Μαστίγιο;!

57

Της Νίκης Κουλέρµου

Ε ρε γλέντια! Πιάνει µαστίγιο κατά της Τουρκίας η Ευρώπη, γράφουν έµπλεοι χαράς κάποιες φιλοκυβερνητικές εφηµερίδες. Μετά έρχεται και το καρότο, προφανώς… Μάλλον αυτό. Βλέπετε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ από τη µια, η ΕΕ από την άλλη και εξ ανατολών η Ρωσία θέλουν όλοι καλές σχέσεις µε την Τουρκία, τη στρατηγική σύµµαχό τους στην περιοχή και την αγορά των 80 εκ.

Ακόµα και ο Τραµπ που απειλούσε µε κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400, έκανε πίσω… Το Ισραήλ που ξέρει τα πάντα τι γίνεται στην περιοχή και πληροφορεί και µας τι γίνεται µε τις τουρκικές γεωτρήσεις και τα γεωτρύπανα, µόλις που ξύπνησε χθες για να ψελλίσει κάτι για την έλευση του Γιαβούζ νότια της Καρπασίας.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί, έχοντας σοβαρές ανησυχίες, τα πρόσφατα βήµατα της Τουρκίας ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου και επαναλαµβάνει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του µε την Κύπρο στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωµάτων στις θαλάσσιες περιοχές της και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια για παραβίαση αυτών των δικαιωµάτων», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Ούτε καν ο ΥΠΕΞ… Σοβαρά; Ανησυχούν;

Το ιλαροτραγικό είναι άλλο φίλοι µου. Ότι η κυβέρνηση θέλει να ταΐζει τον κόσµο κουτόχορτο! 45 χρόνια µετά το δίδυµο έγκληµα σε βάρος της Κύπρου και αντί να συζητούµε τις λεπτοµέρειες εφαρµογής της λύσης και επανένωσης για απαλλαγή από την κατοχή, το µικρό µας νησί έχει µπει κάτω από την τουρκική «µέγγενη». Από ξηρά, θάλασσα και αέρα… Η Αϊσέ δεν κάνει απλά διακοπές…

Λογαριάζει να κάνει τις δικές της γεωτρήσεις εντός και εκτός κυπριακής ΑΟΖ στο όνοµα των συµφερόντων και δικαιωµάτων των Τουρκοκυπρίων ενώ ο στόχος της είναι να έχει το πάνω χέρι στις όποιες συνοµιλίες επαναρχίσουν, όταν και εφόσον επαναρχίσουν, από όποιο σηµείο και αν επαναρχίσουν.

Και τι … κόστος να υποστεί η Τουρκία όταν τα περισσότερα κονδύλια που θα έπαιρνε από την ΕΕ τα πήρε; Τι κι αν ανασταλούν οι διαπραγµατεύσεις σε διάφορα κεφάλαια, αφού κι αυτά είναι ούτως ή άλλως παγωµένα εδώ και χρόνια; Τι θα αλλάξει δηλαδή για την Τουρκία αν επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες και νοµικά πρόσωπα; Ποια Ευρώπη και θεσµούς της λογάριασε η Τουρκία για να «πονέσει» τώρα από την αλληλεγγύη που µπορεί να επιδείξει η ΕΕ στην Κύπρο; Αντέδρασε ήδη µε το γνωστό της τρόπο η Τουρκία. «Άτακτο παιδί» είπε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία επαναλαµβάνοντας το γνωστό γλειφιτζούρι περί της ένταξης της Κύπρου και τον αποκλεισµό των Τουρκοκυπρίων.

Μια είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχθεί ο Πρόεδρος. Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Έδωσε χώρο και χρόνο στην Τουρκία να βάλει κάτω και επί εδάφους και επί θαλάσσης τις επιδιώξεις της. Η υποχρέωσή του, τώρα, η βαρύτατη ευθύνη του είναι να βγάλει την Κύπρο από αυτή τη δεινή θέση.

Μόνος ή µε τους φίλους και συνεργάτες του, µε ή χωρίς δεκανίκια, αλλά έχει υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τερµατιστούν οι προκλήσεις και να επαναρχίσει ο διάλογος από ‘κεί, πραγµατικά, που έµεινε.
Όλα τα άλλα είναι κουτόχορτο για αφελείς. Ή τρόπος για να εδραιωθεί η διχοτόµηση.