Με τον… αέρα του East Med

88

Της Νίκης Κουλέρμου

Παρακολουθούμε ενεοί όχι τόσο τις εξελίξεις όσο τις δηλώσεις των αξιωματούχων της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη για τον East Med και ευχόμαστε πραγματικά ο Θεός (σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχει) να βάλει το χέρι του και να μας λυπηθεί… Διαφορετικά Θεός θα είναι αυτός που θα εκλεγεί το 2023 και θα μας απαλλάξει από τον μεγαλοϊδεατισμό που κατατρύχει την προσπάθεια των κυβερνώντων να προσδέσουν τη χώρα στο άρμα των δυνατών στρατιωτικά και οικονομικά χωρών, μέχρι και τις ΗΠΑ, για να κουνήσουν το δάκτυλο στην Τουρκία και να την υποχρεώσουν να συνεργαστεί στο σχήμα των συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Ή να κάτσει σε διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Αυτή την ώρα το νέο γλειφιτζούρι των ομφαλοσκοπούντων γενικώς στην Κύπρο είναι η υπογραφή των τρισμέγιστων κρατών και αρχηγών αυτών για τον αγωγό East Med στις 2 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ και τον αν. κυβερνητικό εκπρόσωπο «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες κινήσεις από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο». Με λίγα λόγια ο αγωγός που ΘΑ γίνει ΑΝ θα γίνει είναι η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Ως εάν και η Τουρκία δεν είναι ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο παρόλες τις κυρώσεις της ΕΕ ή του κ. Τραμπ.

Παρεμπιπτόντως, αν οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες που εμπλέκονται στη μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ γιατί δεν επιβάλλουν και στην Τουρκία; Χθες ο κοινοβουλ. εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κ. Τορναρίτης προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπάνω: Υποστήριξε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός στην περιοχή μας και οι εξελίξεις που προκαλεί, μπορεί να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη εκείνη που να δημιουργήσει τις εξελίξεις που αναμένουμε για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα». Μάλιστα ο κ. Τορναρίτης επικαλέστηκε και την «υπογραφή του νόμου που αναφέρεται στον East Med, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ»!

Ως εάν και ο κ. Τραμπ υπογράφοντας το Νόμο για τη ασφάλεια των αμερικανικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο προσυπέγραψε και τη συμφωνία που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα! Ουδέν αναληθέστερον! Ο νόμος που ψηφίστηκε από την αμερικανική Γερουσία και υπογράφηκε από τον κ. Τραμπ προστατεύει τα αμερικάνικα συμφέροντα στην περιοχή έναντι της ρωσικής επιρροής, πρώτον, και δεύτερον αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων τη στήριξη των ΗΠΑ στη δημιουργία του συγκεκριμένου αγωγού, αν αυτός είναι βιώσιμος… Βιώσιμος οικονομικά, χωρίς τεχνικά, περιβαλλοντικά και άλλα εμπόδια. Ξέρετε γιατί οι ΗΠΑ θέτουν αυτό το «αν»; Διότι οι ΗΠΑ οικονομικά και πολιτικά επιδιώκουν να πωλούν το δικό τους LNG στην ΕΕ, βασικός προμηθευτής της οποίας είναι και θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα η Ρωσία! Και μάλιστα σε τιμές πολύ πιο ανταγωνιστικές από το αέριο από αυτό που θα μεταφέρεται με έναν αγωγό χιλιάδων χιλιομέτρων από την Ανατολική Μεσόγειο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Τώρα, αν αυτό το έργο θα δημιουργήσει εξελίξεις που αναμένουμε για να λύσουμε το Κυπριακό επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Ο Ταγίπ Ερντογάν αλλιώς τα είπε προχθές Κυριακή: Ότι βλέπει μια προσπάθεια απομόνωσης της Τουρκίας και ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψει.