Λίγο πριν την πτώση…Της
Νίκης Κουλέρμου

 

Ναι, δεν ολοκλήρωσε το έργο της αυτή η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Νίκου Αναστασιάδη. Και ελπίζουμε να μην το ολοκληρώσει αν… Αν στο πίσω μέρος του μυαλού της, ενώ μιλά για λύση και επανένωση, έχει τη διάλυση και τη διχοτόμηση της μικρής μας πατρίδας. Αν ο στόχος της, στο πλαίσιο του success story, όπως το αντιλαμβάνεται, είναι τα πλεονάσματα και οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών, σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας. Αν στους στόχους της είναι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και η μετακίνηση του βάρους της μεταρρύθμισης του τομέα προς τις «ιδέες και αξίες» της ακραιφνούς δεξιάς και της αρρωστημένης εθνικοφροσύνης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της τελετής διορισμού των νέων υπουργών, προέβη σε έναν απολογισμό της 7ετούς διακυβέρνησής του αναφέροντας ότι αυτό ήταν «μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει που ο λαός ανέμενε εδώ και δεκαετίες»!

Η δημοκρατία επιβάλλει να θυμίσουμε στον Πρόεδρο ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μπορεί να παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως «επαναστατική» αλλαγή αλλά στην πράξη ήταν ελάχιστη ένδειξη επιβίωσης, πολλές φορές όχι αξιοπρεπούς για ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας οι οποίοι βρέθηκαν στην ανεργία ή ήταν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Αυτό δεν ήταν «μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας» αλλά ένα μόνο στοιχείο απορρύθμισης ή και κατάρρευσης του κράτους πρόνοιας στο οποίο συνέβαλαν οι μνημονιακές, συναγερμικές συνταγές συρρίκνωσης της πρόνοιας. Όσο κι αν δεν το παραδέχονται ο ίδιος ο Πρόεδρος και η αρμόδια Υπουργός, ο θάνατος του 15χρονου Στυλιανού ήταν το αποτέλεσμα της κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση πολιτικής αδιαφορίας για τις υπηρεσίες και τους θεσμούς που είναι ταγμένες να εξυπηρετούν τις ανάγκες της οικογένειας, του παιδιού και της γυναίκας. Η κυβέρνηση απέτυχε στον τομέα της ενίσχυσης του συστήματος πρόνοιας και απέτυχε παταγωδώς. Αυτό το αποτυχημένο έργο θέλει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη και με το νέο της σχήμα. Απόδειξη οι περικοπές που έχει προνοήσει στον προϋπολογισμό του 2020. Περικοπές ύψους €18,8 εκ. από συνταξιούχους και ΕΕ, επίδομα τέκνου και σε υποδομές για αιτητές ασύλου…

Η οικονομική κρίση, με τη βοήθεια των κυβερνητικών πολιτικών, απορρύθμισαν τις ισορροπίες στην αγορά εργασίας και καταδίκασαν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα και δημιούργησαν μια νέα κατηγορία εργαζομένων –των φτωχών εργαζόμενων…

Ο θεσμικός ρατσισμός που διαχέεται πολλές φορές από κυβερνητικά ή χειρότερα και από προεδρικά χείλη, δεν περιλήφθηκε στον απολογισμό του παρά το ότι μίλησε για την ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους, αλλά είναι στοιχείο της αποτυχίας του κ. Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά ξέφυγαν της προσοχής του Προέδρου αλλά αυτά εξέθεσαν διεθνώς την Κύπρο αφού στις πλείστες των περιπτώσεων διασυνδέθηκαν με το όνομα του Προέδρου της χώρας. Μπροστά στα τόσα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς φαντάζει ανέκδοτο η αναφορά για «εθνική στρατηγική» καταπολέμησης της διαφθοράς. Είναι ως να λέτε ότι θα προστατεύσετε το περιβάλλον και τα αρχαία μνημεία με το… τσιμέντωμά τους, προς ικανοποίηση συμφερόντων μιας δράκας ημετέρων… Τα φαινόμενα παρακμής θυμίζουν Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση… Αυτή είναι η εικόνα του κράτους, την ώρα που ο Πρόεδρος μιλά για μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και τις οποίες ανέμενε ο λαός!