Με την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» «αθωώνεται» η Τουρκία!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οργιάζει το παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Γερμανούς για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Η απόσυρση του «Ορούτς Ρέις» από την περιοχή φαίνεται να ικανοποιεί τη Γερμανία και την Κομισιόν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει και ευρωπαϊκή δυσφορία γιατί η Λευκωσία διασυνδέει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας με τις κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας.

Με μόνο μια κίνηση της Τουρκίας -απόσυρση του «Ορούτς Ρέις»- η προσοχή των Ευρωπαίων εταίρων μας στρέφεται τώρα προς την Ελλάδα και στην Κύπρο, ασκώντας πιέσεις να αποδεχθούν πολυμερή διάσκεψη με ανοιχτή ατζέντα, όπως ήταν από την αρχή η πρόθεση της γερμανικής πρωτοβουλίας. Αφήνουν εκτός συζητήσεων τις τουρκικές παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ. Δεν τους ενδιαφέρει ότι η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX παρατείνοντας τις εργασίες του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» ανοιχτά της Κύπρου, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Δεν τους ενδιαφέρει ότι συνεχίζει το τουρκικό πλοίο «Γιαβούζ» να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως τροχιοδρομούνται οι εξελίξεις, η Τουρκία θα βγει αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ η Κύπρος θα εισπράξει εκ νέου αλληλεγγύη και προτροπές για λύση του Κυπριακού σε μια νέα διεθνή διάσκεψη. Αυτό το γνωρίζει η Τουρκία και ξεκίνησε ήδη προληπτική διπλωματία, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι επιλογές δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Ο κ. Τσαβούσογλου επιμένει -δεν είναι η πρώτη φορά- ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τού είπε στη Νέα Υόρκη «πως η συνομοσπονδία είναι υγιής λύση, αφού δεν βρήκε στήριξη για λύση δύο κρατών». Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «πρώτα “ναι” στην εκ περιτροπής προεδρία και στο Κραν Μοντανά υποχώρησε» και ότι είπε «εμείς ως Ε/κ δεν θέλουμε καν τα νοσοκομεία μας να μοιραστούμε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να δώσει απαντήσεις στις αποκαλύψεις Τσαβούσογλου και αυτό να το κάνει εμπράκτως με πρωτοβουλίες εντός και εκτός ΕΕ, καταθέτοντας ξεκάθαρες και πειστικές προτάσεις για τις θέσεις του και το πώς θα συμπεριφερθεί σε μια νέα διεθνή διάσκεψη που θα συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News