Λουκέτο στην πνευμονολογική κλινική της Λεμεσού

159

Δύσκολες στιγμές για τα δημόσια νοσοκομεία – Συνεχίζεται η φυγή ιατρών

 

Δύσκολες είναι οι στιγμές για τα δημόσια νοσηλευτήρια και όλα αυτά μόλις λίγους μήνες πριν από την έναρξη της β’ φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας που αφορά και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Λουκέτο έχει μπει στην πνευμονολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ενώ προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και άλλα τμήματα σύμφωνα με τη συντεχνία των ιατρών του δημοσίου, ΠΑΣΥΚΙ. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι χθες παραιτήθηκε ακόμα ένας πνευμονολόγος από το δημόσιο. Επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο ΟΚΥπΥ, οι γιατροί του δημοσίου περνάνε δύσκολα. Υπενθύμισε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγινε μακρά συνεδρία για την Πνευμονολογική της Λεμεσού, αλλά δεν λήφθηκαν έγκαιρα μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, παρά τις προειδοποιήσεις για αρκετές παραιτήσεις ιατρών εδώ και ένα χρόνο, δεν εισακούσθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένει στην ουσία μόνο ένας πνευμονολόγος, κάτι που οδηγεί αυτόματα σε κλείσιμο της μονάδας.

Όσον αφορά τα κίνητρα, ο κ. Κούμας είπε ότι δεν πρόσφεραν τίποτε το ουσιαστικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς αποχωρήσεις. Ο κ. Κούμας τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Κατηγόρησε τον ΟΚΥπΥ ότι δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη φυγή γιατρών, ούτε να προσφέρει ένα ομαλό εργασιακό καθεστώς. Γνωστοποίησε επίσης ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα αποστείλει επιστολή στον ΟΚΥπΥ και στον Υπουργό Υγείας και θα αναμένει απαντήσεις. Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ επισημαίνει πως η σημερινή κατάσταση με υποχρεωτικό κλείσιμο κλινικών είναι πρωτόγνωρη για τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω της παραίτησης και του 10ου στη σειρά πνευμονολόγου, κάτι που οδήγησε στην αναστολή της λειτουργίας του Πνευμονολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Δεν έκλεισε η πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Λεμεσού, αλλά αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της, δήλωσε χθες στον «Άστρα» ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία αλλά αν υπάρξει περιστατικό κατά τις απογευματινές ώρες, θα επιλαμβάνονται οι παθολόγοι και όχι οι πνευμονολόγοι και θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου έφυγαν για τους δικούς τους λόγους τέσσερις πνευμονολόγοι, παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να αποτραπεί η φυγή τους. Ο κ. Χαριλάου είπε ότι έγιναν προσπάθειες εξεύρεσης αντικαταστατών σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά δεν εξευρέθηκαν ενδιαφερόμενοι, παρά το ότι -όπως είπε- δόθηκαν και κίνητρα. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, θα έρθει ένας από την Ελλάδα, ενώ εξετάζονται τα βιογραφικά άλλων δύο υποψηφίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει τελικά κατορθωτή η εργοδότησή τους. Ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι αν γίνει κατορθωτό να στελεχωθεί το τμήμα, μέχρι τον Μάρτιο θα λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο ο κ. Χαριλάου παραδέχθηκε ότι η πνευμονολογία είναι μια ειδικότητα που έχει πρόβλημα στο να βρεθούν ενδιαφερόμενοι ιατροί.

Η «προσωρινή» αναστολή της λειτουργίας της πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Λεμεσού συνιστά μεγάλο πισωγύρισμα και πλήγμα στα δημόσια νοσηλευτήρια του τόπου μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ. «Οι ευθύνες για αυτή την αρνητική εξέλιξη πρέπει να αναζητηθούν στην αδράνεια του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου Υγείας που απέτυχε να εμποδίσει το κύμα φυγής γιατρών και την κατάρρευση της κλινικής. Η ρίζα βέβαια αυτών των προβλημάτων βρίσκεται στη διαχρονική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στα δημόσια νοσηλευτήρια», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ελένη Κωνσταντίνου