Με την ντόπια αγορά πότε θα ασχοληθούν;Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Το πετρελαιοκίνητο τζιπ του Αβέρωφ Νεοφύτου το οποίο τον Απρίλιο του 2011 χρειαζόταν 75 ευρώ για να γεμίσει, σήμερα θα χρειαζόταν περίπου 80 ευρώ. Και αυτό επειδή τον Απρίλιο του 2011 η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,276 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα είναι 1,354 ευρώ το λίτρο. Επίσης μια οικογένεια με παρόμοιο τζιπ με αυτό του Αβ. Νεοφύτου σήμερα έχει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είναι αντιμέτωπη και με τη μείωση των εισοδημάτων της. Και αυτό επειδή -με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας- το 2011 το μέσο ετήσιο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα του κάθε νοικοκυριού ήταν 36.382 ευρώ, ενώ σήμερα είναι 30.376 ευρώ. Δηλαδή σήμερα είναι μειωμένο κατά 6.006 ευρώ (περίπου 500 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα).

Παρά ταύτα δεν είδαμε ούτε τον Αβ. Νεοφύτου ούτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης να ενοχλείται, είτε με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων οι οποίες έφτασαν στο 20% τα τελευταία τρία χρόνια, είτε με τη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών κατά 500 ευρώ το μήνα. Αντίθετα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι τόσο οι φόροι όσο και οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο κυμαίνονται σε επίπεδα πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μάλιστα απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Το 2011 ο Αβ. Νεοφύτου -όταν επισκέφθηκε το πρατήριο καυσίμων συνοδευόμενος από τηλεοπτικά συνεργεία- έλεγε ότι το πορτοφόλι του πολίτη «αδειάζει κάθε φορά που ψωνίζει, κάθε φορά που πληρώνει το λογαριασμό του ρεύματος, κάθε τέλος του μήνα που πληρώνει τις δόσεις και τους τόκους της τράπεζας, αλλά και κάθε φορά που γεμίζει το αυτοκίνητό του με καύσιμα». Μάλιστα άσκησε κριτική στην τότε κυβέρνηση λέγοντας ότι «από τα 75 ευρώ (που πλήρωσε ο ίδιος στο πρατήριο για να γεμίσει το τζιπ του) τα 30 θα πάνε σε φόρους».

Σήμερα που οι καταναλωτές πληρώνουν 80 ευρώ για την ίδια ποσότητα καυσίμων, σήμερα που το κράτος παίρνει 40 ευρώ σε φόρους αντί 30 ευρώ που έπαιρνε το 2011, ο Αβ. Νεοφύτου και οι κυβερνώντες γιατί δεν αποδέχονται την πρόταση των κομμάτων για μείωση των φόρων; Επίσης χθες το ΑΚΕΛ κατέθεσε για πολλοστή φορά συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη των εισοδημάτων των χαμηλά αμειβομένων και των ευάλωτων ομάδων, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος ζωής. Γιατί οι κυβερνώντες δεν αποδέχονται να τις συζητήσουν;

Καλά τα πανηγύρια για τις διεθνείς αγορές. Αλλά με τους καταναλωτές και την ντόπια αγορά πότε θα ασχοληθεί η κυβέρνηση;