Με τη συνοδεία των αρχηγών ο Πρόεδρος στη Γενεύη

Α. Κυπριανού: Διαδικασία με προοπτικές για λύση, αλλά και κίνδυνοι

Με τη συνοδεία, κατά πάσα πιθανότητα των αρχηγών των κομμάτων θα μεταβεί στη Γενεύη για το νέο γύρο συνομιλιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κατά τη χθεσινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου τέθηκε το αίτημα της συνοδείας από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, με τον Πρόεδρο να κάνει καταρχήν αποδεκτό το αίτημα.

Την ίδια ώρα τα κόμματα έθεσαν θέμα καθορισμού των κρατών που θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη για την Κύπρο ώστε να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής, όπως απαιτεί η τουρκική πλευρά. Ζήτησαν από τον Πρόεδρο να απευθυνθεί στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί ότι στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η απάντηση ήταν ότι ο Γ.Γ. δεν είναι αρμόδιος να ορίσει ποιοι θα λάβουν μέρος, αλλά ότι αυτό επαφίεται στις ίδιες τις χώρες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να απευθυνθούν στον Γ.Γ. ως εντολοδόχο του Σ.Α.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού τόνισε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου, αν είναι δυνατόν, να διαμορφωθούν ομόφωνες απόψεις για τα εναπομείναντα κεφάλαια του Κυπριακού, αλλά και επί της διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Α. Κυπριανού είπε ότι αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε ότι αυτή η φάση είναι ίσως η πιο κρίσιμη και καθοριστική, καθώς εμπερικλείει αρκετές προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να γίνεται αποδεκτός, αλλά ταυτόχρονα εμπερικλείει και πάρα πολλούς κινδύνους». Ο Α. Κυπριανού πρόσθεσε ότι η ουσία υπερέχει της διαδικασίας και αυτό θα πρέπει πάντοτε να το έχουν όλοι στο μυαλό τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι οι μονίμως αντιδρούντες πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι πριν από μερικούς μήνες δεν ήθελαν να ακούσουν για μετάβαση στο εξωτερικό υπέβαλαν αίτημα να είναι παρόντες στη Γενεύη όταν θα διεξάγονται εκεί οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι έφτασε η ώρα η Τουρκία να κριθεί στην πράξη αν εννοεί ότι θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, και πρόσθεσε πως «είναι στο κεφάλαιο της ασφάλειας που θα φανεί εάν κατανοεί ότι μια ευρωπαϊκή χώρα, μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα-μέλος του ΟΗΕ δεν χρειάζεται ξένους εγγυητές ούτε δικαιώματα μονομερούς επέμβασης, ούτε και ξένους στρατούς». Σε ό,τι αφορά το θέμα της Διάσκεψης, είπε ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να παρακαθίσουν στη Διεθνή Διάσκεψη. Οπως είπε, πρέπει η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και οι λοιπές χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποφασίσουν οι ίδιες και να δώσουν οδηγίες στον ΓΓ που είναι κάτω από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών επανέλαβαν τις θέσεις τους όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό παρουσιαζόμενοι με ταυτόσημες θέσεις.

Ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό πριν συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη και να αποστείλει επιστολή στον Μπαν Κι Μουν με την οποία να ζητά την παρουσία και των χωρών-μελών του Σ.Α. στη διεθνή Διάσκεψη. Τόνισαν παράλληλα ότι παρά τις διαφωνίες τους με τη γραμμή και τις ενέργειες του Προέδρου, θέλουν να συμβάλουν με προτάσεις και εισηγήσεις ώστε να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων ότι το αντικείμενο συζήτησης σε μια πολυμερή διάσκεψη αφορά ένα κράτος, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, και δεν μπορεί να λείπει από τη συζήτηση το κράτος για το οποίο θα γίνει η συζήτηση.

Διαβήματα για να συμμετάσχουν στη διάσκεψη όλα τα μόνιμα μέλη του Σ.Α

Εκ των ων ουκ άνευ είναι η συμμετοχή της Ε.Ε. στη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων για το θέμα της διάσκεψης, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι γίνονται ήδη διαβήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή τη διάσκεψη.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η διάσκεψη θα είναι πολυμερής, ενώ σε ερώτηση αν διασφαλίζεται η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε ότι ο ίδιος θεωρεί πως αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν και δεν είναι μέσω ανακοινώσεων ή από αέρος που γίνεται η χάραξη μιας υπεύθυνης πολιτικής. Σε παρατήρηση ότι έχει κατηγορηθεί ότι έχει υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουμε μια συνέχιση του διαλόγου από εκεί που μείναμε στο Μοντ Πελεράν, τονίζοντας ότι αυτή ήταν και η απαίτηση των κομμάτων την επομένη του ναυαγίου. Τόνισε ότι η 12η Ιανουαρίου δεν είναι το τέρμα και πως οπωσδήποτε εάν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου θα συνεχίσει.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πέραν του ότι επί τακτικής βάσεως έχουμε επαφή με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, έχει γίνει συνεννόηση για συνάντηση σήμερα στο Ισραήλ, ενόψει της τριμερούς αλλά και στις 16 του μηνός στις Βρυξέλλες. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να γίνει συνάντηση στην Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη, πριν από τη συνάντηση της Γενεύης.

Μιχάλης Μιχαήλ

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.





Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy