«Μαστιγώνει» το κράτος η Κίνηση για το Δικαίωμα της Κατοικίας

178

Χρόνο με το χρόνο υπερδιπλασιάζονται οι άστεγοι χωρίς στεγαστική πολιτική

Την ώρα που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών εξέταζε χθες τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων και τα προβλήματα που προκαλούνται ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες, δύο άστεγα άτομα που φιλοξενούνταν προσωρινά σε ξενοδοχεία διώχνονταν στο δρόμο βάσει οδηγιών, όπως ανέφερε ο Ζήνωνας Νικολαΐδης, νομικός σύμβουλος της Κίνησης για το Δικαίωμα Στέγασης. Σημείωσε ότι το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή διαβίωση καταπατείται επανειλημμένα, όπως και το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη, η προστασία του οποίου αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται η άμεση εξεύρεση λύσεων. Ο εκπρόσωπος της Κίνησης, Λευτέρης Γεωργίου, σημείωσε ότι «το κράτος έδειξε για ακόμα μια φορά τη γύμνια του, έδειξε ότι δεν υπάρχει». Πρόσθεσε ότι η Κίνηση θα συνεχίσει τον αγώνα της ώς το τέλος, ακόμη και με νομικά μέτρα που θα ληφθούν εκτός Κύπρου.

Από πλευράς του το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι θα αυξηθεί για περίπου 10% -που αντιστοιχεί σε 20 περίπου ευρώ- το επίδομα ενοικίου από την 1 Ιανουαρίου 2019, μέχρι τη δημιουργία νέας στεγαστικής πολιτικής.

Σε πυροσβεστικές ενέργειες εξαντλείται η κυβέρνηση

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ελένη Μαύρου, σε δηλώσεις της στη Χαραυγή ανέφερε ότι ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αυξητική τάση στον αριθμό των αστέγων, αφού υπερδιπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις από το 2016, φτάσαμε στο 2018 και ακόμα η κυβέρνηση να ανακοινώσει μελέτες για αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται σε πυροσβεστικές κινήσεις και επουσιώδη επιδόματα ενώ τα ενοίκια αυξάνονται με τρομακτική ταχύτητα σε όλη την Κύπρο.

Η Ε. Μαύρου σημείωσε ότι ερωτηματικά προκάλεσε η μεταχείριση από πλευράς κυβέρνησης των εισηγήσεων του ΚΟΑΓ που έγιναν πριν ενάμιση χρόνο και οι οποίες καλύπτουν κατοικίες για ευάλωτες ομάδες, επαγγελματική στέγη ακόμα και για φοιτητικές εστίες, καθώς αυτές δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από την κυβέρνηση. Η πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι ήταν συγκλονιστικό το γεγονός ότι ακόμα και την ώρα της συνεδρίας, υπήρχαν άνθρωποι που τους έβγαζαν στο δρόμο και κλήθηκαν οι υπηρεσίες να παρέμβουν άμεσα. Πρόσθεσε ότι όσο η κυβέρνηση κρύβει τα προβλήματα κάτω από χαλί, αυτά θα πληθαίνουν. Τόνισε ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πολιτικής, αλλά και άμεσων ενεργειών που μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με δήμους.

Επεσήμανε ότι για όλα αυτά ακόμα δεν υπήρξαν απαντήσεις από πλευράς της κυβέρνησης.

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των αστέγων στην Κύπρο καταδεικνύουν στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας. Ενώ στη Λευκωσία δεν υπήρχε καμία τέτοια περίπτωση το 2015, το 2016 υπήρξε μια περίπτωση, ενώ το 2017 παρουσιάστηκαν 49 περιπτώσεις. Στη Λεμεσό ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών ήταν 14 το 2015, 21 το 2016 και 24 το 2017. Στη Λάρνακα ανήλθαν σε 4 το 2015, σε 21 το 2016 και σε 40 το 2017. Στην Πάφο οι περιπτώσεις των αστέγων που έτυχαν χειρισμού ήταν 6 το 2015, επίσης 6 το 2016 και 15 το 2017, ενώ στην Αμμόχωστο ήταν 3 το 2015, 0 το 2016 και 1 το 2017.

Άννα Μισιαούλη

«Προμηθέας 2018» για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα προγραμματίζουν τη διεξαγωγή άσκησης με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2018», η οποία σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών συνθηκών. Η άσκηση θα διεξαχθεί σήμερα μεταξύ των ωρών 09:00 και 13:00.
Η άσκηση έχει σκοπό να ελέγξει τις διαδικασίες ενεργοποίησης των Σχεδίων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Το σενάριο προνοεί για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων.