Λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρης της περιοχής

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Το πώς αντέδρασε η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα για την τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία θα πρέπει να μας προβληματίσει. Να συνειδητοποιήσουμε τι είδους στήριξη μπορούμε να έχουμε και εμείς από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και από τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας βέβαια και την εμπειρία των 45 χρόνων τουρκικής εισβολής και κατοχής της μισής μας πατρίδας. Σίγουρα, η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά μιλάμε για την Τουρκία, η οποία είναι το πρόβλημα (ο εισβολέας) της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Συνέρχεται τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το οποίο θα ασχοληθεί τόσο με την τουρκική εισβολή στη Συρία, αλλά και με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητήματα, τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου. Ο στόχος της δικής μας πλευράς είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναβεβαιώσει τα συμπεράσματά του (περασμένου Ιουνίου) με τα οποία προειδοποιούσε την Τουρκία με στοχευμένα μέτρα, ενώ την καλούσε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θα είμαστε ικανοποιημένοι με μια επαναβεβαίωση, όπως έγινε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια; Τι γίνεται με τη δέσμη στοχευμένων μέτρων εναντίον της Τουρκίας; Είναι σε θέση η ΕΕ να πάρει μέτρα, τα οποία θα αποτρέψουν την Τουρκία να τερματίσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ;

Το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες στο ενεργειακό μας πρόγραμμα -ENI- άρχισαν να ανησυχούν και να μη θέλουν να τρυπήσουν κάτω από το βλέμμα των πολεμικών τουρκικών φρεγάδων, θα πρέπει να προβληματίσει.

Η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, όπως παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει μόνο με διπλωματικά και πολιτικά μέσα, οπότε το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε είναι να σπρώξουμε τα πράγματα για την επίλυση του Κυπριακού, για μια σωστή λύση που θα επανενώνει το λαό μας σε μια κοινή ομόσπονδη πατρίδα. Η επίλυση του Κυπριακού θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και φιλίας τόσο με την Κύπρο, όσο και με την Ελλάδα, κάτι που θα είναι προς όφελος ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.