Λύση ή εξάρτηση, η απάντηση στην κατάρρευση της λίρας

274

Συζήτηση άνοιξε η αναφορά Ερχιουρμάν για αλλαγή νομίσματος

Μεγάλη πολιτική συζήτηση που φθάνει μέχρι και το συμπέρασμα ότι η λύση στο Κυπριακό με Ομοσπονδία είναι μονόδρομος για να βγάλει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τα αδιέξοδα της εξάρτησης από την Τουρκία (και την οικονομία της) άνοιξε στα κατεχόμενα η προχθεσινή αναφορά του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν ότι λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας μπορεί να περάσουν σε διαφορετικό νόμισμα και σταθερή ισοτιμία.

Χαρακτηριστικό το άρθρο του Σερχάτ Ιντσιρλί στην Κίπρις ποστασί. Αφού εξηγεί ορισμένα πράγματα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και επικρίνει το γεγονός ότι στο ψευδοκράτος περιμένουν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία για να δουν τι θα κάνουν, χωρίς επεξεργασία σεναρίων ή άλλων λύσεων, πιστεύει ότι για τους Τ/κ η μόνη λύση είναι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

«Φίλε μου για την ομοσπονδιακή λύση δεν έχουμε άλλη ευκαιρία από το να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να τη φορέσουμε στο κεφάλι μας (να την αποδεχθούμε). Να είμαστε σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή να χτυπιόμαστε με την αβεβαιότητα;».

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης ζητεί από την «κυβέρνηση» το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου υποστηρίζοντας ότι αυτή η κρίση θα αντιμετωπίσει ανεργία, μετανάστευση και νέες πτωχεύσεις χώρων εργασίας. Ζητεί δε αντί της τουρκικής λίρας να περάσουν σε ένα σταθερό νόμισμα γιατί θα έχει θετική συμβολή στο να ξεπεραστεί η κρίση.

Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή κίνηση διά του Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν αναφέρει ότι λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της ΤΛ και της μη ύπαρξης σταθερής οικονομικής πολιτικής από την «κυβέρνηση», μπορεί να μην την ονομάζουν έτσι, αλλά βιώνουν ήδη την κρίση στην οικονομία.

Η δεξιά δεν κάνει χωρίς την ΤΛ…

Για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους η μετάβαση σε ένα ξένο νόμισμα πλην της τουρκικής λίρας δεν είναι εφικτή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ερσίν Τατάρ, «βουλευτής» του κόμματος Εθνικής Ενότητας, ενώ για τον πρόεδρο του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί η χθεσινή δήλωση του «πρωθυπουργού» Ερχιουρμάν ήταν «η επισημοποίηση της κατάρρευσης».

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη δήλωσή του ο Τατάρ αναφέρει επίσης ότι η χθεσινή αναφορά Ερχιουρμάν σε ξένο νόμισμα δεν ήταν καθόλου ωφέλιμη και είναι λάθος η «κυβέρνηση» να δημιουργεί τέτοιες προσδοκίες.

Για να υπάρξει μετάβαση στο ευρώ ή άλλο ξένο νόμισμα, συνέχισε, αυτό δεν είναι απόφαση μόνο της «κυβέρνησης» αλλά χρειάζεται διαβούλευση με την Τουρκία και να περάσει από τη «βουλή». Σημείωσε δε ότι το 30% του προϋπολογισμού του ψευδοκράτους καλύπτεται από την Τουρκία και ο προϋπολογισμός γίνεται σε ΤΛ.

Ο Ερσίν Τατάρ θεωρεί ότι οι δυσκολίες για την ΤΛ και την Τουρκία θα συνεχισθούν μέχρι τις 24 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι ξένοι οργανισμοί που δανείζουν την Τουρκία κερδίζουν τετραπλά χρήματα μέσου του τόκου λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Η τετρακομματική «κυβέρνηση» έγινε για να δώσει λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ο «πρωθυπουργός» αντί να μιλά για λύσεις, βγήκε και μίλησε για οικονομική κρίση, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης (των εποίκων).

Ο Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, οικονομολόγος και πρώην «υπουργός οικονομικών» στα κατεχόμενα θεωρεί ότι το πέρασμα σε ξένο νόμισμα δεν είναι λύση, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν στην τ/κ πλευρά. Σε δηλώσεις στη Γενί Ντουζέν, ο κ. Ντενίζ εξήγησε πως εάν περάσουν στο ευρώ θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους δικούς της κανόνες για τη χρήση του ευρώ. «Επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σας αναγνωρίζει αυτόματα πηγαίνετε και συζητάτε με την Τουρκία», εξήγησε.

Αντιδράσεις για νέο ρεκόρ τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου

«Αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών παίζοντας με το δολάριο και δίνοντας αποτελέσματα που θα βλάψουν την τσέπη του λαού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ σχολιάζοντας το νέο ρεκόρ της τιμής της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου χθες.

Εν μέσω της συζήτησης για τη συνεχή υποτίμηση της ΤΛ έναντι του δολαρίου ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι γνωρίζουν καλά τους όρους της οικονομίας και πως «η Τουρκία, με τη βοήθεια του Αλλάχ, είναι μια ισχυρή οικονομία».

Ο Υπ. Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί ανέφερε ότι διαθέτουν τα κατάλληλα όργανα για να γίνει αυτό που πρέπει με τη νομισματική πολιτική και την αξία της τουρκικής λίρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα χωρίς να εμπλέξουν με το θέμα τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο φυσιολογικό της επίπεδο η νομισματική αξία, αλλά ακόμη δεν υπάρχει μόνιμη ζημιά.

Χθες το δολάριο έσπασε νέο ρεκόρ και έφτασε μέχρι και 4,95 λίρες για πρώτη φορά. Ο διευθυντής της τουρκικής τράπεζας Halk Bank Οσμάν Αρσλάν συνέστησε ψυχραιμία και εκτιμά πως οι λόγοι της συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας είναι τρεις: 1ον, η άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ.

2ον, η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων των χωρών που βρίσκονται σε ανάπτυξη και τρίτον η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. «Αυτοί οι τρεις παράγοντες μαζί επηρέασαν κι εμάς», ανέφερε ο Αρσλάν. Ο καθηγητής Οικονομίας Ουμίτ Οζλαλέ ανέφερε ότι εκείνο που οδήγησε στην υποτίμηση της ΤΛ είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις στην Κ. Τράπεζα.

Μας έχεις Like στο Facebook ;