Λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες



Οι προτάσεις Στ. Μαλά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Tη διαβεβαίωση ότι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές του για να βγει μερίδα δανειοληπτών από το σημερινό αδιέξοδο έδωσε σε διάσκεψη Τύπου χθες ο Σταύρος Μαλάς.

Αν και όπως είπε δεν μπορεί να υποσχεθεί λύσεις θαυματουργές, εντούτοις τόνισε πως οι λύσεις που προτείνει για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

«Η μόνη ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που όπως έχω ξαναπεί αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας μας είναι μια λύση που:

Πρώτον, είναι εφαρμόσιμη και κοστολογημένη.

Δεύτερο, δεν μεταφέρει το βάρος στους φορολογούμενους.

Τρίτο, θέτει τις τράπεζες προ και των δικών τους ευθυνών.

Τέταρτον, έχει κοινωνικό χαρακτήρα, παρέχοντας δίχτυ προστασίας στους δανειολήπτε για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Αυτή την πρόταση είναι που περιγράφουμε με σαφήνεια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα μέσα από τη δημιουργία της Μετοχικής Οντότητας Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού»,δήλωσε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ανακατανομή των εισοδημάτων και τη δημιουργία μιας οικονομίας στέρεης, ανθεκτικής και βιώσιμης που θα παράγει ανάπτυξη για όλους,έτσι ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του».

Υπενθυμίζοντας στους ανθυποψηφίους του ότι απομένουν 10 περίπου μέρες πριν τις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου διερωτήθηκε εάν «πιστεύουν ή όχι ότι με την τακτική που ακολουθούν συμβάλλουν στην κατανόηση του διακυβεύματος αυτών των εκλογών».

Σε μια εποχή που η πολιτική αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους πολίτες, συνέχισε, θεωρούν ειλικρινά ότι με τις παλαιοκομματικές εξαγγελίες τους μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τον παλαιοκομματισμό από την κοινωνία και τους πολίτες τους; «Ποιες επιτέλους είναι οι ρεαλιστικές θέσεις και οι προτάσεις τους και για το Κυπριακό και για την Οικονομία; Τι επιτέλους μπορούν οι πολίτες να περιμένουν από την εκλογή του ενός ή του άλλου συμπεριλαμβανομένου κι εμένα;

Είναι δυνατόν για παράδειγμα το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των ΜΕΔ να αντιμετωπίζεται με την προχειρότητα που επιδεικνύουν και ο κ. Αναστασιάδης και κ. Παπαδόπουλος;» τα ερωτήματα που έθεσε ο Σταύρος Μαλάς για να πει συνεχίζοντας ότι «από τη μια ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ότι δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού θέματος και από την άλλη ο κ. Παπαδόπουλος, συνεπής στην ανέξοδη πλειοδοσία εξαγγελιών, προτείνει λύσεις που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

Ή ότι αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν την οικονομία μας σε νέες περιπέτειες». Μόνο ένας υποψήφιος που κατά βάθος γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσει μπορεί να δίνει τόσο ανέξοδες και εξωπραγματικές υποσχέσεις, εκτίμησε.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σταύρος Μαλάς έκανε μνεία στα κρίσιμα και επιτακτικά διλήμματα της κυπριακής οικονομίας και στη μεγάλη συναυλία της Δευτέρας «μας ενώνει το αύριο»,σημειώνοντας ότι πίσω από τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι, χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες.

Άλλαξε βίαια, πρόσθεσε, ο κοινωνικός χάρτης της Κύπρου: Οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Νέοι που δεν επιστρέφουν στην Κύπρο. Νέα ζευγάρια που νιώθουν αβέβαιο το μέλλον.

Μικρομεσαίοι που πνίγονται από τα μεγάλα συμφέροντα. Ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται ακόμα και να αγοράσουν τα φάρμακά τους. «Με αυτούς τους ανθρώπους και με αυτή την πλευρά της κοινωνίας τάσσομαι»,διεμήνυσε.

Προτείνουμε, τόνισε, στην κυπριακή κοινωνία ένα Πρόγραμμα Διακυβέρνησης προοδευτικό και ρεαλιστικό- με το οποίο θα επανασχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου. «Για να έχουμε μια οικονομία βιώσιμη,έξυπνη, σύγχρονη η οποία να έχει διάρκεια, βάθος και αντοχή».

 

 

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.