Μας έμειναν οι περικοπές

Είναι άγνωστο εάν και πότε θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Εάν θα είναι μάξι ή μίνι, εάν θα τους καλύπτει όλους, εάν θα υπάρχουν δημόσια νοσοκομεία μέχρι τότε κ.τ.λ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα επανέλθουν.

Με βάση τη Δημοσιονομική Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών για το 2013 ήταν 614 εκ. ευρώ. Ωστόσο, οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το 2016 είναι 543 εκ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 71 εκ. ευρώ, ενώ για την τριετία 2017-2019 υπάρχει οροφή στα 552 εκ. ευρώ. Δηλαδή, 62 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2013. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε επιπρόσθετα έσοδα ύψους 92 εκ. ευρώ περίπου από την εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (1,5% επί των αποδοχών από την 1η Αυγούστου 2013), αλλά και επιπλέον 26 εκ. ευρώ περίπου από τα αυξημένα τέλη που έχουν επιβληθεί στα νοσήλια.

Δηλαδή, από το 2013 μέχρι το 2016 η κυβέρνηση είχε αυξημένα έσοδα από τον τομέα της Υγείας ύψους 118 εκ. ευρώ περίπου, αλλά αντί να τα επιστρέψει στους ασθενείς μέσα από την αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της Υγείας, αντί να ενισχύσει την ποιότητα των υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια, αντί να καλύψει τα πολλά κενά που υπάρχουν, προτίμησε να περικόψει τα κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας κατά 71 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι δαπάνες για τον τομέα της Υγείας ανέρχονται στην Κύπρο μόλις στο 5,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 15% στην ΕΕ και 14,8% στην Ευρωζώνη. Δηλαδή τρεις φορές λιγότερα σε σχέση με την Ευρώπη. Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τις δαπάνες για τον τομέα της Υγείας.

Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να επαναφέρει τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, πόσω μάλλον να αυξήσει τα κονδύλια για την Υγεία. Με βάση το «Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2019», για το Υπουργείο Υγείας υπάρχει οροφή στα 552 εκ. ευρώ μέχρι το 2019. Δηλαδή, 62 εκ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2013. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς στα δημόσια νοσηλευτήρια αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι γιατροί και οι νοσηλευτές να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν.

Πόσο θα αντέξει ο τομέας της Υγείας με αυτά τα δεδομένα; Πόσο θα αντέξουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές αυτή την πίεση; Και κυρίως πόσο θα αντέξουν οι ασθενείς που πάνε για ραντεβού και τους λένε «ελάτε μετά από δύο χρόνια»;

Η κοινωνία δεινοπαθεί και η κυβέρνηση μιλά για ιστορίες επιτυχίας. Η Υγεία παραπαίει και η κυβέρνηση μιλά για μάξι και μίνι ΓεΣΥ, το οποίο θα εφαρμοστεί κάπου, κάπως, κάποτε. Και έζησαν αυτοί καλά και ο λαός σε μαύρο χάλι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy