Με ντοκτορά στο Ματσατσούτσης Γιουνιβέρσιτι*

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Από τη μέρα του διορισμού της Υπουργού Δικαιοσύνης υπήρχαν κάποιες κακόβουλες αμφισβητήσεις σχετικά με την ικανότητά της να ηγηθεί του συγκεκριμένου Υπουργείου. Αυτά τα σχόλια έγιναν από μερικούς, έχοντας υπόψιν όχι το έργο της -αφού δεν υπήρχε- αλλά την εξωστρεφή κοινωνική της ζωή, την οποία διαφήμιζε μέσω του Instagram. Ομολογουμένως το περιεχόμενο των αναρτήσεών της στο Instagram, σε χρηματική αξία, ξεπερνούσε πολλές φορές τον βασικό μισθό ενός πολίτη της Κύπρου, όμως αυτό δεν είναι το θέμα.

Δεν έχουμε παράπονο όμως. Εδώ και 9 μήνες απασχολεί τα Μέσα με τις ενέργειές της και την ανεπαρκή άσκηση των καθηκόντων της. Μεγάλες στιγμές στην “καριέρα” της ήταν μέχρι το περασμένο Σάββατο πολλές. Μερικές από αυτές είναι ότι πρέπει να δικαιολογεί τις βλακείες που γράφει ο σύντροφός της στο Τwitter: «Σας το είπε 100 φορές ότι δεν ασχολήθηκε με πολιτογραφήσεις». Την επόμενη μέρα παραδέχτηκε στο ΡΙΚ ότι το γραφείο της ασχολήθηκε με πολιτογραφήσεις. Το ότι πολιτικός του είπε «μεταξύ τύρου και αχλάδας» πληροφορίες για το λογαριασμό στο Τwitter, κάτι για το οποίο διαψεύστηκε. Το ότι τα έκανε μαντάρα την επομένη ακριβώς της ψήφισης των προϋπολογισμών αποσύροντας νομοσχέδιο ζητώντας απλά συγγνώμη και το έριξε και πάλι σε… κακή συνεννόηση.

Η μεγαλύτερή της στιγμή όμως, είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε το περασμένο Σάββατο. Για την οποία, εδώ και μια εβδομάδα, δεν έχει απαντηθεί ένα απλό ερώτημα: «Ποιανού ήταν οι οδηγίες που ακολούθησε η Αστυνομία στην εκδήλωση διαμαρτυρίας;» Τι οδηγίες είχαν τα μέλη της Αστυνομίας που βρίσκονταν εκεί; Οι οδηγίες να «προειδοποιήσουν» τον κόσμο δόθηκαν επειδή η διαμαρτυρία είχε καθαρά αντιπολιτευτικό χαρακτήρα;

Η Αστυνομία απαντά ότι η εκδήλωση μετατράπηκε σε οχλαγωγία και έτσι έπρεπε η «Αστυνομία να αντιδράσει», σάμπως και δεν είδαμε τα βίντεο για το ποιος την μετέτρεψε σε οχλαγωγία. Το «πρόβλεψαν» όμως, γι’ αυτό κατέβασαν την αντιοχλαγωγική ομάδα και τον «Αίαντα» εκ των προτέρων στο χώρο.

Αλήθεια, πότε να πιστέψει κάποιος την Αστυνομία; Όταν την πρώτη μέρα που μπούκαρε στο σπίτι της εκπαιδευτικού έλεγαν ότι έδρασαν αυτεπάγγελτα και ότι η υπουργός ποτέ δεν είχε κάνει καταγγελία για το λογαριασμό-παρωδία ή όταν ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωνε ότι η Αστυνομία εξασφάλισε ένταλμα αφότου είχε λάβει καταγγελία από την υπουργό; Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

Στην Επιτροπή της Βουλής πάντως, η κα Γιολίτη σοκαρίστηκε όταν την ρώτησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου αν κοιμήθηκε καλά το Σάββατο. Μάλιστα, σοκαρίστηκε τόσο πολύ που έσπευσε να το επισημάνει και στις δηλώσεις της αργότερα. Είναι όντως σοκαριστικό, αφού είναι συνηθισμένη σε άλλου είδους ερωτήσεις: Πόσο κομψή είστε σήμερα; Τι στάιλινγκ έχουν τα μαλλιά σας; Αν οι followers σας κάνουν κομπλιμέντα και άλλες πρωινατζίδικες ερωτήσεις. Από πολιτικές ερωτήσεις δεν ξέρει, είναι νέα στην πολιτική, δεν είναι μουσιαμμάς σαν και αυτόν που την διόρισε.

Στον «μουσιαμμά» όμως που την διόρισε, πάει και η ευθύνη για την «υπέρμετρη βία» της Αστυνομίας, αφού δεν ανέλαβε ακόμα κανένας την ευθύνη για το ποιες οδηγίες δόθηκαν. Εκτός αν η υπέρμετρη διαφθορά του μουσιαμμά οδηγεί και στην υπέρμετρη βία κατά των πολιτών.

*Κορίνα Μητροπούλου, Εγκλήματα, 1998