Μας εμπαίζουν

55

Της Νίκης Κουλέρμου

Προχθές είδε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση να κλείνει… Δεν ήταν όμως προφήτης ο κ. Νεοφύτου. Ήταν μετά Χριστόν προφήτης γιατί απλά το παράθυρο που έκλεινε έπρεπε να το δει όταν βρισκόταν ψηλά στα βουνά της Ελβετίας, την ώρα που ο κυπριακός λαός ψηνόταν από τον ήλιο και από την αγωνία για το αν θα πατήσουμε στο άστρο της λύσης ή θα καταποντιστούμε στα τάρταρα της διχοτόμησης και της καταστροφής.

Χθες ο κ. Νεοφύτου μίλησε για «εθνικό τσουνάμι που έρχεται». Και πάλι δεν προφητεύει. Ούτε μετεωρολόγος είναι να μιλά για μεσογειακό κυκλώνα που θα πάρει και θα σηκώσει το έθνος… Ο κ. Νεοφύτου παίζει με την υπομονή μας και με τη λογική μας. Ο κόσμος νιώθει να τον περιπαίζουν χωρίς έλεος οι κυβερνώντες. Από τη μια ο Πρόεδρος που ρωτά τι θα έπρεπε να κάνει για να προχωρήσει η διαδικασία λες και δεν ήξερε γιατί σταμάτησε. Και να μην ήξερε όμως, δίπλα του ήταν η πολιτική ηγεσία: Αυτή που θέλει και επιδιώκει λύση ΔΔΟ και αυτή που βολεύεται με την παρούσα κατάσταση η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διχοτόμηση. Αυτή που βολευόταν με τη διεκδίκηση της προεδρικής καρέκλας αντί να σκέφτεται την επόμενη γενιά και το μέλλον της σε έναν τόπο που βρίσκεται επί 44 χρόνια υπό κατοχή. Κάποιοι εξ αυτών ήταν σοβαροί και έκαναν προτάσεις σοβαρές. Ο Πρόεδρος έκανε την επιλογή που έκανε. Σ’ αυτό το διάστημα των 15 μηνών από τότε δεν σκέφτηκε ούτε η Πινδάρου ούτε ο Λόφος των Αγίων Ομολογητών ότι κινδυνεύει η πατρίς… Τώρα έρχεται τσουνάμι… Και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τον Πρόεδρο.

Μέχρι τώρα νομίζουν ότι ο κόσμος τρώει το κουτόχορτο που τον ταΐζουν με ψέματα και υποκρισίες, με κροκοδείλια δάκρυα και δραματικές εκκλήσεις για ενότητα μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού… Ο κόσμος γνωρίζει και γνοιάζεται για την επιβίωση του τόπου και του λαού ως μιας πατρίδας και ενός λαού. Το παράθυρο ελπίδας κλείνει από τη στιγμή που θα φύγουν από τη διαχείριση του Κυπριακού οι δυνάμεις που θέλουν λύση και θα έλθουν αυτοί που βολεύτηκαν πρώτα με το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και ύστερα με τη 15μηνη αδράνεια. Και αυτό το τίμημα μόνο ο τόπος και ο λαός μας θα το πληρώσει. Και οι Ε/κ και οι Τ/κ που υποφέρουν το ίδιο από την τουρκική κατοχή και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και να αφομοιωθούν από την ισλαμοποίηση των κατεχομένων.

Ο κ. Νεοφύτου δεν χρειάζεται από μας μαθήματα. Ούτε και μεις όμως χρειαζόμαστε τις δραματικές προειδοποιήσεις του για να δούμε τους κινδύνους και τα κακά που έρχονται. Νομιμοποιούμαστε όμως να τους ρωτήσουμε: Τόσο καιρό τι έκαναν; Πώς πήγαν στον πόλεμο χωρίς το όπλο της ενότητας γύρω από το στόχο; Πώς συνέχισαν να διαχειρίζονται το Κυπριακό χωρίς να ακούν κανένα; Αν ήταν τόσο σοφοί και τόσο στιβαροί για να σηκώσουν το βάρος μόνοι τους γιατί τώρα ζητούν στήριξη από άλλους; Φοβούνται τις ευθύνες που θα επωμιστούν ή τις θύελλες που θα θερίσουμε όλοι από τις δικές τους πράξεις και παραλείψεις;

Ναι, αυτός ο λαός έχει κουραστεί. Όχι να αγωνίζεται και να ελπίζει αλλά να ακούει κλαυθμούς και οδυρμούς από αυτούς που πωλούν τον πατριωτισμό απ’ τα πολιτικά μπαλκόνια, μοιράζοντας δεσμεύσεις και υποσχέσεις ότι στην επόμενη θητεία, αν τον εμπιστευθεί, θα τον σώσει…! Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Ο εμπαιγμός είναι αβάστακτα αισθητός.