Μας φτύνουν και οι αρμόδιοι λένε ότι ψιχαλίζει

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Μας έκραξε πάλι η οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια» για την πώληση διαβατηρίων. Μάλιστα κατέθεσε έκθεση στις Βρυξέλλες κατηγορώντας ευθέως την Κύπρο ότι δίνει διαβατήρια αβέρτα χωρίς να ελέγχει την πηγή προέλευσης των χρημάτων, δηλαδή αν πρόκειται για νόμιμα χρήματα ή προϊόν ξεπλύματος. Επίσης κατηγόρησε την Κύπρο ότι «εκθέτει την ΕΕ σε διεφθαρμένους και τους εγκληματίες» και ζήτησε από την ΕΕ να κινήσει «δικαστική διαδικασία εναντίον κρατών μελών, τα συστήματα των οποίων θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συλλογική ασφάλεια των εθνών της ΕΕ».
Επιπρόσθετα, η «Διεθνής Διαφάνεια» εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η Κύπρος προτίθεται να εφαρμόσει μηχανισμούς ελέγχου των αιτητών. Μάλιστα, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε από τον Μάιο ότι θα εφάρμοζε μηχανισμούς, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει. Επίσης στην έκθεσή της άφησε αιχμές ότι προσπαθούμε πάλι να ξεγελάσουμε την Ευρώπη, αφού, όπως επεσήμανε, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εξήγγειλε η Κύπρος με σκοπό να βελτιώσει την εικόνα της είναι «καλλωπιστικές».

Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ότι η κυβέρνηση έθεσε όριο για την παραχώρηση μέχρι 700 διαβατηρίων το χρόνο αλλά δεν διευκρίνισε ποτέ κατά πόσο ο αριθμός αφορά τους κύριους αιτητές ή/και τα μέλη της οικογένειάς τους. Όπως επεσήμανε η οργάνωση, σε περίπτωση που ο πιο πάνω αριθμός αφορά τους κύριους αιτητές το μέτρο είναι χωρίς ουσία, αφού ούτως ή άλλως ο υψηλότερος αριθμός κύριων αιτήσεων που υποβλήθηκαν σε ένα χρόνο στην Κύπρο είναι 503.

Ενδεικτικό της αντίληψης που έχει η οργάνωση για τη Λευκωσία είναι το γεγονός ότι η έκθεση έχει συνολική έκταση 73 σελίδες και το όνομα της Κύπρου αναφέρεται συνολικά 143 φορές. Μάλιστα υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο για την Κύπρο, στο οποίο γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραχώρησης διαβατηρίων σε άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Διαβάζοντας την έκθεση της οργάνωσης, θυμήθηκα τους διθυράμβους της κυβέρνησης αλλά και εποπτικών αρχών για τα οφέλη της πώλησης διαβατηρίων.

Μάλιστα η Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μόλις προχθές εξέδωσε έκθεση, στην οποία επεσήμανε με τρόπο πανηγυρικό ότι το 50% των πωλήσεων ακινήτων το 2018 αφορούν ξένους. Η έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο διεθνής Τύπος κατακεραύνωσε πολλές φορές την Κύπρο. Δηλαδή οι θεσμοί και τα ΜΜΕ στην Ευρώπη μάς φτύνουν και οι αρμόδιοι εδώ στην Κύπρο δηλώνουν ότι ψιχαλίζει. Και το ερώτημα είναι: Πόσο θα μας αντέξει το σχοινί και ποιος θα πληρώσει τη νύφη την ώρα που θα κοπεί;

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News