Λύση τύπου Φρίντµαν-Σύρου

Της Νίκης Κουλέρµου

Ντέιβιντ Φρίντµαν: «Το Τελ Αβίβ έχει το δικαίωµα να προσαρτήσει τµήµα της κατεχόµενης ∆υτικής Όχθης».
Ελένη Στ. Σύρου: «Τα Υψίπεδα του Γκολάν το Ισραήλ τα κέρδισε στον πόλεµο. Για όσους ξέρουν από πολεµολογία ό,τι κερδίζεται στον πόλεµο, δεν επιστρέφεται στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων».

∆ύο δηλώσεις που έγιναν σε διαφορετικό χρόνο και διαφορετικά πρόσωπα που υπηρετούν τις ΗΠΑ και τον φιλοδυτικό προσανατολισµό της Κύπρου, ως του «προκεχωρηµένου φυλακίου της ∆ύσης».

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να καθορίσουν τη γεωπολιτική αρχιτεκτονική στην περιοχή για να ελέγχουν παντοιοτρόπως την κατάσταση και να διασφαλίσουν τα συµφέροντα της περιοχής. Το διατυµπανίζουν και οι ίδιοι. Ο Αµερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντµαν (παρευρέθηκε στην τριµερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πριν τον Μάικ Ποµπέο), σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα New York Times υποστήριξε ότι «υπό ορισµένες περιστάσεις (…) νοµίζω πως το Ισραήλ έχει το δικαίωµα να διατηρήσει ένα τµήµα, αλλά όχι ολόκληρη τη ∆υτική Όχθη», παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέχει το Ισραήλ περισσότερα από 50 χρόνια.

Οι επεκτατικές, ιµπεριαλιστικές βλέψεις των ΗΠΑ στην περιοχή και η προώθησή τους µέσω των «συµµάχων» της, όπως το Ισραήλ, αφορούν άµεσα την Κύπρο την οποία επίσης προσπαθούν να προσδέσουν στο άρµα τους µε το περίφηµο νοµοσχέδιο Μενέντεζ, αλλά και µε την παραδοχή της κυπριακής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τη στρατηγική ασφάλειας που επαγγέλλεται η κυπριακή κυβέρνηση για την περιοχή.

Επικίνδυνες οι αντιλήψεις των «πολεµολόγων», ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση περιχαρής τις υιοθετεί. Με την ίδια λογική γιατί να µη δικαιούται και η Τουρκία να προσαρτήσει τα κατεχόµενα; Πάντως η κυβέρνηση κρύβεται. ∆εν τοποθετείται και σιωπά. Όπως σιώπησε αν θυµάστε και µε τα υψώµατα Γκολάν που τα… χάρισε ο κ. Τραµπ στον Νετανιάχου! Ως εάν και τα εδάφη µιας κυρίαρχης χώρας είναι κοτσιάνι τους που µπορεί να το χαρίζουν δεξιά και αριστερά, στους φίλους και κουµπάρους τους.

Γι’ αυτό και ανησυχεί το ΑΚΕΛ για τη στροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Γι’ αυτό και ανησυχεί ευρύτερα όσους αγωνιούν για τον τόπο το νοµοσχέδιο Μενέντεζ, που πέρα από την άρση του εµπάργκο, εστιάζει στην αποµάκρυνση συµφερόντων άλλων χωρών από την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι οι οποίοι µας στήριξαν οικονοµικά όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά µας στηρίζουν και πολιτικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Σε συνδυασµό µε τη στασιµότητα στο Κυπριακό, τη µεταστροφή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας σε ζητήµατα που έχουν άµεση σχέση µε το περιεχόµενο της λύσης ∆ιζωνικής, ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας, οι ευρύτερες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική συνηγορούν και ευνοούν τη νοµιµοποίηση της διαίρεσης, ως της «δεύτερης καλύτερης λύσης». Αυτό που µας περιµένει δηλαδή στη στροφή είναι η επαλήθευση των πολεµολόγων τύπου Σύρου και Φρίντµαν… Λύση τύπου Φρίντµαν και Σύρου…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy