Με επιμονή του Ιωνά Νικολάου η άδεια οπλοφορίαςΗ αίτηση απορρίφθηκε δύο φορές από τη Συμβουλευτική Επ. Ασφ. της Αστυνομίας

Εν γνώσει και με τη σύμφωνο γνώμη του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Ιωνά Νικολάου παραχωρήθηκε η άδεια οπλοφορίας στο στέλεχος της εταιρείας η οποία κατέχει το κατασκοπευτικό βαν που κατασχέθηκε από την Αστυνομία. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, επιβεβαίωσε χθες την άδεια οπλοφορίας σε στέλεχος της εταιρείας σημειώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, καταλυτικό ρόλο στην έγκριση της άδειας διαδραμάτισε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος μάλιστα κατόρθωσε να παρακάμψει την αρχική αρνητική θέση της Αστυνομίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η αίτηση του συγκεκριμένου προσώπου απορρίφθηκε και μάλιστα όχι μια αλλά δύο φορές από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας, στη βάση των πληροφοριών που υπήρχαν για τις δραστηριότητές του. Ωστόσο, μετά από προτροπές από τον τέως πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας, έγινε κατορθωτό τελικά να καμφθούν οι αντιρρήσεις του σώματος και να δοθεί η άδεια.

Η Συναγωγή και οι επισκέψεις στην Πινδάρου

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο συγκεκριμένος Ισραηλινός επιχειρηματίας επικαλέστηκε τις ανάγκες φρούρησης του κτιρίου όπου στεγάζεται η Συναγωγή στη Λάρνακα στην περιοχή Αγίου Λαζάρου στην αίτησή του για εξασφάλιση άδειας κατοχής όπλου.

Η αίτηση εξετάστηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας στην οποία συμμετέχουν ως προεδρεύων ο εκάστοτε Υπαρχηγός, τέσσερις βοηθοί αρχηγοί, ο διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο διευθυντής του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών και ο Αστυνομικός Διευθυντής της επαρχίας του αιτούντος. Όπως πληροφορούμαστε, δύο φορές η Επιτροπή αυτή άναψε κόκκινο στην παραχώρηση της άδειας με το αιτιολογικό ότι ο αιτητής δεν πληρούσε ισχύοντα κριτήρια, όπως η μόνιμη διαμονή, αλλά και στη βάση πληροφοριών για την ευρύτερη δράση του.

Στις 6 Αυγούστου 2015 η Επιτροπή ενημέρωσε τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης ότι ήταν αρνητική απέναντι στην αίτηση και στις 31 Αυγούστου 2015 έδωσε γραπτή αρνητική απάντηση. Ο Ισραηλινός όμως επανήλθε το Φεβρουάριο του 2016 και κατόπιν έντονων πιέσεων τις οποίες φέρεται να άσκησε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, εγκρίθηκε η άδεια οπλοφορίας από το Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, παρά τις προειδοποιήσεις της Επιτροπής που είχε την αρμοδιότητα ελέγχου ατόμων που υποβάλλουν τέτοιες ιδιαίτερες αιτήσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας είχε υψηλές προσβάσεις στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε για τη διεκπεραίωση των εργασιών αυτών. Όπως πληροφορούμαστε, το πρόσωπο αυτό συνοδευόταν από αστυνομικούς μετά από παράπονά του για την προσωπική του ασφάλεια.

Σε μια τουλάχιστον περίπτωση μάλιστα, φέρεται να επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου συνοδευόμενος από αστυνομικούς!
Για την υπόθεση ρωτήθηκαν χθες ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, οι οποίοι όμως απέφυγαν επιμελώς να μπουν σε λεπτομέρειες παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας. Ο κ. Γιώργος Σαββίδης περιορίστηκε να πει ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας γίνονται με επαγγελματισμό και σοβαρότητα, ενώ ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι εξετάσεις και οι έρευνες βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι ένα μέλος της εν λόγω εταιρείας κατέχει άδεια οπλοφορίας.

Τάσος Περδίος

Ο Γ. Εισαγγελέας να διασφα-λίσει το αδιάβλητο των ερευνών

Για το θέμα τοποθετήθηκε ξανά χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος επέμεινε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση κάνοντας λόγο για πολλές και εξαιρετικά ανησυχητικές πληροφορίες για το ποιοι εμπλέκονται και ποιες επαφές είχαν. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει η απαραίτητη διερεύνηση από εκείνους που πρέπει. Και εκείνοι που πρέπει είναι η Αστυνομία. Την ίδια στιγμή θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται και αυτό το οποίο είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο. Ότι ενδεχομένως υπάρχουν ποινικά αδικήματα.

Εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα πρέπει να γίνουν συλλήψεις, διερευνήσεις και αναμένουμε να ακούσουμε από την πλευρά της κυβέρνησης πώς απαντά σε όλα αυτά τα ζητήματα». «Ζητούμε», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, «την παρέμβαση του Γ. Εισαγγελέα για να διασφαλίσει το αδιάβλητο των ερευνών. Δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτή η υπόθεση να κουκουλωθεί.

Διότι λέγονται πάρα πολλά. Ξέρουμε αρκετά. Ξέρουμε πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία λέμε δημόσια, αλλά θα αναμένουμε να ακούσουμε από την κυβέρνηση. Και όταν ακούσουμε από την κυβέρνηση, τότε θα τοποθετηθούμε και εμείς δημόσια», προειδοποίησε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Ερωτηθείς εάν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σχέσεις με πολιτικά κόμματα, έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση.

«Πρέπει να μας ενημερώσουν για το πώς ήρθε εδώ αυτή η εταιρεία, γιατί δόθηκε η άδεια να αγοραστεί ένα τέτοιο κατασκοπικό βαν, το οποίο μάλιστα, ακούμε τώρα ότι έχει εισαχθεί στην Κύπρο ως όργανο μετεωρολογίας. Ξέρετε, όταν κυκλοφορεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο με όργανα αξίας 9 εκατ. σε μια χώρα και είμαστε ένας πολύ μικρός τόπος, οι υποψίες είναι πάρα πολλές για το τι έκανε και πώς λειτουργούσε», συμπλήρωσε ο Άντρος Κυπριανού.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.