«Λύση τώρα» το μήνυμα ακτιβιστών προς τους δύο ηγέτες

253

«Υποδοχή» στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην είσοδο του αεροδρομίου

«Λύση τώρα» ήταν η αξίωση δεκάδων ακτιβιστών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ώρα της άφιξής του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, την ομάδα «Αμμόχωστος η πόλη μας» και την οργάνωση Unite Cyprus Now που μαζεύτηκαν έξω από την υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του αεροδρομίου στη Λευκωσία.

Ο εκ των συντονιστών της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος Τάκης Χατζηδημητρίου, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, διεμήνυσε πως: «Είναι η ώρα. Τέλειωσε η ώρα.

Είμαστε, όπως είπε και ο ίδιος ο διαπραγματευτής, στο extra time. Αυτή τη στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε και να φθάσουμε μέσα σε μια προοπτική όπου θα διαμορφώνονται καλύτερες ώρες ειρήνης για την Κύπρο και καλύτερες προοπτικές για τον κυπριακό λαό», σημείωσε.

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος σε κοινό μήνυμά της και προς τους δύο ηγέτες καλεί να επιστρέψουν στις συνομιλίες και «να ακούσουν τη φωνή των πολιτών και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής και να εμπλακούν επειγόντως σε μια διαδικασία που θα έχει άμεσα αποτελέσματα και θα οδηγεί σε μια λύση του προβλήματος… Η επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου του ΓΓ των Ην. Εθνών, χωρίς προϋποθέσεις, αποτελεί επείγουσα ανάγκη», προστίθεται. «Η ειρήνη στο νησί μας είναι το στοίχημα.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μια επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρος είναι ο μόνος τρόπος για συμφιλίωση και ειρήνη», αναφέρεται στο μήνυμα. Η Πρωτοβουλία εκφράζει ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία της για την ένταση γύρω από τους υδρογονάνθρακες.

Ζητούν από τη Μέι να καλέσει τους δύο ηγέτες σε συνομιλίες

Σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο η συνάντηση Αναστασιάδη-Μέι

Σχεδόν απευθείας… από το δείπνο στο Λονδίνο θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη συνάντηση των επικεφαλής κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα συναντηθεί με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με την οποία αναμένεται ότι θα συζητήσει εκτενώς την παρούσα φάση του Κυπριακού.

Συντηρητικοί φιλοκύπριοι βουλευτές με επιστολή τους προς την Βρετανίδα Πρωθυπουργό ζητούν να εκφράσει την υποστήριξή της για την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης του Κυπριακού.

Οι Τερέζα Βίλιερς, δρ Μάθιου Όφορντ, Σέριλ Μάρεϊ, σερ Ρότζερ Γκέιλ και Μάρτιν Βίκερς δηλώνουν στην επιστολή ότι ως βουλευτές με καταγεγραμμένη εκστρατεία υπέρ μίας λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο ευχαριστούν τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό για τη στήριξη που παρείχε η κυβέρνησή της στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο Κραν Μοντανά.

Σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι είναι προετοιμασμένος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή. «Ήταν λόγος σοβαρής απογοήτευσης το ότι η διαδικασία του Κραν Μοντανά διακόπηκε χωρίς να έχει συμφωνηθεί μία λύση.

Πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι το τέλος των προσπαθειών για να επιτευχθεί μία δίκαιη και διαρκής συμφωνία για να επανενωθεί η Κύπρος. Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος σε μια σειρά ζητημάτων, με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων να συνιστούν τους μεγαλύτερους φραγμούς σε μια λύση», αναφέρουν στην επιστολή τους οι πέντε βουλευτές.

«Σας προτρέπουμε να καλέσετε σε επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, με σκοπό την εξασφάλιση μίας λύσης που θα οδηγήσει σε μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο», αναφέρουν.

Κλοτσούν την μπάλα στον ΓΓ του ΟΗΕ

Επανέλαβαν τις διαφωνίες τους και αναμένουν προσωπικό απεσταλμένο …

Δύο ώρες τα είπαν τετ-α-τετ «με πολλή ευθύτητα αλλά και πραότητα» σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δεν κατάφεραν να φθάσουν στο ζητούμενο που ήταν η επανέναρξη του διαλόγου. «Διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν» ήταν η κατάληξη σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε να επαναρχίσει ο διάλογος αν και εφόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ ορίσει προσωπικό απεσταλμένο για να διερευνήσει το ενδεχόμενο επανάληψης του διαλόγου, με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος επανέλαβε ότι «από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από ’κεί που είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο».

Σε ερώτηση αν θα αρχίσει εκ νέου μια περίοδος προπαρασκευής ή αν θα είναι μια περίοδος στασιμότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τον Γενικό Γραμματέα εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή».

Ερωτηθείς εξάλλου αν οι δύο πλευρές συμφώνησαν απόψε να μην υπάρξει ένσταση στο διορισμό ενός απεσταλμένου ή μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν αποκλείεται αυτό».

