοτικών Συμβουλίων οι πολίτες έχουν ενώπιόν τους επαρκή δείγματα γραφής για να αξιολογήσουν το θετικό ή όχι της ψήφου που έριξαν στις κάλπες τον Δεκέμβριο του 2016. Αν ήθελε κάποιος να παραθέσει δύο εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα εκείνων των εκλογών, δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ. Είναι οι Δήμοι Λευκωσίας και Λάρνακας.

Στο Δήμο Λευκωσίας, υπό την ηγεσία του κυρίου Γιωρκάτζη, υπάρχει ένα έργο, η Πλατεία Ελευθερίας, το οποίο σήμερα παρουσιάζει καθυστέρηση ίση σχεδόν τρεις φορές με ολόκληρη τη διάρκεια του αρχικού συμβολαίου, χωρίς ακόμα να είναι κανείς σε θέση να πει με ακρίβεια πότε θα τελειώσει ένα έργο που έχει γίνει ανέκδοτο.

Στη Λάρνακα, υπό την ηγεσία του κυρίου Βύρα στο δημαρχείο, η κατάσταση είναι διαμετρικά αντίθετη. Ούτε οι ίδιοι οι δημότες που εμπιστεύτηκαν τον κ. Βύρα μετά τον τυφώνα «Λουρουτζιάτης» νομίζω να ανέμεναν ρεαλιστικά αυτά που έγιναν μέσα σε δύο χρόνια. Το να βγάζεις μέσα σε μερικούς μήνες από τη ναφθαλίνη ένα έργο το οποίο βρισκόταν εκεί παγωμένο για 22 ολόκληρα χρόνια, είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Το έχουμε ξαναγράψει. Μέχρι το τέλος της θητείας του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου η Λάρνακα θα έχει αποκτήσει καινούργια Δημοτική Αγορά, ένα μεγαλοπρεπές Πολυδύναμο Κέντρο στο παλιό Κοινοτικό, μια αναπαλαιωμένη Λέσχη, ολοκαίνουργιο Δημοτικό Κήπο και ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα εκεί όπου σήμερα δεσπόζει το πλουσιότατο σε ιστορία αλλά φτωχότατο σε πολεοδομική και αισθητική κατάσταση οικοδομικό συγκρότημα του τεμένους Ζουχούρι.

Το ότι αρχίσαμε επιτέλους να οδηγούμε σε δρόμους που αρμόζουν σε ανθρώπους και όχι σε κοπάδια από γίδες, νομίζω το βλέπουμε όλοι μας και να είστε σίγουροι ότι εάν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, το οδικό δίκτυο θα ανακαινιζόταν μέχρι την τελευταία σπιθαμή.

Η αξία μιας Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης φαίνεται όταν δεν την καταπίνει το γενικότερο σύστημα της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας, της παροιμιώδους αναβλητικότητας του κρατικού μηχανισμού. Την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε τελικά η προσφορά για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά ο δήμαρχος της Λάρνακας, χωρίς στην ουσία να έχει θεσμικό ρόλο, αφού πρόκειται για παραχώρηση κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο με συνεχείς πιέσεις και διαβουλεύσεις γι’ αυτή την αίσια κατάληξη. Δικαιούται να αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του και η πόλη μπορεί να αισθάνεται περήφανη και σίγουρη πλέον…