Ερωτηθείς αν ο κ. Ακιντζί ήγειρε το θέμα της δημιουργίας δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος είπε ότι «ήγειρε το θέμα, αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση μου και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, δηλαδή είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος είτε και μικτής επιτροπής κ.λπ.».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η πλευρά μας ήγειρε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας ο Πρόεδρος είπε ότι «όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί». Σε ερώτηση αν κατά το δείπνο τέθηκαν θέματα διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές, κατά πόσο η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα τα οποία υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε.

Αλλά σε λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε». Σε ό,τι αφορά το θέμα της διάνοιξης οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος είπε «έχουμε πει ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα το οδόφραγμα της Δερύνειας να παραδοθεί και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι».

Ο Πρόεδρος επέστρεψε στο Προεδρικό και αφού διαβουλεύθηκε με τους συνεργάτες του -τον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρ. Προδρόμου- προέβη σε δηλώσεις για το (μη) αποτέλεσμα της συνάντησης.

«Ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων»

Στο μεταξύ, λίγο νωρίτερα τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν ανακοίνωση, που αναφερόταν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια «ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων». Μετά το τετ-α-τετ, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες είχαν δείπνο με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Έκκληση ΓΓ ΑΚΕΛ «για το καλό του τόπου…»

Νωρίτερα χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους δύο ηγέτες να βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν για το καλό της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ελλάδας Ηλία Φωτόπουλο, ο Ά. Κυπριανού ευχήθηκε το δείπνο να αποδώσει έστω και ένα βήμα μπροστά.

Την ελπίδα ότι «θα έχουμε μια περαιτέρω εξέλιξη ώστε να επιτευχθεί αυτό που όλοι επιθυμούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια», εξέφρασε και ο Έλληνας πρέσβης. Έκκληση προς τους ηγέτες να μετατραπεί το δείπνο σε νέα ελπίδα λύσης απηύθυνε χθες και η τ/κ συντεχνία τ/κ ΚΤΑΜΣ

Ψάρι… στο κυρίως πιάτο στο δείπνο των δύο ηγετών

Κυπριακής ιδιοκτησίας και το… μενού σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των Η.Ε. στην Κύπρο η διάρκεια του αποψινού δείπνου εξαρτάται από τους δύο ηγέτες, και είναι αυτοί που θα αποφασίσουν εάν θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και κατά πόσο θα δώσουν το πράσινο στα Ηνωμένα Έθνη για την έκδοση μια δήλωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» των ηγετών. Σε ό,τι αφορά το μενού του αποψινού δείπνου, όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ αυτό θα αποτελείται από παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, τα οποία θα ετοιμάσει Κύπριος μάγειρας. Όπως πληροφορούμαστε τελικά στο κυρίως μενού ήταν το ψάρι…

«Θα μείνουμε εκεί όσο χρόνο επιθυμούν να συνεχίσουν να συζητούν», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η πηγή των ΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση, σημειώνοντας παράλληλα το γεγονός πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί τα ξημερώματα για το Λονδίνο όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Πρόσθεσε πως η δουλειά της Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Ειδικής Αντιπροσώπου του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είναι να φιλοξενήσει το δείπνο, προσθέτοντας πως εάν οι δύο ηγέτες ζητήσουν τη συμβολή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τότε αυτή θα την προσφέρει. «Αλλά πάντα αυτή ήταν και παραμένει μια διαδικασία υπό την καθοδήγηση των ηγετών», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως η επιτυχία ή όχι της διαδικασίας εναπόκειται στους ηγέτες.

Νίκη Κουλέρμου

 

 

Ψάρι… στο κυρίως πιάτο στο δείπνο των δύο ηγετών

Κυπριακής ιδιοκτησίας και το… μενού σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος των Η.Ε. στην Κύπρο η διάρκεια του αποψινού δείπνου εξαρτάται από τους δύο ηγέτες, και είναι αυτοί που θα αποφασίσουν εάν θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και κατά πόσο θα δώσουν το πράσινο στα Ηνωμένα Έθνη για την έκδοση μια δήλωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» των ηγετών. Σε ό,τι αφορά το μενού του αποψινού δείπνου, όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ αυτό θα αποτελείται από παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, τα οποία θα ετοιμάσει Κύπριος μάγειρας. Όπως πληροφορούμαστε τελικά στο κυρίως μενού ήταν το ψάρι…

«Θα μείνουμε εκεί όσο χρόνο επιθυμούν να συνεχίσουν να συζητούν», ανέφερε στο ΚΥΠΕ η πηγή των ΗΕ, απαντώντας σε ερώτηση, σημειώνοντας παράλληλα το γεγονός πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί τα ξημερώματα για το Λονδίνο όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Πρόσθεσε πως η δουλειά της Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και Ειδικής Αντιπροσώπου του στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είναι να φιλοξενήσει το δείπνο, προσθέτοντας πως εάν οι δύο ηγέτες ζητήσουν τη συμβολή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τότε αυτή θα την προσφέρει. «Αλλά πάντα αυτή ήταν και παραμένει μια διαδικασία υπό την καθοδήγηση των ηγετών», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως η επιτυχία ή όχι της διαδικασίας εναπόκειται στους ηγέτες.